Sponsored

Waarom bacteriën goed kunnen zijn voor je huid

Waarom bacteriën goed kunnen zijn voor je huid

Probiotica in je yoghurt, dat kennen we wel. Maar wat met probiotica die je op je huid smeert? Het jonge, Belgische biotechbedrijf YUN maakt  precies dat: huidverzorgingsproducten op basis van goede bacteriën. YUN is het eerste bedrijf dat erin geslaagd is om levende goede bacteriën, oftewel probiotica, te verwerken in verzorgingsproducten. Wij vroegen hen hoe en waarom ze dat doen. Foto’s: Chen Vandeput

De producten van YUN komen anders tot stand dan andere verzorgingsproducten op de markt. Achter YUN zit namelijk een team van Universiteit Antwerpen, dat jarenlang onderzoek deed naar de werking van probiotica. Wij spraken met Marketing Manager Sophie van Elslander en Chief Scientific Officer en bio-ingenieur Ingmar Claes over de werking van de producten.

Hoi Ingmar en Sophie, wat zijn probiotica? Wat doen ‘goede bacteriën’?
Ingmar: “Priobiotica zijn levende bacteriën die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van de mens. Heel wat mensen gebruiken al probiotica voor darm- en maagproblemen, maar ook onze huidflora kan er een groot effect van ondervinden.”

“Door goede bacteriën hun werk te laten doen tegen slechte bacteriën, zien we dat de huid sneller en beter herstelt.”

Sophie: “Met YUN hopen we mensen te overtuigen van het belang van die probiotica. Momenteel denken mensen vaak dat goed voor je huid zorgen, betekent dat je slechte bacteriën moet doden. De klassieke huidverzorgingsproducten bevatten agressieve ingrediënten en bewaarmiddelen die zowel de goede als de slechte bacteriën doden. Daardoor maken we onze huid net gevoeliger in plaats van sterker. Door meer goede bacteriën toe te voegen en die hun werk te laten doen tegen de slechte bacteriën, zien we dat de huid sneller en beter herstelt.”

Foto’s: Chen Vandeput

Hoe gevaarlijk zijn producten die zich tegen slechte bacteriën richten, zoals anti-schimmelsprays en antibiotica?
Ingmar: “Het grootste probleem met het gebruik van antibiotica is de daaropvolgende resistentie. Antibiotica verzwakken ons immuunsysteem omdat we het zelf niet meer laten vechten en dat kan nare gevolgen hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat er tegen 2050 meer doden zullen vallen als gevolg van antibioticaresistentie dan door kanker. We moeten dus dringend ingrijpen.”

YUN werkte samen met de Universiteit Antwerpen, en daarover communiceren jullie heel transparant, ook in de reclamespot. Moeten wetenschappers vaker uit hun ivoren toren komen en meer bezig zijn met alledaagse producten en problemen?
Ingmar: “Absoluut. Als onderzoeker heb ik altijd gewerkt rond innovaties die mensen thuis kunnen gebruiken. De overheid stimuleert dat ook. Onderzoek is vaak duur en vraagt tijd. Het is een pak makkelijker om geld te vinden voor onderzoek als je het kan linken aan een toepassing die dichter bij de mensen staat. Er wordt ook al veel vaker gecommuniceerd met de industrie en de gebruikers. Met projecten zoals de Kinderuniversiteit en de Dag van de Wetenschap worden ook jonge kinderen warm gemaakt voor onderzoek. Het lijkt me essentieel dat we als wetenschappers aan de buitenwereld laten zien dat ons werk helemaal niet zo ver van het dagelijkse leven staat. Voor de ene is dat natuurlijk iets makkelijk dan voor de andere. Wie bijvoorbeeld kankeronderzoek doet, kan het belang daarvan makkelijker uitleggen dan wie bezig is met astrofysica.”

Zijn jullie een medisch product of cosmetisch product? Waar ligt de focus?
Sophie: “Wel, we zitten een beetje tussen de twee. In zekere zin heeft YUN de positieve eigenschappen van een geneesmiddel, anderzijds is het concept zo veilig dat je niet kan overdoseren.”

“De capsules zelf worden gemaakt van een polymeer van algen en suikermoleculen en zijn daardoor volledig biodegradeerbaar.”

Ingmar: “Klopt. Dat is ook de reden waarom je YUN wél bij de apotheek vindt en niet in cosmeticawinkels. Het verhaal van probiotica is voor heel wat mensen nog een vaag gegeven. Levende bacteriën op je gezicht smeren klinkt voor velen zelfs als iets vies. Een apotheker kan mee de werking van onze producten toelichten en ervoor zorgen dat mensen ze correct gaan gebruiken. En dat is een enorme meerwaarde. Op die manier hopen we niet enkel onze producten verder bekend te maken, maar ook de algemene kennis over probiotica.”

Hoe zorgen jullie er eigenlijk voor dat de bacteriën overleven tot ze op onze huid belanden?
Ingmar: “Het grootste probleem met levende bacteriën is dat ze groeien van zodra ze water zien. Daarom gebruiken we in onze producten microcapsules met daarin gevriesdroogde bacteriën. Eens de crème dan wordt aangebracht, komen de bacteriën weer in actie en kunnen ze hun werk verrichten. De capsules zelf worden gemaakt van een polymeer van algen en suikermoleculen en zijn daardoor volledig biodegradeerbaar. Dat wil dus zeggen dat onze producten niet alleen goed zijn voor je huid, maar ook voor het milieu.”

Welke huidproblemen kan YUN allemaal verhelpen?
Ingmar: “Er zijn enorm veel mogelijkheden. Er is ondertussen al behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek gebeurd naar het effect van die goede bacteriën op onze huid. Als onderzoeker is dan vooral de vraag in welke mate die bacteriën een rol spelen. Voorlopig hebben we specifieke producten voor puistjes, gevoelige en droge huid, intieme verzorging en voetschimmel, maar in de toekomst zullen daar ongetwijfeld nog nieuwe producten bijkomen. Voor ons is het vooral belangrijk dat we onze gebruikers iets kunnen aanbieden dat écht werkt.”

Wie kan en mag de producten gebruiken? Wat met kinderen en zwangere vrouwen, bijvoorbeeld?
Ingmar: “Dat is het leuke aan onze producten. Wij werken met melkzuurbacteriën die ieder van ons als baby ook heeft meegekregen bij de geboorte. Deze bacteriën helpen bij de ontwikkeling van ons immuunsysteem. Bovendien hebben we binnen die groep bacteriën ook nog eens een selectie gemaakt van stammen die geen enkel veiligheidsrisico hebben. Zowel baby’s, zwangere vrouwen, ouderen of zieken kunnen YUN dus zonder problemen gebruiken. De producten zijn ook volledig veganistisch en worden uiteraard niet getest op dieren.”

Hoe lang moet je YUN gebruiken om het effect te zien?
Ingmar: “Dat is uiteraard afhankelijk van de problematiek en de ernst ervan. Bij acne heeft de huid sowieso al tijd nodig om te regenereren. Het is dus belangrijk dat we niet na één of twee keer smeren verwachten dat het probleem is opgelost. Bij sommige gebruikers zien we al na de eerste week verschil, bij de andere pas in de loop van de derde week … Wat ik wel met zekerheid kan zeggen, is dat we in de klinische studie bij alle deelnemers een verbetering zien na vier weken.”

“Onze VGN Wash is het eerste en voorlopig enige product dat de vaginale flora beschermt en versterkt.”

Kan je de producten gewoon gebruiken met make-up, of doe je dan de werking van de goede bacteriën teniet?
Ingmar: “Veel hangt af van het soort make-up. Zonder is natuurlijk altijd beter voor je huid, maar als je toch make-up wil gebruiken, kies dan voor producten op poederbasis. Producten die geen water bevatten, bevatten meestal ook geen bewaarmiddelen die de bacteriën doden. Als je toch producten op waterbasis gebruikt, ga je de werking van YUN inderdaad tenietdoen. Het is sowieso een goed idee om onze crèmes minstens een halfuur voor je make-up aan te brengen. Zo kunnen de goede bacteriën toch hun belangrijkste werk verrichten.”

Mijn gynaecoloog zegt steeds dat ik vaginale reinigingsproducten beter kan mijden om vaginale schimmelinfecties te voorkomen. Wat maakt de VGN Wash anders?
Ingmar: “Wel, het zijn opnieuw de bacteriën die hier het verschil gaan maken. Onze producten houden de goede bacteriën – in het geval van de vagina zijn dat de lactobacillen – in leven en zorgen er zo voor dat de vaginale flora gezond blijft. Uit onderzoek blijkt dat andere, zelfs pH-neutrale, producten voor intiem gebruik die lactobacillen doden en op die manier de kans op een vaginale schimmelinfectie of irritatie vergroten. Onze VGN Wash is dus eigenlijk het eerste en voorlopig enige product dat de vaginale flora beschermt en versterkt.”

Als mensen na dit interview denken: “IK MOET DIT HEBBEN”, kunnen ze dan gewoon bij hun plaatselijke apotheker terecht?
Sophie: “Jazeker, elke apotheek kan YUN bestellen. Als ze de producten dus nog niet in huis hebben, is het slechts een kwestie van enkele uren geduld alvorens je ermee aan de slag kan!”

Onze abonnees maken kan op een gratis pakket van ACN Therapie van Yun en houden hiervoor best de nieuwsbrief van 2 november in de gaten!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Yun. Charlie werkt samen met merken die we leuk vinden.

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Patricia says:

    Zeer mooie review waaruit vooral blijkt dat probiotica inderdaad een weldaad kan betekenen voor een mooie gehydrateerde en kerngezonde huid! Het is inderdaad zo dat de wetenschap heeft aangetoond (Human Microbiome Project) dat onze huid voor 54% bestaat uit microben. Dat is méér dan onze eigen huidcellen!
    Het Zuidafrikaanse Esse skincare is trouwens ‘s werelds eerste beautyproduct dat haar huidverzorging op deze wetenschap heeft gebaseerd en er in geslaagd is om levende bacteriën en probiotica te bewaren in haar cosmetische probiotic serum. Deze voedt de huid met meer dan een miljoen probiotica per mililiter!
    Bovendien is het merk volledig vegan en crueltyfree en draagt ze duurzaamheid en ecologie zeer hoog in haar vaandel. Het overgrote deel aan werkstoffen halen ze uit wildgroei en zijn biologisch en op duurzame wijze geteeld. Esse is gecertificeerd biologisch/organic.
    Kijk zeker even op http://www.veganbioty.com, daar vind je zeer interessante uitleg over hoe ze er in geslaagd zijn om bacteriën in hun huidverzorging te bewaren!

Lees verder in Lijf

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen