Reeks Twentysomething

Een brief aan mijn zusje

Een brief aan mijn zusje

Vijf jonge twintigers schreven over dat wat hen het meest bezighoudt op de drempel naar volwassenheid. Van een openhartige brief aan een kleine zus tot de vuile was die door de kamer slingert, deze jongeren vertellen eerlijk over hun coming of age. I.s.m. (REC) Academy.

Ik ben 23 jaar oud, de oudste van een gezin met vier kinderen: drie jongens en één meisje. Ik schreef een brief aan dat kleine meisje, dat langzaam groot wordt. 

Hey zus,

We kennen elkaar ondertussen al 14 jaar en 2 maanden. Je lijkt steeds sneller volwassen te worden. Ik heb het er elke dag moeilijker mee.

Voordat je het weet, zul je afstuderen van het middelbaar en ga je verder studeren en beginnen aan je volwassenen avontuur. Ik weet dat dit allemaal nog niet voor meteen is maar toch, de gedachte alleen al grijpt me. Ik word er stil van. Met je twee broers was dit anders. Ik ben ook jong geweest, ik heb mijn deel streken uitgehaald als jongen, het is makkelijker om me in te leven in hun situaties. Maar als het gaat over jouw leven als meisje en je overgang tot vrouw, dan heb ik daar geen handleiding voor.

Ik wil jou de lessen meegeven die ik tot de dag van vandaag heb geleerd. Ik wil je vertellen over de angsten die ik heb voor jou en angsten die ik zelf heb ervaren.

Onderga al die negatieve ervaringen als lessen. Falen bestaat niet zolang je steeds weer opstaat en verdergaat.

Ik ben je grote broer en ik zal altijd te beschermend zijn. Er zijn zoveel verschillende dingen waarvoor ik je wil behoeden: katers op een doordeweekse dag, slechte vrienden, te laat beginnen studeren voor je examens, jongens, leugenaars, racisme, een gebroken hart… het lijstje gaat nog door. Al deze dingen hebben gemeen dat ze pijn doen – zij het op een verschillende manieren – en dat ze een gelijkaardige uitkomst hebben. Ze testen je grenzen en zorgen ervoor dat je jezelf gaat verstoppen achter een muur van onzekerheden.

Het advies dat ik je geef: onderga al die negatieve ervaringen als lessen. Falen bestaat niet zolang je steeds weer opstaat en verdergaat.

Wees niet te hard voor jezelf als het gaat om dingen die je kwetsen, maar negeer ze ook zeker niet. Verstop je emoties niet en geef ze ook niet de kracht om jou neer te halen. Pijn is tijdelijk. Het kan een dag of twee duren, een week, een paar maanden, misschien zelfs een jaar, maar uiteindelijk gaat het weg en zal een ander gevoel in de plaats komen zonder dat je het beseft.
Het zijn de keuzes die je maakt in je moeilijke momenten die bepalen wie je bent en die ervoor zorgen dat je kan groeien als persoon.

Wees niet te hard voor jezelf als het gaat om dingen die je kwetsen, maar negeer ze ook zeker niet.

Het volgende puntje is: je rapport bepaalt jou niet! De waarde van onderwijs is niet het diploma dat je krijgt aan het einde van de rit. Het zijn de rit zelf en de mensen die je leert kennen die waardevol zijn.

Koester al de momenten waarop je om 2 uur ‘s nachts nog steeds aan het sms’en of bellen bent met vriendinnen, je eerste date of die ene leerkracht die zo geweldig is en jouw naam nooit meer zal vergeten.

Maak er een gewoonte van om nieuwe dingen te leren van iedereen die je leert kennen en neem van mij aan: begin nu al te oefenen op het onthouden van namen!

Leef dag per dag en focus je op het zetten van de ene stap na de andere. Focus op nu. Weet dat wanneer je zenuwen, angsten of euforie voelt, de kans erin zit dat deze gevoelens je gaan overweldigen.

Deze wereld heeft je zoveel te bieden, je bent een van de mooiste, creatiefste en slimste personen die ik ken. Trotseer al de obstakels die je gaat tegenkomen en hou je hoofd hoog en je borst vooruit, te allen tijden.

Ik ben je grote broer en ik zal altijd te beschermend zijn, dat gaat nooit veranderen. Maar de grond waarop wij lopen is dezelfde. We bewandelen beide een pad naar het onbekende. Dus ik stel voor dat we dit samen doen. Je weet me wel te vinden.

Ik hou van je,

Mag(nus)

Tekst en foto: Magnus Gabriël Dikese
Charlie gaf jonge twintigers in het kader van een masterclass aan (REC) Academy de opdracht te schrijven over dat wat hen het meest bezighoudt op de drempel naar volwassenheid. (Rec)Academy is een nieuwe opleiding in het educatie-aanbod van (REC) voor wie gepassioneerd en kwalitatief bezig is met media maken (video- en radiomakers, YouTubers, bloggers, Viners,…).
Meer info: www.radiocentrum.be
Lees hier alle bijdrages in de reeks Twentysomething

Schrijf je reactie

1 reactie

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen