Column

Daarom is complimenten geven goed voor je

Daarom is complimenten geven goed voor je

We lijken gemakkelijker online een haatcomment te posten, dan offline iemand een complimentje te geven. Uus pleit voor het uitdelen van meer complimenten en ze zonder blozen in ontvangst nemen. Want een compliment geven kost niets, en iedereen wordt er beter van.

“Even onnozel als haar pen…” verweet een Twitteraar hoofdredactrice Jozefien naar aanleiding van haar opiniestuk ‘Doe eens een beetje normaal over ons lichaam’ (dat nota bene 25.000 keer werd gedeeld en ook in Nederland werd opgepikt door het magazine Linda). Het laat zien hoe krachtig sociale media kunnen zijn in het verspreiden van boodschappen. Anderzijds laat dit voorbeeld zien wat er nog meer gebeurt op zo’n publiek forum: in alle anonimiteit kan iedereen met slechts een toetsenbord en een internetverbinding zijn mening verkondigen, meer is daar niet voor nodig. Het is verbazingwekkend tot welke taferelen dit leidt, tot welke kettingreacties aan ongezouten en ongenuanceerde uitspraken een artikel aanleiding kan geven. In schril contrast met deze overdaad aan meningen, bedenkingen tot zelfs beledigingen, staat de zuinigheid waarmee we elkaar complimenten geven. We lijken gemakkelijker online een haatcomment te posten, dan offline iemand een complimentje te geven. Waarom eigenlijk?

Complimenten geven gaat niet vanzelf. Het vraagt opmerkzaamheid, en oprechtheid. Er bestaan cursussen voor. En een officiële complimentendag. Complimenten geven vraagt ook wat lef, soms zijn we bang voor een ongemakkelijke reactie van de gecomplimenteerde. Want niet alleen complimenten géven is moeilijk, vreemd genoeg gaat complimenten ontvangen ook niet vanzelf. Zeker wij Vlamingen met onze bescheidenheid zijn zo goed in het wegwuiven van een compliment. In het blozend relativeren van ons eigen aandeel. In het bescheiden ontkrachten van een vaardigheid.

Zeg, wat zie je er goed uit vandaag! – Ach, het is maar een oud bloesje, hoor.

He, wauw, goed gedaan! – Ja, bwa, ik had het toch nog beter willen doen.

Bedankt voor je medeleven, dat doet deugd. – Ach, het is maar een kleine moeite.

Je hebt veel voor ons betekend! – Dat kan alleen doordat jullie zo goed meewerkten.

Lekkere pasta zeg! – Oh, gewoon een receptje van in de krant.

Leuk dat je zomaar taart meebrengt! – Hij is maar van bij de bakker, hoor.

Goed georganiseerd! – Oh, makkie.

Proficiat met je sollicitatie! – Ik heb gewoon geluk gehad.

complimentenb3

Toch mogen we het belang van complimenten niet onderschatten. Complimenten en waardering krijgen is een basisbehoefte. Binnen een gezin, vriendschapsrelatie en ook op het werk. Het is een basisbehoefte die bovendien kosteloos kan worden vervuld. Daarbovenop is het effect onbetaalbaar. Toch worden er te weinig complimenten gegeven én slagen we er vaak niet in complimenten werkelijk te ontvangen. Welke econoom kan nog volgen?

Vaak wuiven we een compliment gemakkelijk weg, maar blijven we malen over ontvangen verwijten.

Naast het vervullen van een basisbehoefte, kunnen complimenten je ook redden. Hoe dan? Ok, een experiment. Stel, je krijgt een belediging naar je hoofd gezwierd, een opmerking die je kwetst, uit een hoek die je niet verwacht had, een verwijt als een dolk in je hart. Pijn, verdriet, boosheid. Laten gebeuren, die emoties. Als het een terecht verwijt is, kan je er iets mee doen. Als het een onterecht verwijt is, ook. Dan kan je er namelijk voor kiezen op zoek te gaan naar opmerkingen die het tegendeel van dit verwijt bewijzen. Dat zouden dus complimenten kunnen zijn.

Door daar extra alert voor te zijn, kan zomaar blijken dat je juist wel regelmatig een compliment krijgt over hetgeen wat je door een ander verweten wordt. Vaak wuiven we een compliment gemakkelijk weg, maar blijven we malen over ontvangen verwijten. Wel, vergroot en vermeerder de gaten van jouw anti-complimenten-vergiet, zodat complimenten ook kunnen binnenkomen. Zo kun je het gemaakte verwijt of de belediging niet alleen rationeel tackelen, maar een compliment ook echt voelen. Ik kan je verzekeren, je komt er gesterkt uit, enkele centimeters groter. Ik spreek namelijk uit ervaring, naar aanleiding van een onterechte aantijging van iemand die ik nota bene apprecieerde. Ik ben intussen ervaringsdeskundige in het ontvangen van complimenten. In het laten binnenkomen van woorden van appreciatie. In het voelen van schouderklopjes. In het echt horen van dankbare woorden.

complimentenb2

Er zijn intussen al wat initiatieven ontstaan om het complimenteren te promoten. Naast de complimentendag op 1 maart, die nationaal wordt georganiseerd in Nederland en in België, zijn er ook de free compliments-acties. Een beetje als free hugs. Daaruit blijkt dat zelfs complimenten krijgen van een wildvreemde deugd doet. En dan is er ‘Goeie zin’, dat leuke uitdeelkaartjes maakt om mensen in bedrijven aan te sporen elkaar via deze kaartjes een goed gevoel, een fijne gedachte, een complimentje of een bedankje te bezorgen.

Complimenten geven is cadeautjes geven. Complimenten laten binnenkomen is een groot cadeau aan jezelf.

In deze tijd van cadeaus en goede voornemens, is dit een warme oproep om alvast te beginnen met het rondstrooien van complimenten. Vandaag en morgen en alle dagen, tot aan en voorbij 1 maart. Aan wie wil jij een compliment geven?

 

Foto’s: concept en uitvoering Sophie Lodewijks

Schrijf je reactie

2 reacties
  • Carlier Sien says:

    Uus, ik vind het een prachtige tekst, inspirerend. Het lijkt allemaal zo simpel, maar voor velen zo moeilijk. Maar zoals je schrijft kan het zoveel verschil maken. Mensen zijn zich daar jammergenoeg vaak weinig bewust.
    Ik kan deze bovenstaande tekst verder gebruiken in onze sociale vaardigheidstraining op het werk. Ik probeer deze te integreren. Heel erg bedankt voor deze inspiratie …;

  • Alysa says:

    Nu, om eerlijk te zijn krijg ik ook weleens graag een compliment; liefst natuurlijk ivm. wat ik allemaal kan en dan ook liefst van een persoon met enige kennis van zaken, maar complimentjes van wat heb jij een mooie bloes aan heb ik liever niet, verder ben ik zelf zuinig met het geven van complimenten; immers ’t moet gegrond zijn en ’t moet ter zake doende zijn!

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen