Karola's Kitchen

Hoe leg je de perfecte drol?

Hoe leg je de perfecte drol?

In een samenleving waar er zoveel van ons verwacht wordt, waar the sky the limit is, alles bigger, better and stronger kan en waar je vandaag een betere versie van je ik van gisteren hoort te zijn, vond ik dat ook een handleiding om de perfecte drol te produceren niet mocht ontbreken. Want perfectie is tegenwoordig de norm, blijkbaar. Drollen mogen in een dergelijk klimaat niet vergeten worden.

Laten we beginnen met het concretiseren van het begrip ‘De Perfecte Drol’. In 1997 publiceerde de universiteit van Bristol de Bristol stoelgangschaal. Een soort van determinatiekaart die drollen indeelt in zeven categorieën op basis van hun vorm en consistentie. Stoelgang type 1 staat gelijk aan – ik citeer – ‘losse, harde keutels zoals noten (moeilijk uit te scheiden)’, wat neerkomt op constipatie. Type 7, ‘waterig, geen vaste stukjes, helemaal vloeibaar’, is dan weer overduidelijk diarree. De perfecte drol is er eentje die in de vierde categorie belandt: ‘Als een worst of slang, glad en zacht’. Deze worst hoort er als vanzelf uit te glijden, zonder bij de uitgang veel sporen na te laten. Aan een drietal toiletpapiertjes heb je dus voldoende bij het uitzwaaien van de perfecte lozing.

“Aanhoudende afwijkende kleurtjes vragen dus om nader onderzoek. Door een arts, welteverstaan.”

Wat de kleur betreft, zal het geen verrassing zijn dat de ideale ontlasting een bruin tintje heeft, eventueel met groene ondertoon. En als je rode bietjes gegeten hebt, kan er een rood-paars exemplaar ontstaan. Andere kleuren kunnen een reden tot bezorgdheid zijn. Zo kan grijze stoelgang een teken zijn van een leverinfectie of obstructie van het galkanaal. Rood en zwart wijzen op de aanwezigheid van bloed, respectievelijk vers of gestold. Een gele drol kan ontstaan wanneer de goede bacteriën in je darmen hun werk niet helemaal correct uitvoeren. Aanhoudende afwijkende kleurtjes vragen dus om nader onderzoek. Door een arts, welteverstaan.

Ook de massadichtheid van een perfecte drol werd door professionals gedefinieerd. De waarde ligt een tikkeltje hoger dan die van water, wat erop neerkomt dat de ideale, bruine worst zachtjes naar de bodem van de pot zinkt. Hij mag niet neervallen als een baksteen, want dan zou een deel van je voeding wel eens te weinig verteerd kunnen zijn. Drijvers bevatten dan weer teveel lucht of vet.

De frequentie waarmee je deze perfecte drollen dient te produceren? Van drie keer per dag tot drie keer per week wordt als gezond beschouwd.

“Verstopping brengt een heel onbehaaglijk gevoel met zich mee. Eens goed kunnen kakken, wie geniet daar nu niet van?”

Voldoen uw drollen niet aan bovenstaande criteria? Dan kan ik u al meteen geruststellen: enkel en alleen perfecte drollen leggen, is onmogelijk. Maar je kan wel degelijk leren om beter je behoefte te doen. En dan bedoel ik vlotter en/of meer regelmatig. Drie op tien personen hebben last van verstopping. Dit kan tot pijnlijke aambeien en anale kloofjes leiden. En hoewel ik heel wat ergere gezondheidsproblemen kan verzinnen, vind ik, als ervaringsdeskundige, dat verstopping gewoon een heel onbehaaglijk gevoel met zich meebrengt. Eens goed kunnen kakken, geef toe, wie geniet daar nu niet van? Deze tips helpen je alvast op weg naar de perfecte keutel.

Tip 1: Aje moe kakn, moeje kakn

Een waarheid als een koe. Binnen de grenzen van het fatsoen uiteraard. De wetenschap is het hier unaniem over eens, al formuleert ze het net iets minder sappig: geef toe aan de defecatiereflex! Doordat wij mensen ons om allerlei redenen erg vaak inhouden (geen tijd, geen geschikt toilet, teveel toehoorders…) brengen we de harmonieuze samenwerking tussen onze twee sluitspieren achteraan in de war. We hebben er inderdaad twee: een binnenste die zich weinig aantrekt van wat er in de buitenwereld gebeurt. En een buitenste die wel vrij goed opgevoed is. Wanneer kaka de binnenste sluitspier bereikt en daar tegenaan begint te duwen, moet eerst de buitenste sluitspier nog toestemming geven vooraleer de doortocht aangevat wordt. Heel vaak dwingt onze buitenste sluitspier de binnenste om de boel op te houden. Deze wordt hier vervolgens wat te fanatiek in waardoor verstopping kan ontstaan. Kak dus op dat vreemde toilet. Plons, zelfs als de wc-hokjes van die belachelijk korte deurtjes hebben. Door toe te geven aan je binnenste sluitspier, maak je deze weer te vriend en zet je een belangrijke stap richting De Perfecte Drol.

Tip 2: Doe het op z’n Frans

Er zit een logica achter de horror van een Frans toilet. Hurken om je behoefte te doen, mag dan wel primitief lijken, het is de enige juiste pose om je darmkanaal helemaal recht te trekken, je sluitspieren te ontspannen en alle ontlasting er vlot te laten uitglijden. Als we rechtop staan, zit er een knik in het laatste stuk van ons darmkanaal, te vergelijken met een dubbel geplooide tuinslang. En dat is een goede zaak, want het is niet de bedoeling dat een lachbui of moment van ultieme relaxatie tot een grote boodschap leidt. Wanneer we op een toiletpot zitten, verdwijnt die knik echter niet helemaal, wat het extra moeilijk maakt voor een keutel om de uitgang te bereiken. Thuis een Frans toilet installeren is echter niet nodig om je darm te rechten. Je kan eenvoudigweg je voeten op een krukje plaatsen terwijl je op het toilet zit. (Klik HIER voor visuele verduidelijking. Alstublieft. Klik.)

“Hurken is de enige juiste pose om je darmkanaal helemaal recht te trekken.”

Heb je geen plaats voor een krukje of geen kinderen die een excuus zijn om een weinig flatterend plastieken verhoogje in je badkamer te zetten? Plaats je voeten dan bijvoorbeeld op het aanwezige vuilbakje, een stapel tijdschriften of andere zaken die als hulpstuk dienst kunnen doen. (Je wordt er snel creatief in, geloof me.)

Tip 3: Ademhalingsoefeningen

Deze tip komt uit de osteopathie. Ik kan begrijpen dat er nu enkele wenkbrauwen gefronst worden. Het feit dat de osteopaat er enige logische verklaring aan kon koppelen, maakte dat ik – een exacte wetenschapster – wel openstond voor een try-out. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ademhalingsoefeningen bij mij een gunstig effect hebben op mijn darmtransit. Het gaat als volgt: lig ontspannen op je rug en adem verschillende keren langzaam heel diep in, tot je echt niet meer kan, en adem vervolgens tot je diepste uit met een buikademhaling.

“Deze ademhalingsoefening gaat vaak gepaard met scheetjes. Instant opluchting gegarandeerd.”

In het dagelijks leven maken de meesten onder ons gebruik van de borstademhaling. Het verschil tussen beiden kan je heel makkelijk herkennen door één hand op je borst en één hand op je buik te leggen. Je ademt ‘via je buik’ als je buik omhoog en omlaag gaat en ‘via je borst’ als deze op en neer beweegt. Onze dunne darm maakt voortdurend allerlei bewegingen om de fijngemalen voedingsbestanddelen te verteren en alle resten richting uitgang te stuwen. Het idee achter de achtereenvolgende diepe buikademhalingen is dat je hierdoor je darm in zijn beweeglijkheid helpt. Wees wel gewaarschuwd: deze ademhalingsoefening gaat vaak gepaard met scheetjes. En met scheten – heb ik van horen zeggen. Maar da’s een goede zaak! Instant opluchting gegarandeerd.

Tip 4: Vezels en vocht

“Veel peperkoek eten!”, “Pruimensap drinken!”, “Een schepje haverzemelen bij je yoghurt doen!”: allemaal adviezen die een chronisch geconstipeerde ongetwijfeld al te horen kreeg. Zij die er een dieet met weinig plantaardige voeding op na houden of wie steeds kiest voor wit brood, witte pasta… zullen van deze trucjes ongetwijfeld een gunstig effect ondervinden. Voor wie al veel groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten eet, hebben ze meestal niet het verhoopte resultaat. Het is maar wat je darm al gewoon is. In elk geval is het een feit dat je voldoende vezels nodig hebt om van kaka een zachte, kneedbare massa te maken. Vezels zijn onverteerbare delen, die alleen in plantaardige voedingsmiddelen terug te vinden zijn. Om hun werk te kunnen doen, moeten die vezels zich volzuigen met water. Voldoende drinken is dus ook belangrijk. Als je je hierin kan verbeteren: doen!

Tip 5: Beweging

Meer bewegen, als in sporten, is ook een klassiek advies dat gegeven wordt wanneer je te maken hebt met een weinig vlotte stoelgang. Toch is het wetenschappelijk bewijs dat bewegen de sleutel is om tot een perfecte drol te komen bijzonder mager. Afhankelijk van het type sport en de duur en intensiteit van de training, kan de andere kant van het constipatiespectrum zelfs bereikt worden. Vooral lopers die lange afstanden afleggen, krijgen vaak te maken met diarree.

“De darm is een saaie piet. Hij houdt van routine, niet van avontuur.”

In mijn empirisch onderzoek met een steekproefgrootte n= 1, bleek de darmtransit van de proefpersoon goed te reageren op het twee à drie keer per week lopen van enkele kilometers. Het onophoudelijke zachte op-en-neer gedaver had een gunstig effect op de vooruitgang van de achteruitgang. Dit in combinatie met een vezelrijk, grotendeels plantaardig dieet, het consequent toegeven aan de defecatiereflex en het gebruik van (inventieve) verhoogjes om tot een hurkzit te komen, zoals beschreven bij tip 1 en 2. Ook regelmatige buikademhalingsoefeningen brachten opluchting.

De darm is een saaie piet. Hij houdt van routine, niet van avontuur. Bovenstaande tips kunnen je helpen om te komen tot die perfecte drol, maar ze zijn enkel zinvol wanneer ze consequent worden toegepast. De proefpersoon waarvan sprake evolueerde van een verstopteling naar een happy kakker door deze potty training voor volwassenen. Het kan dus. Er is nog hoop, ook voor uw drollen!

En dan nu fiber food! De linzen en groenten in dit gerecht bevatten een enorme hoeveelheid vezels. Ideaal voor zij die nog wat ruimte voor verbetering zien, wat dat punt betreft.

Kurkumastoofpotje met linzen, paprika en wortel

kurkumastoofpotje

Ingrediënten voor twee eters

 • 5 wortelen, geschild en in plakken van ongeveer 1 cm
 • 1 rode paprika, in stukken
 • 1 gele paprika, in stukken
 • 1 grote ui, grof gehakt
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 1 el geraspte, verse gemberwortel
 • 1 blik tomaten in blokjes
 • 1 blik linzen, gespoeld
 • 5 el kokosmelk
 • 1 ½ tl kurkuma
 • ½ tl gemalen komijn
 • Een rode chilipeper, fijn gehakt (of een flinke snuif chilivlokken)
 • Een grote handvol verse koriander, blaadjes en steeltjes
 • 2 tl olijfolie
 • Versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding

 • Verhit de olijfolie in een kookpot met antiaanbaklaag en fruit de ui enkele minuten, tot hij begint te kleuren. Voeg de paprika, knoflook en alle gedroogde specerijen toe en roer alles goed om. Laat zo’n 5 minuten stoven.
 • Voeg de tomaten en wortelen toe en plaats het deksel op de pot. Kruid met flink wat versgemalen peper en grof zeezout. Laat de groenten ongeveer een half uur sudderen, maar roer wel af en toe eens om.
 • Hak de steeltjes van de koriander fijn en hou de blaadjes apart. Meng de linzen, kokosmelk, geraspte gember en fijngehakte koriandersteeltjes onder de groenten en plaats nog 5 tot 10 minuten op een laag vuurtje.
 • Schep de curry uit en werk af met de korianderblaadjes.

Tip

Je hoeft de gember niet te schillen. Rasp deze in zijn geheel en pers het vezelige, taaie deel dat overblijft in je hand uit boven de sudderende groenteschotel. Gooi het overschotje schil hierna weg. Het raspsel zelf en het vrijgekomen sap gaan uiteraard integraal de pot in!

Meer lekkere,  eenvoudige en gezonde gerechten vind je op www.karolaskitchen.be

Schrijf je reactie

3 reacties

Karolien is een foodie in hart en nieren. Koken is voor haar een manier om liefde te geven, aan zichzelf en al wie haar dierbaar is. Via haar blog wil ze mensen ervan overtuigen dat echt eten blij maakt en kracht geeft. Als master in de biomedische wetenschappen heeft ze een nuchtere kijk op de overload aan gezondheidsclaims die producten zichzelf vandaag maar al te vaak toeschrijven. Met een keuken vol groenten en fruit gaat ze hier graag tegenin.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen