Video

Caro Lemaire wil iedereen een kans geven om levenslang te blijven leren

Straffe mensen voor de camera: Caro Lemaire, oprichtster van Background Educations

Caro Lemaire wil iedereen een kans geven om levenslang te blijven leren

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Vandaag Caro Lemaire die niet de geschikte avondschool vond en die dus zelf maar ging oprichten.

Caro Lemaire was altijd al heel nieuwsgierig en staat er altijd voor open om iets bij te leren. Toen ze een klassiek boek had uitgelezen en eigenlijk helemaal niet begreep wat er zo belangrijk was aan dat boek, dacht ze: er zijn vast wel mensen die me dat kunnen uitleggen. En dus ging ze op zoek naar een literatuurstudie in het volwassenonderwijs, voor een paar uurtjes in de week, want ze had ook nog een job en een gezin. Maar zo’n type opleiding bleek niet te bestaan. Uiteindelijk besloot ze het zelf te organiseren en Background Educations was geboren. Baseline: “Academische opleidingen voor volwassenen met weinig tijd.”

Twee keer per maand is er les, telkens van een andere docent die komt vertellen over wat hij zelf het interessantste vindt. Zelf volgt Caro ook zoveel mogelijk lessen mee en wilt ze zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven om dat ook te doen. Daarom heeft ze nu een soort doelgroeptarief uitgewerkt. “Ik kreeg vaak de vraag of er geen kortingstarief was voor senioren, werklozen of andersvaliden. Ik vond dat heel moeilijk om te zeggen voor wie wel of voor wie niet. Nu werken we met een systeem dat je een deel van het inschrijvingsgeld kan betalen en voor het andere deel vrijwilligerswerk doet. Dat kan zijn in het weekend helpen in de bibliotheek of bij een partnerorganisatie de toog bemannen. Ik vind het belangrijk dat iedereen die graag wil leren die kans krijgt, ook als ze het financieel minder hebben.”

“Na een les kan ik thuiskomen en plots iets helemaal op een andere manier zien als voordien.”

Die positieve maatschappelijke invloed hebben is belangrijk voor Caro. Zo kwam ze op het idee om vluchtelingen voor de klas te zetten. Het gaat om mensen die al docent waren in hun land van afkomst. Zij geven les vanuit hun eigen vakgebied en ervaring. Op deze manier wou Caro vluchtelingen eens in een ander daglicht tonen. “Onbewust is er een imago gecreëerd van de hulpeloze vluchtelingen die we kleren en onderdak moeten aanbieden, maar we vergeten dat het mensen zijn met hun eigen verhalen en ervaringen. Door hen te laten vertellen over hetgeen waar zij expertise over hebben, ga je meer naar hen opkijken.”

Caro gaat ook bij bedrijven aankloppen om opleidingen voor werkgevers aan te bieden, maar botst daar vaak op de discussie of een opleiding zoals pakweg filosofie wel nuttig genoeg is voor bijvoorbeeld een IT’er. “Maar bij ons is het niet omdat je een opleiding psychologie volgt, dat je psycholoog wil worden. Je komt omdat je interesse hebt voor dat vak en omdat je iets wil bijleren. Na een les kan ik thuiskomen en plots iets helemaal op een andere manier zien als voordien, dan vraag ik me af waarom ik het vroeger nog nooit zo bekeken heb. Dat is het belangrijkste aan de lessen volgen, je krijgt zo veel nieuwe inzichten die zo nuttig zijn en die je kan toepassen op je eigen leven.”

 

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij elk nieuw interview.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Schrijf je reactie

  Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

  Lees verder in Mensen

  Colofon

  Adres Redactie

  Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
  Statiestraat 139
  2600 Antwerpen