Uitgetest

“Bewust consumeren is fucking moeilijk”

“Bewust consumeren is fucking moeilijk”

Aan het einde van Tournée Minérale, vertellen redacteurs Selma, Stijn en Jozefien hoe zij het er vanaf brachten en of het hen iets heeft geleerd.

Selma

“Ik had mezelf deze maand een snipperdag gegund, voor het geval ik een date had. De tweede week van februari was het zover, en toen ik die eerste pint dronk, merkte ik hoezeer ik deze gewoonte gemist had. Ik dronk te snel en te veel. Wat ik me de volgende ochtend nog herinnerde, zou ik liever vergeten. De rest van het weekend had ik last van maagpijn en vermoeidheid, maar ik kon met geen mogelijkheid langer dan 3 uur achter elkaar slapen. Na een paar weken zonder drank bleek de magische formule van koffie om wakker te blijven en alcohol om te kunnen slapen uitgewerkt. En dat is misschien maar beter.

“De alcohol liet ik dus niet volledig staan, maar aan deze date hield ik absoluut geen kater over.”

Een vriendin bedacht een oplossing voor het datingprobleem. “Jij woont toch zowat in de koffiebar, waarom spreek je daar niet af in plaats van op café? Het is wat ongemakkelijker zonder alcohol, maar er is nog nooit iemand dronken geworden van koffie.” Goed punt. Aangezien ik voor Charlie een reeks over relaties schrijf en dus alle mogelijke datingapps en –methodes uitprobeer, volgden er die week nog twee dates. Dit keer dus in de koffiebar. De eerste date was zo ongemakkelijk dat ik na een uurtje naar mijn laptop wees en iets over een deadline mompelde. De tweede date was maar een paar minuten onwennig. Ik zal niet liegen: na het sluiten van de koffiebar waren we nog niet uitgepraat, dus gingen we uit eten en vooruit, er volgden twee glazen wijn. De alcohol liet ik dus niet volledig staan, maar aan deze date hield ik absoluut geen kater over, integendeel.

Mijn conclusie na deze maand: ik ga de met bier gevulde avonden op café verruilen voor af en toe een glas goede wijn. En m’n vriendin had gelijk. Leve de (verlengde) koffiedate!”

 

Stijn

“Ook de tweede helft van de alcoholvrije maand overleefde ik zonder kleerscheuren. Ik stel vast dat ik totaal geen moeite heb om zonder alcohol door het leven te gaan. De voorbije maand heeft me vooral bewust gemaakt van de momenten waarop ik wel alcohol zou gedronken hebben. Als ik ze optel kom ik aan elf momenten, toch niet mis op 28 dagen. Heb ik gehunkerd naar alcohol? Neen, helemaal niet. Het laten van alcohol maakte me in bepaalde situaties wel zelfbewuster. Zo voelden mijn dansbewegingen op een verjaardagsfeest erg houterig aan en had ik iets meer moeite om praatjes te maken op een event van Open VRT.

“De temptation was voor mijn vriend veel groter dan voor mij.”

Voor mijn partner daarentegen was de alcoholvrije maand wel een heuse beproeving. De eerste helft verteerde hij zonder al te veel problemen, maar de laatste twee weken waren wat hem betreft wat teveel. De temptation was voor hem veel groter dan voor mij. Hij telde de dagen ongeduldig af en de voorbije week klaagde hij bijna dagelijks hoe zeer hij zijn wijntje miste. Toch toonde hij karakter en hield hij vol. Tenzij ik nog op een kampvuur schokkende beelden van hem te zien krijg waarop hij stiekem wijn slurpt in een donker hoekje.

Welke lessen kan ik trekken uit Tournée Minerale? Aangezien ik zo weinig moeite had om alcohol te laten, denk ik dat ik goed bezig ben. Ik heb wel besloten om niet langer mee te doen met de hoop. Als er op restaurant een fles wijn besteld werd, dronk ik meestal een glas mee om niet uit de boot te vallen, zelfs als ik op dat moment geen zin had in wijn. Voortaan ga ik weerstand bieden aan de sociale druk en ga ik enkel alcohol drinken als ik er echt zin in of nood aan heb.”

 

Jozefien

“Ik zal het maar meteen opbiechten: ik heb de eindmeet niet gehaald. Afgelopen weekend, vier dagen voor het einde van Tournée Minérale ben ik gezwicht. Samen met mijn man heb ik een fles wijn gekraakt bij het eten and then some, en ’s zondags een koud pintje gedronken bij het pak frieten. Heerlijk. Toch voelt het niet aan alsof ik gefaald heb. De voorbije jaren ben ik gestopt met roken, met vlees eten en probeer ik zo veel mogelijk fair wear kleren te kopen. En weet je wat: bewust consumeren is fucking moeilijk. Want het aanbod ongezonde en onethisch gemaakt producten is ontzettend veel groter dan het biologische, ethische en gezonde spul. Maar ik doe mijn best om andere gewoontes te kweken en stukje bij beetje lukt dat. Ik voel me er ook prettiger bij.

“Weet je wat: bewust consumeren is fucking moeilijk.”

De alcoholvrije maand is voor mij absoluut geen tijdverspilling geweest. Afstand nemen van dingen die je vanzelfsprekend vindt, helpt altijd om de zaken beter in perspectief te zien, of het nu gaat om je job, je lief, je kinderen of dat dagelijkse glas wijn. Ik heb gemerkt dat ik veel beter en dieper slaap wanneer ik niet regelmatig drink en dat alcoholvrije pintjes een prima alternatief zijn voor mierzoete limonades of echte biertjes. Ik heb ook gemerkt hoe – ja toch wel – verslaafd ik was aan mijn glaasje wijn en dat ik mezelf echt moest herprogrammeren om niet uit gewoonte een glas wijn in te schenken. Maar ik heb ook beseft dat ik niet altijd 100% mijn nuchtere zelf wil zijn (ugh) en dat daar niks mis mee is. All work and no play makes Josie a dull girl.

Vandaag begint Dagen Zonder Vlees. Gelukkig heb ik me die gewoonte al eigen gemaakt en zal deze maand voor mij dus een eitje zijn. En dat ga ik vieren met een pintje.”

Lees hier alle ervaringen van onze redacteurs met Tournée Minérale

Schrijf je reactie

Lees verder in Lijf & Stijl

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen