Karola's Kitchen

Probiotica: stront aan de knikker?

Probiotica: stront aan de knikker?

Karolien is een foodie in hart en nieren. Koken is voor haar een manier om liefde te geven, aan zichzelf en al wie haar dierbaar is. Elke maand geeft ze ons haar nuchtere kijk op allerlei gezondheidsclaims. Want volgens haar is het écht eten dat blij maakt en kracht geeft.

Dat je handen wassen belangrijk is voor een goede hygiëne staat als een paal boven water. Vuil en vooral bacteriën moeten geëlimineerd worden, want die bacteriën zouden je wel eens ziek kunnen maken. Maar geen illusies: je handen zijn na een wasje dan wel weer fris en proper, de rest van je lichaam is echter nog vergeven van bacteriën. Zowel vanbinnen als vanbuiten. En dat is maar goed ook.

Smetvrezenden zullen het niet graag lezen, maar wij bestaan uit meer bacteriële cellen dan menselijke. Ons darmkanaal biedt kost en inwoon aan het grootste deel van deze dierentuin, u vermoedelijk beter bekend als ‘uw darmflora’. En we moeten haar koesteren, deze flora (die dus eigenlijk fauna is) want ze is van levensbelang. Zo verwerken onze darmbacteriën bijvoorbeeld voedingsvezels. Vermits we geen 4 magen hebben, zouden deze plantaardige bestanddelen anders onverteerbaar zijn voor ons. Onze darmflora voorziet ons daarnaast van bepaalde vitamines. En ze vormt een heel belangrijk onderdeel van ons afweersysteem, doordat goede darmbacteriën vreemde indringers geen kans geven om zich te nestelen of om doorheen de darmwand te dringen, richting ons bloed. Uit recent onderzoek blijkt dat zelfs het voorkomen van complexe ziektes als diabetes, darmkanker en obesitas gelinkt zou zijn aan een goed functionerende darmflora!

Daar waar hun reclames vroeger beloftevolle slogans predikten, worden nu beelden gebruikt. Van grijze kindertjes met een snotneus die weer helemaal fris en fruitig worden na het drinken van hun wonderdrankje.

Dat een tevreden darmflora zo bepalend is voor een goede gezondheid is ook de voedings- en farma-industrie niet ontgaan. Inspelend op de eindeloze zoektocht van de gewone sterveling naar nóg sterker en gezonder, verschenen er allerlei yoghurts op de markt die de consument een betere weerstand, meer energie en een vlottere spijsvertering beloven. ‘Probiotica’ worden ze genoemd, de producten die gevuld zijn met levende, ‘goede’ bacteriën. Ze beweren onze aanwezige darmflora te vervangen en aan te vullen en ons zo gezonder en beter te maken. Helaas bestaat hier geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Danone and friends werden dan ook streng teruggeroepen door Europa. Alle gezondheidsclaims die Activia, Yakult en Actimel maakten omtrent het aansterken van onze immuniteit en het bevorderen van onze spijsvertering, moesten verdwijnen. Uiteindelijk, na veel heen-en-weer gezwaai met zelfgefinancierde pseudowetenschappelijke onderzoeken, luisterde Danone. Maar het woord was verspreid, een gewoonte ingebouwd. Daar waar hun reclames vroeger ondubbelzinnige, beloftevolle slogans predikten, worden nu enkel nog beelden gebruikt. Beelden van platte buiken van blije, ongeconstipeerde vrouwen met de veelbelovende yoghurt in de hand. Beelden van grijze kindertjes met een snotneus en kuchje die weer helemaal fris en fruitig worden na het drinken van hun wonderdrankje. Slogans zijn niet meer nodig, mensen kennen de boodschap. En kopen de dure, gepimpte yoghurts…

Probiotica beloven veel, maar zijn geen haar beter (of slechter) voor onze darmflora dan doodgewone yoghurt. Traditionele yoghurt bevat namelijk ook levende, goede bacteriën. Een mooi, oeroud product en meer dan gezond genoeg. Voor beide voedingsmiddelen is het bovendien nog maar de vraag of het er enigszins toe doet, dat je levende, “goede” bacteriën eet om je darmflora aan te sterken. Die bacteriën moeten namelijk een hindernissenparcours vol maagzuur, galzouten en spijsverteringsenzymen weten te overleven, alvorens ze ons van enig nut kunnen zijn. En die overlevingskansen blijken laag en bovendien erg afhankelijk van je genen en de bacteriesoorten in zowel de yoghurt als jouw lichaam.

Misschien moeten we onszelf maar accepteren zoals we zijn. Met bacteriën en al. In plaats van hen te willen vervangen door potjesbacteriën, kunnen we onze darmflora ook heel erg in de watten leggen. Namelijk door ze te geven wat ze lekker vindt: vezels! Groenten, fruit en granen meer bepaald, met als absolute krachtvoer havermout. Elke graansoort heeft een unieke vezelsamenstelling en die van havermout geeft enkele goede bacteriesoorten een ware boost. Opnieuw een doodgewoon product dus, dat gelukkig stilaan van zijn saaie, oubollige imago verlost geraakt.

Bij een stoelgangtransplantatie wordt kaka van een donor in de darm van de ontvanger gebracht. Dit gebeurt meestal via de anus, maar de overdracht kan ook langs de neus uitgevoerd worden.

Havermout eten lijkt dé meest zekere en onderbouwde methode om je darm-immuniteitsbarrière op te peppen en je stoelgang vlot zijn reis te laten afleggen.
Hoewel… Er bestaat nog een alternatief. Een nieuwe therapie die goed scoort. De stoelgangtransplantatie. U leest het goed. En het is exact wat u denkt dat het is. Kaka van een donor wordt hierbij in de darm van de ontvanger gebracht. Samen met die kaka, krijgt de ontvanger op die manier ook een sterke en goed functionerende darmflora cadeau, waar het uiteraard om draait. Dit gebeurt meestal via de anus, maar de overdracht kan ook langs de neus uitgevoerd worden. Zolang u echter niet lijdt aan chronische diarree of andere slepende darmziekten, hoeft u zich hier voorlopig nog niet al te veel zorgen om te maken. Maar misschien toch die darmflora maar goed gezind houden met een regelmatige portie havermout.
Heeft u hier ook honger van gekregen? 

Overnight haverpap met fruit

haverchiapap
Vezels met vezels dus, helemaal naar de zin van onze darmbacteriën. Deze havermoutpap hoef je niet te koken en kan je de avond voordien reeds klaarmaken. Lekker handig en geen gedoe. Havermout, melk en chiazaad vormen de basis. Het chiazaad is nodig om voor een binding te zorgen. Chiazaad absorbeert namelijk heel wat vocht, waardoor de pap zijn pap-textuur krijgt. Verder pimp je de havermout naar eigen smaak. Het principe is eenvoudig: fruit voor wat gezonde zoetigheid, noten voor de nodige crunch en een zoete specerij (vanille, kaneel, speculaaskruiden, kardemom…) als finishing touch.

Ingrediënten voor één papje:
(Grote eters kunnen de ingrediënten zonder schuldgevoel verdubbelen.)
  • 30 g havermout
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 100 ml melk, maakt niet uit welke soort
  • een halve koffielepel specerij
  • een handvol noten, grof gehakt
  • zo’n 200 g seizoensfruit dat je lekker vindt, in stukjes (alle soorten komen in aanmerking: peren, pruimen, vijgen, appels, granaatappelpitjes, aardbeien, mandarijntjes… ook diepvriesfruit kan perfect)
  • een scheutje honing, ahornsiroop of een ander zoetmiddel naar jouw smaak, als je dat nodig vindt
Bereiding:
  • Begin voor je gaat slapen! Vermeng de havervlokken en chiazaadjes met de melk, het vanille extract en het zoetmiddel. Laat dit mengsel een nachtje rusten in de koelkast, zodat de haver en zaadjes al het vocht kunnen opnemen.
  • ’s Ochtends meng je de gehakte noten door de pap en schep je het fruit erbovenop. Klaar!
Nog meer lekkere, snelle en gezonde kost vind je op www.karolaskitchen.be

Schrijf je reactie

Karolien is een foodie in hart en nieren. Koken is voor haar een manier om liefde te geven, aan zichzelf en al wie haar dierbaar is. Via haar blog wil ze mensen ervan overtuigen dat echt eten blij maakt en kracht geeft. Als master in de biomedische wetenschappen heeft ze een nuchtere kijk op de overload aan gezondheidsclaims die producten zichzelf vandaag maar al te vaak toeschrijven. Met een keuken vol groenten en fruit gaat ze hier graag tegenin.

Lees verder in Lijf & Stijl

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen