Karola's Kitchen

Gewoon eten

Gewoon eten

Karolien is een foodie in hart en nieren. Koken is voor haar een manier om liefde te geven, aan zichzelf en al wie haar dierbaar is. Elke maand geeft ze ons haar nuchtere kijk op allerlei gezondheidsclaims. Want volgens haar is het écht eten dat blij maakt en kracht geeft.

Iedereen lijkt ineens in de ban van gezond eten. Het is nog onduidelijk of dat ‘Goed nieuws!’ of ‘Goed nieuws?’ is. Maar goed nieuws is het sowieso. Want ook al is onze levensverwachting er in België de afgelopen 10 jaar alleen maar op vooruit gegaan (met 80 jaar scoren we 4 jaar meer dan de gemiddelde Europeaan), toch is volgens de WHO het aantal jaar dat de Belg in slechte gezondheid moet overbruggen opgelopen tot 9. Of 3 287 lange dagen. Daarnaast werden we enkele maanden geleden behoorlijk hard opgeschrikt door afschuwelijke krantenkoppen à la “Belgische vrouwen worden de dikste van Europa” en “Welkom in Vetland”. We zullen er maar van uitgaan dat de schrijvers van deze koppen in de eerste plaats bezorgd zijn om onze gezondheid en niet om hoe we eruit zien. Dat ze met “dik” en “vet” eigenlijk ongezond bedoelen omdat er met obesitas een hele rits ziektes gepaard gaat.

Het droge gezondheidsrapport en de schreeuwende krantenkoppen hebben echter dezelfde boodschap: het gaat de foute kant op met onze gezondheid. Die van mannen én vrouwen. Dit ondanks het feit dat we voortdurend, via alle mogelijke media, om de oren geslagen worden met ontelbaar veel gezondheidstips en minstens evenveel lijstjes met miraculeuze oplossingen voor onze stress, onze slapeloosheid, ons gebrek aan energie, onze op de loer liggende kanker, ons overgewicht en onze toekomstige hart- en vaatziektes.

Al dat ge-healthy-food-spam doet ons vergeten dat de echte pot met goud, de heilige graal, gewoon voor onze neus staat.

Dat is niet alleen irritant, maar dus duidelijk ook niet doeltreffend. En bovendien zeer verwarrend. Want eerst is vet het absolute kwaad, dan worden gluten op de brandstapel gegooid, wijn en chocolade lijken vervolgens het medicijn tegen allerlei kwalen en nog even later zouden enkel gojibessen, bijenpollen en hennepzaad ons redden van al het kwaad. Wie kan hier nog aan uit?

Die veelbelovende instant voedingsadviezen die godganse dagen op ons afkomen zijn niet de oplossing. Ze zijn net het probleem. Al dat ge-healthy-food-spam doet ons namelijk vergeten dat de echte pot met goud, de heilige graal, gewoon voor onze neus staat. Geen superfood, groene smoothie of detoxthee kan namelijk op tegen the real stuff: appels, broccoli’s, walnoten, vis en al hun weinig spectaculaire vriendjes en vriendinnetjes. Geen quick fixes dus. Gewoon elke dag gewoon eten.

“Eet echt eten. En echt eten is eten waar weinig mee geprutst is.”

Dat is eigenlijk heel simpel, gewoon eten. Dat is vooral niet hip en trendy doen. Onze gezondheid onderwerpen aan allerlei modeverschijnselen… Elk nuchter verstand voelt toch aan dat dit geen goed plan is?

Ons lijf heeft echtheid nodig, herkenbaarheid en routine. De fanatieke en niet overal even populaire Amerikaanse schrijver en activist Michael Pollan goot deze visie in een oneliner: “Don’t eat anything your great-grandmother wouldn’t recognize as food”. Een zwakke oneliner, als je ’t mij vraagt. Want overgrootmoe zou vermoedelijk geen avocado’s, oesters, passievruchten of tofu willen opeten. Maar zijn punt is: eet echt eten. En echt eten is eten waar weinig mee geprutst is. Echt eten is eten dat min of meer rechtstreeks uit de natuur komt en niet uit een laboratorium of fabriek. Eten dat geen reeks duistere, industriële of chemische bewerkingen heeft ondergaan en dat niet oneindig lang goed blijft.

“Eat food. Not too much. Mostly plants” is Pollans andere bekende oneliner. En dat is er één die mooi samenvat waar gezond eten om draait. Want ‘té’ is nooit goed en ‘meestal’ is een fijn uitgangspunt.

En dat “echt voedsel en vooral planten eten” zullen we dan ook meteen eens concretiseren.

courgette, rode ui en kerstomaatjes met ovengebakken zalm 

Ingrediënten voor twee eters:
  • 2 courgettes
  • 2 rode uien
  • 20 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 6 zongedroogde tomaatjes, in fijne reepjes
  • ½ kl gedroogde tijm, 1 kl gedroogde oregano, ½ kl gedroogd basilicum en een flinke snuif gedroogde rozemarijn (Je kan ook gewoon 2 kl Provençaalse kruiden nemen, als je niet al die verschillende smaakjes in huis hebt.)
  • een snuifje chilivlokken of chilipoeder, naar eigen smaak (Met chili uit een gewone supermarkt mag je kwistiger zijn dan met die uit een Turkse of Oosterse supermarkt.)
  • 2 stukken zalm van elk zo’n 150 g
  • 2 kl olijfolie
  • versgemalen peper en grof zeezout
  • eventueel enkele verse basilicumblaadjes, voor de afwerking
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de courgettes in de lengte in vieren. Schraap de zaadlijsten er met een lepeltje uit en snijd vervolgens in stukken van zo’n 0,5 cm.
    Snijd ook de uien eerst in vieren en vervolgens in stukken, ook zo’n 0,5 cm breed.
  • Verhit de olijfolie in een wokpan en roerbak de ui 5 tot 10 minuten. (Hoe langer, hoe lekkerder, want dan verdwijnt de scherpte en komt er zoetheid in de plaats.)
    Voeg de courgette toe en laat alles nog eens een kleine 10 minuten stoven. Voeg intussen alle kruiden en de zongedroogde tomaatjes toe en breng verder op smaak met versgemalen peper en grof zeezout.
  • Schep de gehalveerde kerstomaatjes bij de groenten en roer alles om. Stort de groenten in een ovenschaal, leg de stukken zalm erbovenop en plaats 10 tot 15 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte van de stukken vis en je voorkeur voor net nog rauwe of goed gegaarde zalm.
    Werk eventueel af met wat verse, verscheurde basilicum.

 

Nog meer lekkere, snelle en gezonde kost vind je op www.karolaskitchen.be.

Schrijf je reactie

Karolien is een foodie in hart en nieren. Koken is voor haar een manier om liefde te geven, aan zichzelf en al wie haar dierbaar is. Via haar blog wil ze mensen ervan overtuigen dat echt eten blij maakt en kracht geeft. Als master in de biomedische wetenschappen heeft ze een nuchtere kijk op de overload aan gezondheidsclaims die producten zichzelf vandaag maar al te vaak toeschrijven. Met een keuken vol groenten en fruit gaat ze hier graag tegenin.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen