Reportage

Nog lang niet klaar: de strijd om gelijk seksueel genot

Nog lang niet klaar: de strijd om gelijk seksueel genot

Haar seksspeeltje voor vrouwen werd genomineerd voor een innovatieprijs op de meest prestigieuze technologiebeurs voor consumenten (CET) in Amerika. Tot de organisatie besloot dat haar product ‘obsceen en vulgair’ was. Lora Haddock ging de strijd aan voor gelijke waardering van seksueel genot voor vrouwen én won.

“Als kind uit een vrij gezin heb ik me van jongs af aan verbaasd over het taboe op vrouwelijk genot. Bij ons thuis werd er vrij over seks en masturbatie gesproken. Het was aan mij om te geloven wat ik wilde en om voor mijn lichaam te zorgen op een manier die goed voelde voor mij. In Amerika is dat uitzonderlijk: het is een preuts en behoudend land. Toen ik eerst als verpleegster in de zorg en daarna in het leger terecht kwam, zag ik pas dat ongelijkheid in genot de norm is. De technologiesector – dé industrie die zich laat voorstaan op innovatie, is geen haar beter als het om seksualiteit gaat. Het is tijd dat daar verandering in komt.”

“De Osé beweegt niet via trilling, maar imiteert menselijke beweging.”

De 33-jarige Lora Haddock windt er geen doekjes om. Ondanks een meervoudige jetlag – “Dit is de vierde tijdszone deze week, een wonder dat ik op tijd voor het gesprek ben”, grapt ze door de telefoon vanuit Bend, Oregon –  spreekt ze energiek en vol vuur over haar missie: het uitroeien van sociale en seksuele stigma’s. Haar wapen in de strijd is het in haar woorden ‘revolutionaire’  seksspeeltje voor vrouwen. De Osé, zoals ze het pleziermachientje voor meervoudige orgasmes doopte, beweegt niet via trilling, maar imiteert menselijke beweging. “Mijn hand trilt toch ook niet”, licht ze toe. Bovendien kan je de Osé  zonder handen bedienen. Een nieuwe ontwikkeling in sekstechnologie “want er is nog zoveel meer dat je met je handen kan doen.”

Lora Haddock ging de strijd voor gelijke waardering van seksueel genot voor vrouwen aan.

Aan de nominatie voor de innovatieprijs is jarenlang onderzoek vooraf gegaan. “Op mijn 28e had ik het orgasme van mijn leven. Dat wilde ik elke dag wel. Sterker nog: ik wenste het elke vrouw toe.” Vanaf dat moment stortte Haddock zich op de ontwikkeling van een vibrator die vrouwen precies dat genot kon geven. Ze benaderde het in technologiekringen wereldberoemde robotlaboratorium van de universiteit van Oregon, de nummer vier in de VS op dat gebied. Het laboratorium zag de potentie van Haddock’s idee en samen werkten ze toe naar een prototype. “Ik heb honderden vrouwen de opdracht gegeven hun vagina te meten. Het laboratorium werkte aan de techniek. Samen kwamen we tot het product waar ik van droomde.”

“Ons product zou ‘vulgair, obsceen, ongepast en immoreel’ zijn. Daarvoor was geen plek op de beurs.”

“Reuzetrots was ik dan ook op de nominatie voor de innovatieprijs in de categorie Robots en Drones van de Consumer Technology Association (CTA);  de grootste organisatie voor consumententechnologie ter wereld. De jaarlijkse beurs van CTA in Las Vegas is dé plek om nieuwe producten te presenteren aan de wereld. Met de nominatie voor de prijs won ons bedrijf expositieruimte, dat is een big deal. De erkenning van CTA was niet alleen een stap vooruit voor ons bedrijf, maar vooral voor de bevrijding van vrouwelijke seksualiteit. Eindelijk werd vrouwelijk genot nu ook omarmd door de tech-industrie. Althans, dat dacht ik.”

“Toen kwam de brief van CTA dat het allemaal een vergissing was. Ons product zou ‘vulgair, obsceen, ongepast en immoreel’ zijn. Daarvoor was geen plek op de beurs. Mijn mond viel open. Sinds wanneer is vrouwelijk genot ongepast? Bovendien: op deze beurs worden sekspoppen voor mannen gepresenteerd en kunnen bezoekers virtual reality porno uitproberen. Blijkbaar is dat geen enkel probleem. CES bewijst haarfijn dat sociale ongelijkheid, genderongelijkheid en het taboe op seksueel genot voor iedereen die niet honderd procent aan het label man voldoet, springlevend zijn.”

“Net zoals ik niet weet wat het is om een penis te hebben, kunnen mannen de vrouwelijke seksualiteit niet ervaren.”

“Het is geen rocket science om te begrijpen hoe dat komt:  zolang de (seks)tech-industrie wordt gedomineerd door mannen bepalen zij de norm in seksualiteit en technologie. Die is per definitie beperkt. De beleving in seksualiteit is anders voor vrouwen dan voor mannen. Net zoals ik niet weet wat het is om een penis te hebben, kunnen mannen de vrouwelijke seksualiteit niet ervaren. Je hebt ook de ervaring van vrouwen en de LGBTQ gemeenschap nodig om tot vernieuwing te komen. Met diversiteit komt vernieuwing. Die is maatschappelijk gezien broodnodig. Bovendien: er licht een enorme markt open voor vrouwelijk en LGBTQ genot.”

De Osé, het pleziermachientje voor meervoudige orgasmes.

“Vooralsnog is gelijke maatschappelijke waardering van seksueel genot voor iedereen langs het genderspectrum die niet honderd procent man is een gevecht vanuit achterstand. Als vrouwen hebben we geleerd ons te schamen voor seksualiteit en dienend te zijn aan het orgasme van de man. Het begrip van ieders seksualiteit op het genderspectrum loopt nog ver achter op dat van mannelijke seksualiteit. Ook financieel loont het om man te zijn: slechts twee procent van het durfkapitaal in Silicon Valley gaat naar vrouwelijke oprichters. Voor ondernemers met een diverse achtergrond is dat nog minder. Om je dood te schamen. Maar vooral: een nekslag voor innovatie.”

“Slechts twee procent van het durfkapitaal in Silicon Valley gaat naar vrouwelijke oprichters.”

Vier maanden na de beruchte brief van de CTA en drie weken na ons gesprek, kende de CET Haddock alsnog de innovatieprijs toe. “Ik ben dankbaar voor de erkenning”, laat ze in een schriftelijke reactie weten, “bovendien heeft de CTA het aangedurfd de eigen cultuur te bekijken na onze kritiek. Je moet over je fouten praten, zo word je sterker.” De CTA laat weten dat ‘ze naar aanleiding van het incident bekijken hoe ze het evenement meer inclusief en divers kunnen maken en hoe ze één lijn kunnen trekken op het gebied van seksuele producten’. Ondertussen is het onduidelijk of Haddock ook de expositieruimte krijgt die bij de prijs hoort.

“Het is een belangrijke eerste stap”, zegt Haddock “maar we zijn er nog lang niet. Het beleid van de CTA bewijst hoe hardnekkig de seksuele norm is en hoe gewend we zijn ons daarnaar te voegen. De CTA heeft ons gevecht onbedoeld een podium gegeven. Gelukkig spreken steeds meer partijen zich uit. Het taboe wordt beetje bij beetje afgebroken. Alleen door het erover te hebben in de openheid, kunnen we verandering afdwingen. Als we zwijgen, gebeurt er niets. Ook hier komt verandering van onderuit.”

Lees ook: de orgasmekloof bestaat. Maar we kunnen er iets aan doen.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen