Liefde is…

Aaah de liefde, het onderwerp van ontelbaar veel liedjes, boeken en langspeelfilms. In ons vijfde bookzine onderzoeken we DE LIEFDE in al haar gedaantes en vormen: tussen vrienden, geliefden, ouders en kinderen, liefde voor een ding of voor de planeet – maar ook het gebrek aan liefde.

Zoals steeds krijgen we graag input van onze lezers. Wat is liefde? Je lief een verse kom soep en een Dafalgan brengen wanneer hij of zij ziek is? Een natte zoen vol snottebellen van je peuter krijgen en het geweldig vinden terwijl je eigenlijk een beetje smetvrees hebt? Of je hond die zijn hoofd in je schoot legt op het moment dat jij het nodig hebt? Vertel het ons hieronder!

Een selectie van de mooiste omschrijvingen van liefde wordt gepubliceerd in ons vijfde bookzine.

Liefde is...

durven kwetsbaar zijn en kwetsbaarheid toelaten.

Aline

een protje hier, een protje daar. Ach, het kan zomaar

ALnVb

Zijn. In pyama, met koortsblaas of op je paasbest. Gewoon zijn - de goeie en de slachte dagen. Mogen zijn, kunnen zijn. In vrijheid, maar niet té. Neen, er is een wederzijdse betrokkenheid, een bezorgdheid die maakt dat je niet "zomaar altijd" je absolute goesting doet. Er is een spontaan rekening houden met de ander. Zo niet, dan krijg je vroeg of laat de rekening wel terugbetaald in de vorm van een schuldgevoel of eenzaamheid. Liefde is gelijkwaardigheid, zonder dat alles gelijk afgemeten wordt. Liefde is vertrouwen, loslaten. Ja, er zijn. Met jezelf, voor jezelf, bij de ander, met de ander, voor de ander. Zomaar, want niets moet. Je doet het, "gewoon". Waarom? Daarom. En dat voelt goed.

Aline

elk moment beter maken, goed of slecht

Eva

Het mooiste wat er is..

Pietje

af en toe rode wijn af en toe azijn maar altijd een beetje beter zijn

Laura

... niet aan bij besteed

Full Stop

een sprookje dat werkelijkheid wordt

anoniem

het krachtigste, machtigste wapen op deze wereld.

LieVeke

Er helemaal mogen zijn zonder voorbehoud en de ander ook. Er helemaal voor gaan en wetende dat niettegenstaande de stormen, het wel goed komt. Dat is wat wij ontberen Baby.

JA

geborgenheid, spannend, onverwachts, speels, .. iets waar iedereen recht op heeft!

VM

mijn man die gestopt is met werken om onze zoon-met-beperking thuis les te geven. En het plezier dat ze daarbij hebben.

Annick

Liefde is ook...als nieuwsgierigen vragen of we misschien vreemdgaan? Of: dat we toch geen klassiek koppel zijn? Liefde is niet klassiek . Liefde gedraagt zich uniek en boetseert zich tussen jou en mij. Haar vorm is grillig en past zich aan aan tijd en ruimte, aan geduld en aan emoties, aan ongeduld, kwaadheid en verdriet. Liefde straalt, soms. En die warmte gloed, dàt zien andere mensen ook. Liefde trekt aan, trekt aan aandacht, en geeft, aan jij, mij en gij. Het draagt verlangen in zich. Het verlangen de ander te kennen, te begeren, te veroveren, telkens opnieuw. Liefde verstopt zich niet en laat zich kennen door jij die mij niet helemaal kent en ik die jou zou willen kennen, helemaal. Afstand /nabijheid schept ruimte in de vrijheid en de tijd. Verlangen is lief-de.

Sybille Vanweehaeghe

Naast hem liggen, al twintig jaar, zijn lichaam strelen en denken: op een dag houdt dit ooit op. Op een dag moeten wij elkaar hoe dan ook loslaten. Hij die vraagt: "Waarom huil je nu?" En jij zegt: "Ik weet het niet." Want zoveel hartverscheurende liefde is niet in woorden te vatten.

Rafaela

de glimlach op je allerslechtste grap

schuilnaam

elkaar begrijpen ook al zeg je niets

Carol

Liefde is het herkenbare gevoel van geborgenheid, keer op keer. Ongeëvenaard en vooral o zo onvoorwaardelijk. Liefde is vriendschap en vriendschap is liefde. Dat we 't mogen voelen voor de rest van de tijd en vanaf onze eerste keer ademhalen. Liefde is familie en familie is liefde. Dat ge het zo sterk moogt mee maken dat zelfs wanneer ge er niet meer zijt, het u onherroepelijk wordt toegeroepen van zij die zich nog staande bevinden. Dat ge het moogt voelen tot in de eeuwigheid. Dat ge het elkaar toewenst, dat is liefde. Dat ge voor elkaar zorgt, dat is liefde. Dat ge het erkent en dat ge het apprecieert. Dat is liefde.

mauri

elkaar kunnen loslaten en stimuleren het beste van jezelf te geven elke dag opnieuw. Zonder woorden aanvoelen wat er in de ander omgaat. Eerlijk zijn en de ander behoeden voor foute keuzes. In elkaars ogen kijken, warmte in je hart voelen gloeien en je verstand dat zegt: "met deze persoon wil ik oud worden".

Stéphanie

Een klein, gekreukt papiertje in je jaszak terugvinden met de woorden: "Ik geniet van elk moment met je".

Valérie V. D. Eynden

Samen stinkende scheten laten en elkaars geur kunnen appreciëren en niet vies van elkaar zijn:-)

Linde

Elkaar slaperig terugvinden wanneer 's morgens de wekker gaat. Hoe hij zijn armen zachtjes om me heen slaat. Hoe hij me dichter naar zich toetrekt en zo een warm deken vormt dat me beschermt tegen de harde rode cijfers. Samen beslissen om nog eventjes te blijven liggen. Nog één keertje snoozen.

Fleur De Backer

elkaar laten zijn wie je bent, zonder te oordelen.

Marloes De Vries

Liefde is alles. Een woord, een aai, een knipoog van je moeder op nét dat moment waarop je het zo hard nodig hebt. Liefde is je zus die allerlei kleinigheden vertelt en er gauw een belangrijke boodschap tussengooit die ze wil vertellen maar niet goed weet hoe. Liefde is die speciale handdruk met je vader of de tranen die subtiel uit zijn ogen lekken wanneer iemand zijn dochter een complimentje geeft. Liefde is na bijna vijf jaar nog steeds een smile van hier tot in China op je gezicht krijgen bij de aanblik van je lief. Liefde zit in de kleine dingen én in de hele grote. Liefde is simpel en gecompliceerd. Liefde is alles.

Elien

ruzie hebben met je vriend, maar hem toch met alle liefde van de wereld verwennen wanneer hij plots ziek wordt. Zijn boterhammetjes snijden, kippensoep maken (ook al haat je koken), zijn rug wassen (jup) en een waakzaam oog houden op de koeltegraad van het washandje op zijn voorhoofd. Om dan vervolgens als hij weer beter is hem lekker verder over zijn voeten te geven ;-)

Plofbeer

Liefde is onbeschrijflijk, liefde kan ik alleen maar voelen Liefde kan ik hoogstens omschrijven als een totaal gevoel van warmte Liefde is de onuitputtelijke bron waaruit ik ben ontstaan Liefde is uitputtend Liefde is de vrijheid om mij te binden Liefde is de binding die mij bevrijdt Liefde is snikken en snotteren wanneer ik ze verlies Liefde is ademen en proberen blijven ademen wanneer ik ze voel Liefde is vertrouwen dat liefde alles is Liefde is alles ook al is ze niet.

Joba Maréchal

levensnoodzakelijk.

ineken

elkaar begrijpen zonder woorden samen onnozel doen en je daar vooral niet voor schamen samen spelen in de sneeuw bijna elke dag "ik ben graag bij jou" zeggen tegen elkaar

Leen

samen in de zetel ploffen na een hele dag werken, zieke kindjes verzorgen, poetsen,... en even knuffelen. We komen er wel.

Audrey Van den Bremt

geen score bijhouden ("maar ik heb vorige week de vuilzakken buiten gezet" = big nono) elkaar niet willen veranderen samen lummelen/niksen als de beste iets doen voor elkaar zonder iets terug te verwachten elkaar de ruimte geven die je nodig hebt elkaar lange tijd niet horen en wanneer je terug contact hebt, de draad meteen weer oppikken samen om 6u30 opstaan om dan nog een uur te wachten in het fertiliteitscentrum voor je tweedagelijkse echo en bloedname samen je spuiten voor je IVF-behandeling prepareren en klaarleggen zodat je er snel vanaf bent zijn hand op je been terwijl je jankend de meest pijnlijke spuiten in je buik moet zetten (vanwege IVF-behandeling) hij die uren op je wacht in de ziekenhuiskamer tot je na 4u eindelijk uit de operatiezaal en de recovery bent

Leen

ALLES!

LaPol

Liefde is een vat vol versleten clichés. Hij was een mus. Zij was een mees.

Nicolas Roose

Liefde is... - De kat die zich op je buik nestelt, terwijl je huilt, nadat je net te weten kwam dat je weer niet zwanger bent geraakt. - Samen de slappe lach krijgen in het midden van de nacht, als je beiden buikpijn hebt, doordat je nog geen windjes durft te laten in elkaars bijzijn. - Minutenlang verliefd in elkaars ogen staren, zonder één woord te zeggen. - dat hij je 's ochtends ook mooi vindt, zonder make-up en met je haren door elkaar.

Manon

Heel ver weg wonen van alles & iedereen, in een taal die ik niet begrijp -- liggen woelen, nie kunnen slapen. Dan toch maar wa swipen op gebrekkig internet...en dit hier allemaal lezen. Bedankt, Charlie, écht bedankt, voor al die schone momenten dat ge mij nu & toen tot tranen toe bewogen hebt -- X!

Le Mediterranee

Je oma die, als 93-jarige dementerende vrouw, de man waarmee ze 50 jaar getrouwd was is vergeten, maar wel nog terugdenkt aan de Willy met wie het niets kon worden omdat haar zus ook verliefd op hem was. Sisters before misters, toen al. (Een paar jaar eerder, toen ze nog bij haar volle verstand was, had ze het ook al over Willy, maar vertelde er wel bij dat opa de allerbeste voor haar was geweest.)

Witteke

sterk en kwetsbaar tegelijk. Net zoals de mensen die ik het liefste heb.

Kathleen

Tienerzoon die liefdevol de kots en diarree van zijn zieke hond opveegt, terwijl hij anders nog geen pan afgekoelde saus zonder kokhalzen kan uitspoelen, Dat is ware liefde.

Inge Bergh

... wakker blijven om naar je te kunnen kijken, als ik voor het eerst in je armen lig. Terwijl je slaapt mompel je soms iets in je moedertaal. Mijn hoofd zegt dat ik me geen illusies moet maken, maar mijn hart hoopt ooit te ontdekken waar jouw dromen over gaan.

Hopeloos slapeloos

Iemand uit uit zwart dal halen en haar een kleurrijke toekomst schenken ...

A.Saelens.

Loslaten en verdergaan, met een warm gevoel en de beste intenties voor de toekomst van de ander

Barbara

Elkaar in de arm knijpen en net niet luidop zeggen: gij en ik, dat is iets zot, jong. (ik was de 'net' vergeten daarnet :)

An

Denken dat je de wereld een gunst verleent door elkaar zo lief te hebben als jullie doen. Je groots voelen, de wereld aankunnen. En tegelijk zo kwetsbaar als een klein vogeltje. En daar niet van weglopen. Elkaar in de hand knijpen en zwijgend zeggen: jij en ik, dat is iets zot, jong.

An

een scheetje hier en daar

Camille

fruit snijden voor je kinderen, zoals je moeder ook deed toen je nog kind was... omdat ze dan zeker vitaminen binnen hebben, omdat je dat in liefde kan doen, omdat dit ook ooit voor jou is voorgedaan...

fien

na heel lang samen zijn, je partner nog liever zien...

Sorke

elkaar vrijheid gunnen

Soraya

Niet uitgepraat raken. En soms ook stil naast elkaar zitten zwijgen en genieten zonder woorden. Zitten lezen, opkijken van je boek en op hetzelfde moment kijkt hij ook op, blaast een kusje naar je toe en lees je met een grote glimlach verder.

Hilde

hij zegt de brokken zij ziet de lijm

Ruth Van de steene

Liefde is het beste in elkaar naar boven halen & je liefste aanmoedigen om voor zijn/haar doelen te gaan.

Sofie

Het is elkaars scheten tolereren en nog steeds in de lach schieten bij de knallers. Het is samen vertederd naar de kat kijken om dan elkaar aan te kijken en die 'wat hebben we het getroffen'-blik te herkennen. Liefde is zwaktes kunnen toegeven. Het is samen in een volwassen gesprek erkennen dat verliefd worden op iemand anders kan in elke relatie, waarna je elkaar stevig vastneemt en beseft dat het veel betekent om dat van elkaar te begrijpen zonder dat er woorden of beschuldigingen aan vasthangen. Liefde is ook samen alleen zijn, elkaar ruimte gunnen. Het is iets complex waar je moeite in moet steken, maar als je het een beetje goed doet krijg je er veel voor terug. Het is de shit erbij nemen, elkaars kantjes accepteren en blij zijn dat het zo op één of andere manier blijkt te werken.

Lotte

op hetzelfde moment terugdenken aan die ene 'inside joke' en samen in lachen uitbarsten

Julie

...elkaar aanvaarden zonder de andere te willen veranderen. ...klaarstaan voor elkaar zodat de andere zijn/haar dromen kan realiseren. Zondelk elkaar te veroordelen. ...elkaar elke dag opnieuw doen lachen. Humor is de sleutel tot een sterke relatie. ...elkaar bedanken voor wat de andere doet. Uw partner nooit vanzelfsprekend vinden. ...een eigen taaltje met inside jokes ontwikkelen.

Delphine

Er zijn zo vele verschillende soorten liefde als er mensen zijn : onbaatzuchtige liefde, berekende liefde, zelfzuchtige liefde enz. maar voor mij is de mooiste liefde de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar kinderen. Deze liefde doet iedereen goed: de kinderen en de moeder omdat ze zo puur en goed is van aard. Om wie roep je als je iets vreselijks overkomt? Juist, om je moeder ! Je verlangt naar haar troostende aanwezigheid omdat je - als het goed zat toch- weet dat zij je nooit veroordeelt voor iets , hoe groot je stommiteit ook was.

Marleen

Elkaar goed met rust kunnen laten. Héél simpel.

Annelies A.A. Vanbelle

Liefde is ... Mijn grootouders die elkaar na 60 jaar huwelijk nog steeds plagen. Hij die haar iets probeert op de mouw te spelden. Zij die voor iedereen een stuk taart opschept maar hem ‘vergeet’. Dan zie ik de pretlichtjes in hun ogen en dan weet ik dat ze nog steeds gelukkig zijn met elkaar. Ook eens je de 80 voorbij bent is plagen nog steeds liefde vragen.

Stijn

elkaar vrijheid gunnen, maar beseffen dat je leven niet meer compleet is zonder de ander

Cristina

Gepikt van Jonathan Safran Foer, maar daarom niet minder mooi: “She wants to know if I love her, that's all anyone wants from anyone else, not love itself but the knowledge that love is there, like new batteries in the flashlight in the emergency kit in the hall closet.”

Louise

Je elke dag realiseren dat je jezelf gelukkig mag prijzen met een liefde en ,daaruit voortvloeien, kinderen die het center van je wereld zijn . Elke dag het beste van jezelf voor hen geven , ook al heb je een mindere dag , om hen te tonen hoeveel ze voor jouw betekenen ! Als je dit kan ,komt die liefde als een boemerang naar je terug . Je toont dit niet enkel door te knuffelen en te zorgen , maar vooral door hen te steunen in de moeilijke momenten , te discussiëren , en je vooral open te stellen voor een ander z'n leefwereld , ook al strookt niet alles met dat van jouw! De belofte : in goeie en kwade dagen komt niet uit de lucht gevallen en heeft bitter weinig met geloof te maken , maar heel veel met geloof in elkaar , begrip en respect voor elkaar .

Sophie

elke keer opnieuw verbinden. Onvoorwaardelijk vertrouwen dat je geliefde het goede doet voor jou. En de ander altijd opnieuw ontdekken!

Wim

De hele dag je lievelingsliedje op repeat luisteren, en het daarna nog steeds vreselijk mooi vinden, misschien nog wel mooier dan ervoor.

Selma

Mijn ouders, die al 30 jaar samen zijn maar vaak nog met een verliefde blik over elkaar praten alsof ze elkaar voor 't eerst ontmoet hebben.

Thomas

Dat gevoel Je hart dat sneller slaat Je lichaam Dat plots van pudding lijkt gemaakt Het besef Dat alles op zijn plaats valt En je de betekenis Vat

Ann

In het midden van een ruzie (de koude oorlogfase) merken dat het badkamerraam weer vastzit, en je dat echt niet zelf openkrijgt. Hem dan met nog steeds een boos gezicht om hulp vragen, die hij stilzwijgend biedt. En daarna verder ruziën alsof er niets gebeurd is, maar toch even denken bij jezelf: I love you, idioot. Het is grappig want het is echt JUIST gebeurd.

Dalilla

's avonds - op dat moment waarop de wereld om je heen even stilgevallen lijkt - nog eens bij de kinderen gaan piepen en dan met een hart dat overloopt van contentement 2 broertjes zien liggen die bij elkaar in bed gekropen zijn om daarna 3 zusjes te gaan toedekken: een heel serieus zusje dat altijd in dezelfde houding ligt, een heel klein zusje dat je soms bijna niet terugvindt in haar grote bed en een middelste zusje dat heel makkelijk wakker schrikt en geregeld met heldere stem vraagt: 'Mama, mag ik een kus én een knuffel.' En dan je lijf te rusten leggen in dat grote bed bij de papa van al moois en denken ik ben doodop, maar god, wat ben ik toch een gelukzak.

JuffrouwKat

Liefde is... na 17 jaar nog steeds met veel plezier naar het blote lijf van je man kijken wanneer die uit de douche komt en hem liefdevol op z'n billen slaan.

Jos

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines ((nr. 6 najaar 2017 + nr. 7 voorjaar 2018)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!