weetjes

Deze seksuologen in spe willen taboes over seks doorbreken met de nodige humor

Deze seksuologen in spe willen taboes over seks doorbreken met de nodige humor

Anne en Leila zijn twee studenten Seksuologie. Via hun Instagrampagina ‘Seksuologen in spe’ beantwoorden ze vragen over seksualiteit, intimiteit en relaties. Het is hun missie om taboes over seks de wereld uit te helpen. Met een tikkeltje humor en vanuit een wetenschappelijk achtergrond willen ze het gesprek over seksualiteit openen. Wij geven je alvast vijf leuke seksweetjes mee!

Netflix & chill


“Een relatie officieel maken is voor veel mensen een grote stap, en je Netflixaccount met iemand delen al helemaal. Uit onderzoek van Netflix blijkt dat meer dan de helft van de onderzochten (51%) het delen van een Netflixaccount een hele grote stap vindt binnen hun relatie. Deze personen geven dan ook aan te wachten met het delen van dit geliefde profiel totdat hun relatie echt officieel is. Een klein deel van de participanten van dit onderzoek (17%) wacht zelfs met het delen van een account tot er een verloving of huwelijk in het vooruitzicht is. Wanneer je de stap gezet hebt en samen een account deelt, komt het natuurlijk ook vaak voor dat je samen een serie kijkt. Het stiekem alleen verder kijken zonder dat je lief hiervan op de hoogte is, wordt door veel mensen gezien als verraad. Nederlanders zijn op dit gebied de meest trouwe honden wereldwijd: 73% wacht netjes met verder kijken.”

Avocado on toast?


“Soms lijken bepaalde groenten en fruit sterk op mannelijke of vrouwelijke geslachtsdelen. Denk maar aan alle emoji’s die we gebruiken om een penis uit te beelden. Maar wat je misschien niet wist, is dat avocado’s hun naam te danken hebben aan de testisachtige vorm die zij hebben. Het woord avocado is namelijk afgeleid van ahuacatl dat in de Azteekse taal testikel betekent! Kijk de volgende keer nog maar eens goed naar je groene superfood.”

Laat het los


“Orale seks kan heerlijk zijn om te ontvangen, maar het kan soms ook ongemakkelijk voelen. Vooral vrouwen uiten onzekerheden als het op beffen aankomt. “Smaakt het wel goed?” “Ruikt het wel lekker?” Veel van deze onzekerheden komen voort uit het feit dat vrouwen doorgaans minder bezig zijn met het hun eigen opwinding en meer met wat de ander van hen vindt. Hoe voorkom je dit? Je kunt samen een douche nemen, zodat je jezelf heerlijk fris voelt. Focus op de daad. Bekijk het als een soort mindfulness oefening. Je mag afdwalen met je gedachten, maar breng jezelf steeds terug naar het moment en de daad. Bekijk je vulva met een spiegeltje en heb haar lief. Bespreek je onzekerheden met je partner, waarschijnlijk zal hij of zij je vertellen dat je onzekerheden niet nodig zijn.”

Kinderspel


“Wij merken dat er nog steeds een groot taboe rust op praten over kinderen en hun seksualiteit. Maar mensen zijn seksuele wezens en dat begint al in de buik van de moeder. Op sommige echo’s zijn er zelfs kleine erecties te zien bij een mannelijke foetus. Er is door het taboe erg weinig onderzoek naar seksualiteit en kinderen en dat houdt het taboe weer in stand. Pedagoog Channah Zwiep deed er wel onderzoek naar. Ze interviewde ouders en begeleiders en vroeg welke seksuele uitingen zij zagen bij de kinderen. Zwiep kwam erachter dat het volledig natuurlijk is dat kinderen van anderhalf zichzelf aanraken, maar dat het net ouders en andere volwassenen zijn die denken dat dit niet oké is. Volwassenen kijken met een volwassen perspectief naar seksualiteit terwijl kinderen de link tussen iets fijn vinden en seksualiteit nog niet maken. Wij pleiten ervoor dat we wat minder angstig doen over kinderen en hun seksualiteit, want het is helemaal oké en normaal!”

Smells like vagina


“Een vagina die een vleugje naar vis ruikt is volledig normaal. Een vagina kan door verschillende oorzaken anders gaan ruiken. Dit heeft vaak te maken met een verandering in de pH-waarde. Deze waarde kan veranderen als een vrouw menstrueert, een schimmelinfectie heeft, een bacteriële vaginose of Trich (een parasiet) heeft. Ook seks kan deze waarde veranderen. Sperma heeft een hoge pH-waarde en de vagina een lage. Wanneer er sperma in de vagina komt tijdens de seks ontstaat er een chemische reactie. (Wie had nou gedacht dat je tijdens seks ook met scheikunde bezig bent?) Deze chemische reactie kan ertoe leiden dat de vagina anders ruikt na de seks. Ook als je seks hebt met condoom kan er toch nog een andere geur ontstaan. Dit komt door het rubber van de condoom dat invloed heeft op de pH-waarde van de vagina. Gelukkig is de vagina een zelfreinigend orgaan en verdwijnt de geur vanzelf (als dit niet zo is, ga dan toch even langs de huisarts).”

Meer leuke weetjes over seks? Volg Anna en Leila via hun Instagrampagina!

Foto’s: Istock
Foto boven: Lenn is More

Schrijf je reactie

Lees verder in Lijf

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen