Blikvoer

“Ik word lastig als ik niet kan bewegen.”

Ik & mijn lijf: Danseres Judith Clijsters

“Ik word lastig als ik niet kan bewegen.”

In deze rubriek maakt Charlie een portret van mensen die een speciale band hebben met hun lichaam. Deze week opkomend talent, danseres en choreografe Judith Clijsters (28) die deze maand haar nieuwe danssolo voorstelt. Foto’s: Maarten Mellemans

Waarom dans je?

“Dans kwam al heel vroeg in mijn leven en is er ononderbroken gebleven, in verschillende vormen en met wisselende intensiteit. Ik kan er gewoon niet rond: het is zo een wezenlijk deel van mezelf dat ik het niet in vraag stel.

Als ik er dan toch een reden aan moet geven: dans is vooral een heerlijke manier om hyper sensitief en aandachtig met mijn lichaam bezig te zijn. Het is een medium om mijn bergen energie te laten stromen. Mijn fascinatie voor de relatie tussen lichaam en geest te delen met anderen via workshops of via performance, geeft me het gevoel dat ik op een heel persoonlijke manier iets kan bijdragen aan ons kleine wereldje.”

Jij bent je meer bewust van je lichaam dan andere mensen. Hoe uit zich dat?

“Het interesseert me enorm hoe mensen in hun lijf zitten. Ik ben me bewust van dagelijkse veranderingen in mijn lichaam: energie, spieren, gewicht, flexibiliteit en kracht. Ik heb enorm veel behoefte aan regelmatige beweging. Als ik een paar dagen niet heb kunnen bewegen, in dans of in yoga, lijkt het alsof er opgekropte energie onder mijn vel zit. Dan wil ik die kwijt. Als het te lang duurt, word ik zelfs vervelend. Hoe ik mij voel, hangt in hoge mate af van hoe mijn lijf eraan toe is.”

“Trying to define yourself is like trying to bite your own teeth.”

Je nieuwe voorstelling gaat over zelfbeeld.Wat bedoel je daarmee?

“De mensen rondom ons spelen de hoofdrol in de manier waarop we onszelf percipiëren, want alleen via de ander krijgen we informatie over onszelf. Hoe je met die informatie omgaat, hangt dan weer van jezelf af. De kwaliteit van ons zelfbeeld hangt daar rechtstreeks mee samen: hoe verwerken we de informatie van anderen? Dit thema bleef me bezighouden. Het werd uiteindelijk een voorstelling die poogt het ‘zelf’ te definiëren. Wat is het zelf? En wat is het ‘zelf’ door de jaren heen? Wat is constant en wat is constant in beweging?

In Same self defined, 28 years later, probeer ik enkel vanuit introspectie tot beweging te komen. Videoprojectie en speech van filosoof en auteur Alan Watts begeleiden mij als performer, maar begeleidt ook het publiek in deze ‘introspectie’. De choreografie vertrekt vanuit mijn persoonlijk proces maar evolueert naar iets universeels en relativeert met o.a. de conclusie ‘Trying to define yourself is like trying to bite your own teeth.’” (Alan Watts)

Vind je dat op school dans en/of lichaamsbewustheid meer aan bod zouden moeten komen?

“Ja! Of het perse via dans moet gebeuren, weet ik niet. Ik ben er wel van overtuigd dat meer (echte) aandacht voor het lichaam enorm zou bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Op dit moment wordt het lichaam algemeen zeer eenzijdig behandeld en benaderd. Net zoals de ontwikkeling van het denken en het leren trouwens aan vernieuwing toe is.”

Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Eerlijk antwoorden.

“Een mens met nog een heel leven voor zich.”

ShootDEFJudith-17

 

Meer info:
www.judithclijsters.be
Solo: Same self defined, 28 years later, op 13 mei in CC Berchem

Foto’s: Maarten Mellemans

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Bij een sollicitatiegesprek wordt mij gevraagd wat ik doe met bewegelijke leerlingen.
    Waarop ik antwoord dat dit blijkbaar bij de leerling hoort.
    Dat het daarom geen zin heeft om dit af te straffen of te verbieden.

    Bewegen mag.

    Vriendelijke groet,

Lees verder in Lijf

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen