Reportage

Waarom verkiezen vrouwen zo vaak grotere mannen?

“Ik wil niet groter zijn dan mijn vriend als ik hakken draag.” Let’s be honest: hoeveel vrouwen hebben deze zin al eens gezegd? Vrouwen zeggen al snel dat hun voorkeur uitgaat naar grotere mannen, maar waar komt dit ideaalbeeld vandaan en is lichaamslengte echt zo belangrijk? Redactrice Sarah vroeg het aan seksuoloog Wim Slabbinck en socioloog Gert Stulp.

Op date gaan, iemand leuk vinden en hopen dat die jou ook leuk vindt, is al moeilijk genoeg. Als je dan ook nog kleiner of groter bent dan de gemiddelde man of vrouw, komt er nog een moeilijkheid bij. “De directheid waarmee er over de lengte van mannen eisen worden gesteld, vind ik kwetsend” en “Het is frustrerend om al afgewezen te worden voordat ze mijn persoonlijkheid kennen”, het zijn maar enkele onzekerheden waarmee kleinere mannen worstelen. Ook grotere vrouwen hebben moeite een partner te vinden. Hun openhartige getuigenissen lees je hier.

“Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen zeggen dat ze grotere mannen verkiezen”, zegt Stulp. “Ten eerste zijn mannen gemiddeld nu eenmaal groter dan vrouwen. Dat seksueel dimorfisme, de uiterlijke verschillen tussen mannen en vrouwen, wordt aantrekkelijk gevonden.

“Ooit al een sprookje gezien waar de prinses groter is dan de prins?”

Vrouwen vinden kenmerken die geassocieerd worden met mannelijkheid aantrekkelijk, zoals brede schouders en groot zijn. Omgekeerd is dit ook zo. Ten tweede hangt lichaamslengte ook samen met een goede gezondheid, opleiding en inkomen, al is dit verband zwak. Die kwaliteiten worden ook als aantrekkelijk gezien bij een partner.”

“Het kan ook samenhangen met de wens van vrouwen om zich geborgen te voelen bij hun partner”, voegt Wim Slabbinck toe. “Op de borst kunnen leunen en je veilig voelen, is een ideaalbeeld dat door de media wordt getoond. We zien al van kleins af aan grotere mannen in films en reclame. Ooit al een sprookje gezien waar de prinses langer is dan de prins? Meisjes groeien zo op met het idee dat een grotere partner hebben de norm is.”

Volgens seksuoloog Wim Slabbinck groeien meisjes van jongs af aan op met ideaalbeelden van grotere mannen.

“Het ideaalbeeld van grote mannen wordt inderdaad gestimuleerd door de media”, gaat Stulp verder. “Tom Cruise moet bijvoorbeeld op een kistje staan als hij naast een vrouwelijke tegenspeelster staat. Dat is spijtig, omdat het aangeeft dat het wenselijk is om als man groter te zijn dan een vrouw.”

Speeddates for science

Stulp heeft zelf onderzoek gedaan naar de voorkeuren in lengteverschil bij partners. In het onderzoek gingen mannen en vrouwen met elkaar speeddaten en noteerden ze op voorhand hun gewenste kwaliteiten, waaronder lichaamslengte. Wat viel op? Een speed-dater met de ‘juiste’ lengte had de grootste kans op interesse van de ander.

Verder bleek uit het onderzoek dat zowel de mannelijke als vrouwelijke kandidaten een voorkeur hadden voor een relatie waar de man groter is dan de vrouw. De uiteindelijke matches kwamen op vlak van lengteverschil eerder in de buurt van de vrouwen hun voorkeur. Vrouwen zijn in het algemeen selectiever wanneer ze een partner kiezen.

Evolutionair wetenschappers zeggen dat de voorkeuren bij partners zijn geëvolueerd met als doel zoveel mogelijk nakomelingen te hebben. Vrouwen zijn in hun voorkeuren selectiever omdat zij in het algemeen meer tijd investeren in hun kinderen. Een goede partner vinden is voor hen dus een belangrijke taak.

Voormalige president van Frankrijk Nicolas Sarkozy met zijn, grotere, vrouw Carla Bruni.

Charme > lichaamslengte

“Het is bizar hoe een redelijk onbelangrijke eigenschap als lichaamslengte zo vaak wordt vermeld bij de voorkeuren van een vrouw”, zegt Slabbinck. Hij werkte mee aan het Vlaamse programma Blind Getrouwd, waarbij koppels worden gevormd op basis van verschillende criteria en elkaar voor het eerst zien op hun trouwdag en zo hopen hun perfecte match te vinden.

“Het was opvallend hoeveel vrouwelijke kandidaten op hun formulier schreven dat ze geen man willen die kleiner is dan hen. Mannen vonden lengte ook belangrijk, maar veel minder dan de vrouwen. Zo werden bepaalde koppels niet gevormd, terwijl die wel voldeden aan de andere voorkeuren. Dat is natuurlijk jammer. Bij zo’n experiment willen mensen de perfecte partner vinden en uiterlijk speelt hier ook een rol in.”

“Mannen vonden lengte ook belangrijk, maar veel minder dan vrouwen.”

“Eigenlijk is die voorkeur in lichaamslengte veel minder belangrijk dan we denken”, vertelt Stulp. “Als je vraagt naar vrouwen hun voorkeuren, komt lengte inderdaad al snel aan bod. Maar in de praktijk is dit veel minder belangrijk. Een voorkeur voor een bepaald fysiek kenmerk is gewoon veel gemakkelijker te uiten. Op eigenschappen zoals lengte en leeftijd kan je namelijk een getal plakken. Op andere eigenschappen zoals vriendelijkheid en humor is dat veel moelijker.”

“Die fysieke kenmerken zoals lichaamslengte zijn vooral van belang bij de eerste ontmoetingen, maar daarna veel minder”, vertelt Wim Slabbinck. “Er zijn maar weinig koppels in mijn praktijk die, na een paar jaar samenzijn, het nog erg of jammer vinden dat de man kleiner is dan de vrouw. Op lange termijn verdwijnen heel wat wensen uit onze checklist waarmee we een partner kiezen.”

“Het is heel onwaarschijnlijk dat je al je voorkeuren kan realiseren in de zoektocht naar een partner. Zeker omdat de andere partij ook zijn of haar voorkeuren heeft”, zegt Stulp. “Men zal op sommige eigenschappen moeten toegeven en lichaamslengte lijkt het daarbij snel af te leggen tegenover bijvoorbeeld charme, vriendelijkheid en gedeelde interesses.”

Jaime uit Game Of Thrones (links) laat zich alvast niet tegenhouden door het lengteverschil met Brienne. De twee hebben een bijzondere relatie.

Swipe naar links of rechts?

Door de online datingcultuur uiten we onze voorkeuren anders dan in het echte leven. “Bij online dating of speeddating lijkt lichaamslengte dan weer een groter belang te hebben”, zegt Gert Stulp. “Bij apps zoals Tinder krijg je namelijk zoveel opties, dan wil je efficiënt keuzes maken. Fysieke kenmerken vallen het eerst op en je swipet iemand naar links of rechts zonder die persoon te kennen. Er wordt vooral gefocust op de paar foto’s en de snel te lezen getallen.”

Mensen durven wel eens overdrijven op hun Tinderprofiel en onder- of overschatten hun lengte. Hierdoor plaatste Tinder als 1-aprilgrap dat ze lengteverificatie gingen toevoegen in de app, wat tot veel kwade reacties leidde. “Mensen willen op Tinder vaak hun beste eigenschappen uitstallen en overdrijven inderdaad wel eens”, denkt Stulp.

“Op een Tinderprofiel durven mensen wel eens te overdrijven. Dan wordt lichaamslengte onder- of overschat.”

“Liegen is natuurlijk niet goed, want dat betekent dat mensen zich onzeker voelen over hun uiterlijk. Als men accepteert dat Tinder vooral rond fysieke eigenschappen draait, met als doel plezier te hebben op korte termijn, zouden ze evengoed eerlijk kunnen zijn over hun lichaam.”

Is lichaamslengte dus een doorslaggevende factor bij het kiezen van een partner? “Niet echt. Daarom moet er minder nadruk op gelegd worden, want dit creëert onzekerheid bij kleinere mannen”, besluit Gert Stulp. “Voor sommige mensen is de lichaamslengte van hun partner belangrijk, maar voor de meesten niet. Bij online dating speelt lichaamslengte een grotere rol, bij duurzamere relaties en koppels dan weer minder. Bij het vinden van een partner spelen zoveel verschillende eigenschappen mee. Lengte is er één van, maar zeker niet de belangrijkste.”

Lees ook de getuigenissen van drie kleine mannen en één grote vrouw: “Die paar centimeters minder voelen soms als een beperking”
Foto boven: Istock

Schrijf je reactie

4 reacties
  • Bennie Breukers says:

    Ben nu 73 jaar volgens mij was dat in de jaren 60 een minder groot probleem.
    Als ik het zo mag noemen. Ben zelf klein 160m .Heb zelf veel leuke vrouwtjes 
    gehad .Hartestoestand en vele Andre factoren spelen wel een rol.
    Maar de trend die alsmaar meer eisen ging stellen ..Is voor een kleine man
    in het nadeel. Als je van elkaar houd en blijft houden .Is lengte dan zo
    een groot brobleem .welke volmaakt heden wil je verwachten die niet
    bestaan  Denk eens hoeveel echtscheidingen er zijn .
    Of heeft dit met verschil van lengte te maken

  • patronatius den eerste says:

    een partner vinden om je genen door te geven heeft niet veel zin meer in wereld waar je liever geen kinderen op laat groeien omdat de aarde ovebevolkte is en er sociaal maatschappelijk en klimatologische onzekerheden zijn .alleen naieve mensen geloven dat tij nog keert en alles goed komt op deze aarde.

  • Pascal Van Puymbroeck says:

    Met mijn 1.72mt zit ik net onder de gemiddelde Belgische man (1.74mt). Ik voel mij er goed bij en soms is het wel handig.
    Maar bij het daten – en dan zeker online – heb ik het ervaren als een struikelblok. De dames hebben liever een man die aan
    hun lengte-eisen voldoet dan één die hen goed behandelt. Je moet zelfs voorzichtig zijn met wat je zegt want anders wordt
    je al gauw weggezet als gefrustreerd zijnde. Ik heb er geen moeite mee, alleen vind ik het zo’n zonde van de weggegooide
    kansen op een goed relatie. Het is inderdaad iets van uit de oertijd, iets dat bij een tweede relatie, na scheiding, totaal niet meer
    belangrijk is. Vrouwen zijn geëmancipeerd maar niet geëvolueerd in hun relaties. Klinkt misschien cru, maar legt wel de
    vinger op de wonde. Wat zouden vrouwen zeggen als wij als man zouden stellen, mijn ideale partner moet een cupsize C hebben.
    We zouden afgeschoten worden. Beide zijn eigenschappen waar je als mens niets aan kan veranderen. Dat heb je meegekregen
    en daar moet je het mee doen. Daarom komt dit als een teleurstelling over, ik had van vrouwen beter verwacht.

  • Maaike Houtevels says:

    Ik denk dat dat soort voorkeur, een voorbeeld is van “toxic femininity”.
    Die ingewortelde voorkeur houdt immers het beeld en de stereotypering in stand, dat mannen de behoeders, de beschermers moeten zijn – zij die domineren.
    Dat is een krachtig signaal , dat alle mannen oppikken, en dat we mee in stand houden. Maar, vergis je niet : we houden daarmee ook een bepaalde, toxische blueprint voor relaties en verhoudingen tussen mannen en vrouwen levend. En daar moeten we verantwoordelijk voor nemen , en niet onze kop voor in het zand blijven steken

Sarah Van Evercooren (20) is studente Journalistiek en houdt zich al heel haar leven bezig met schrijven. Van fantasierijke romans vol dt-fouten toen ze klein was naar diepgaande artikels met (hopelijk) geen dt-fouten nu ze groot is. Met een breed interesseveld schrijft ze over verschillende onderwerpen zoals gelijkheid, geloven en cultuur. Boeiende figuren tegenkomen en hun verhalen brengen vindt ze het leukst.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen