Video

Charlie doet de Poeptest

Jong geleerd is oud gedaan. Darmkanker in België.

Charlie doet de Poeptest
De feiten

1 op de 20 Belgen krijgt ooit met darmkanker te maken
• elke dag sterven hier 9 mensen aan
• in 2012 wordt darmkanker geconstateerd bij meer dan 8600 mensen in ons land (23 per dag!)
• de kans op genezing is 90%

Maar dan moet je er wel op tijd bij zijn. Hoe vroeger, hoe beter!

De poeptest is letterlijk van levensbelang. Hij wordt sterk aangeraden bij vijftigplussers omdat darmkanker in 90% van de gevallen voorkomt in deze leeftijdscategorie.

De test controleert je hoopje op bloed dat niet met het blote oog zichtbaar is. Dat bloed kan afkomstig zijn van een poliep, een goedaardig gezwelletje dat later kan uitgroeien tot darmkanker. Als de test positief is, en er dus bloedvorming plaatsvindt, geeft hij twee streepjes aan in plaats van één. Een positieve test wil niet meteen zeggen dat je darmkanker hebt, maar wel dat verder onderzoek nodig is. Gelukkig blijkt slechts één op tien mensen die positief testen, darmkanker te hebben, meestal in een beginstadium. Iets meer dan de helft heeft poliepen die bij een darmonderzoek (coloscopie) verwijderd kunnen worden.

Vezelrijk voedsel en een goeie portie beweging op zijn tijd, kunnen helpen om het risico op darmkanker te verlagen. Te veel rood vlees helpt daarentegen niet en drank en sigaretten hebben ook niet echt een heilzame werking op je darmpjes.

Voor meer info kan je terecht op www.stopdarmkanker.be.

#geefomjedarm #stopdarmkanker

P.S. Vlamingen tussen 56 en 74 jaar krijgen de poeptest van de overheid. Dat noemt men het “bevolkingsonderzoek”. Ze moeten de test niet zelf aflezen maar krijgen binnen de 10 dagen een brief met het resultaat. Poepsimpel!

Met dank aan Dr. Luc Colemont van VZW Stop Darmkanker

Schrijf je reactie

1 reactie

Sophie is ervan overtuigd dat iedereen zijn eigen realiteit creëert en laat zich graag onderdompelen in al die verschillende werelden. Niet alleen omdat ze daar plezier in heeft maar ook omdat ze gelooft dat we enorm veel van elkaar kunnen leren. Ze zoekt voor Charlie dan ook maar al te graag de grens op voor het schrijven van een openhartig stuk.

Lees verder in Lijf

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen