“Bouge B 2019 is performance, dans en concert all-in-one”

BOUGE B 2019 Club Edition in deSingel

Heb jij het komende weekend zin om te gaan clubben? Maar snak je ook naar entertainment? Dan is BOUGE B Club Edition in het kunstencentrum deSingel misschien iets voor jou. Internationale dansers, performers en Belgische bands laten je in één line-up bougeren op hun beats. De IJslandse danseres Inga Huld Hákonardóttir en het Brusselse muzikale viertal Bombataz staan al chaud. Foto’s: Caro Hellings.

Inga Huld Hákonardóttir – IJslandse danseres & choreografe

Inga Huld Hákonardóttir (29)

“De achtjarige ik zag dansen als een hobby, maar na het middelbaar besloot ik dans te gaan studeren in het buitenland. Ik wilde een professionele danseres worden. Eerst koos ik voor een zeer technische opleiding in Duitsland, maar ongeveer een jaar later ontdekte ik P.A.R.T.S. in Brussel. Dit leek mij de ideale school om mijn creativiteit verder te ontwikkelen. Ik studeerde er uiteindelijk vier jaar, creëerde een breed netwerk in de danswereld en bedacht na mijn studies een choreografie met twee ex-klasgenoten.

Ik ben altijd avontuurlijk geweest en zag al snel de beperkingen van de IJslandse dancescene. Subsidies van de overheid krijg je, als je geluk hebt, een keer per jaar. In België en andere West-Europese landen kan je met partners samenwerken en zonder steun van de overheid een dansproductie opstarten.

IJslanders gaan meer uit van hun instinct, maar op een speelse manier. De West-Europese mentaliteit is alles jaren op voorhand plannen en serieus te werk gaan. Vooral in de artistieke wereld. Ik durf risico’s te nemen, maar ben tegelijkertijd ook een planner. Een mix van beide culturen. (lacht)

“In een dansperformance verwaarlozen we vaak de stem, ook al is het ook een deel van onze body.”

Mijn muzikale achtergrond maakt dat ik vaak in klanken denk. Samen met geluidskunstenaar Yann Leguay creëerde ik een stuk dat op de grens ligt tussen concert en dans. Op het podium zullen we enkele objecten gebruiken om klanken te produceren. Het object en de klank zijn vergelijkbaar met het lichaam en de stem. De stem die wij vaak verwaarlozen in een dansperformance, ook al is het een deel van onze body.

Met mijn lichaam wek ik graag tweedimensionale beelden tot leven. De natuurlijke bewegingen van het lichaam combineren met abstracte vormen. Zo zou je het kunnen noemen. Als choreografe realiseer ik een dans al doende. Weer die IJslandse go with the flow-cultuur die tot uiting komt. (lacht)

Twee jaar geleden stond ik ook op het programma van BOUGE B. Karlien Meganck, programmator podiumkunsten van deSingel, was dit jaar ook meteen geïnteresseerd in ons project. Het paste perfect binnen het thema: concert, performance en dans all-in-one.

Als ik mijn grootste inspiraties in de dans zou moeten opnoemen, denk ik meteen aan Chrysa Parkinson, Mette Edvardsen, Eleanor Bauer, Salva Sanchis en Meg Stuart. Genoeg namedropping. En ik mag natuurlijk mijn vele dansdocenten niet vergeten.”

Bombataz – muzikaal viertal uit Brussel

Van links naar rechts: bassist Ruben (26), gitarist Vitja (29), toetsenist Hendrik (21) en drummer Casper (23).

Casper: “We zijn allemaal van jongs af aan met muziek bezig en volgden het klassieke parcours: eerst naar de muziekschool en dan doorstromen naar het conservatorium. En op het conservatorium hebben wij elkaar uiteindelijk leren kennen.”
Hendrik: “Casper kende ik al van voor het conservatorium. Hij heeft mij aan Bombataz voorgesteld. Ik was zelf eerst superfan van het trio en werd dan lid.”
Vitja: “Wij zijn nu al twee jaar met z’n viertjes Bombataz en wonen ook samen. ¡Kapao!, onze eerste EP, is ook net gereleaset. Nu hebben wij iets gemaakt waar de fans naar kunnen luisteren, wanneer ze maar willen.”

Hendrik: “Ik zou onze muziekstijl beschrijven als een sound tussen jazz en pop.”
Casper: “Dan zou ik eerder voor funk met hiphop vibe gaan. Glitch hop klinkt ook goed, maar ik weet eigenlijk niet wat dat betekent.” (lacht)
Vitja: “Het is goed dat we geen vast etiket krijgen opgekleefd. Je zou kunnen zeggen dat het bestaande systeem om muziekgenres in te delen niet meer werkt.”

“Je zou kunnen zeggen dat het bestaande systeem om muziekgenres in te delen niet meer werkt.”

Hendrik: “Eén van onze grootste inspiraties is Prince.”
Vitja: “En Kanye West ook!”
Casper: “Youssou N’Dour mogen we niet vergeten.”
Hendrik: “Knowledge, James Blake, noem maar op. Wij hebben verschillende voorbeelden.”

Hendrik: “De laatste tijd schrijft vooral Casper onze teksten en in het begin was Vitja de zakelijk verantwoordelijke.”
Vitja: “Nu zorgt onze manager voor de administratie en kan ik mij volop focussen op de muziek.”
Casper: “De meeste nummers zijn ontstaan door samen te jammen en ieder van ons draagt bij.”
Hendrik: “Wij zijn zeer democratisch opgebouwd.” (lacht)

Hendrik: “Om de twee weken komen we samen om te repeteren.”
Vitja: “Er zit niet zoveel regelmaat in, maar als we repeteren, is het minstens voor een hele dag. Tot eind mei zitten we in ZINNEMA in Anderlecht. Daarna zijn we van plan om naar Volta, een muziekcentrum, ook hier in Anderlecht, te verhuizen.”
Casper: “Ik zou graag een oproep doen aan Brussel om meer locaties te voorzien voor jonge artiesten. Er is vooruitgang, maar het kan altijd beter.”

De volledige line-up vind je op www.desingel.be. Wij mogen van het kunstencentrum deSingel vijf duotickets weggeven aan onze abonnees voor de shows van zaterdag 16 maart in de Theaterstudio. Hou de ledennieuwsbrief zeker in de gaten!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met deSingel.

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen