Een heel gemiddeld leven

Schrijfster Zita is allesbehalve doorsnee, maar een gewoon leven trekt haar wel aan. Een week lang leefde ze volgens het ritme van de ­gemiddelde Belg: 111 gram vlees per dag, anderhalve keer seks per week en zesenhalf uur slaap per nacht. Ze rapporteerde aan haar zus en toeverlaat, Sara. Video door Mona De Brauwer en Claudia Offeciers

Wanneer iedereen vervalt in extremen, lonkt het gewone leven. We zijn als maatschappij nog nooit zo ­obsessief bezig geweest met dun zijn, en tegelijkertijd waren we nog nooit zwaarder. We kochten nooit meer spullen dan vandaag, maar we smeten ook nooit meer weg. We eten nog altijd bijna 58 kilo vlees per jaar en tegelijkertijd bestonden nooit meer restaurants waar tofu en gerechtjes met pitten en zaden op de kaart staan. Zussen Sara en Zita gaan de uitdaging aan: tussen al deze extremen gaan zij op zoek naar het gemiddelde leven. Sara verzamelt de cijfers voor gemiddeld sporten, gemiddeld eten, gemiddeld geld uitgeven, gemiddeld televisiekijken, gemiddeld slapen, gemiddeld werken én gemiddeld seks hebben. En Zita test het onder haar toeziend oog een week lang uit.

Hoe ziet een gemiddeld leven eruit?

Een gemiddeld leven. Dat klinkt gemakkelijk, stressloos en gestructureerd (of keisaai, dat kan ook, maar we willen positief blijven). Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit? Is de Belg echt een conservatieve, bierdrinkende, luie, vlees-aardappel-groentjes-etende televisiekijker? Of valt dat wel mee? Sara stelt een gemiddeld leven op dat Zita moet naleven en baseert het op de meest ­degelijke research die vandaag te vinden is: populaire krantenartikels.

Sporten/bewegen

Sara: “De Belg brengt gemiddeld 75% van de dag – of 20 uur – zittend of liggend door. Het merendeel van de Belgen beweegt niet meer dan vijf dagen per week en telkens minder dan 30 minuten aan matige intensiteit. Zita, dat betekent dat je niet meer elke dag kan gaan joggen. Maximaal 6.000 stappen per dag, aan een matig tempo. Laten we zeggen dat je drie keer per week naar je werk mag wandelen of van je werk terug naar huis. In het weekend mag je zaterdag én zondag een uurtje wandelen, gesteld dat je weleens stopt voor een koffie of een pintje.”

Eten

“Volgens onderzoek eet de Belg elke dag gemiddeld 111 gram vlees. Bij de ‘maaltijdbegeleiders’ – prachtig woord, toch? – blijven aardappelen de koploper. Serieus, ja, aardappelen? En binnen de categorie aardappelen winnen de ‘gekookte aardappelen’. Zo geïnspireerd zijn wij Belgen. De gemiddelde Belg eet wel groenten, maar doet dat niet echt van harte. Sorry, Zita, inderaad ‘maar’ 146 gram groenten – en dan heb je nog chance dat we dit experiment in de zomer doen, want in de winter is het nog minder. Dat is nog niet een vierde van wat jij op een normale dag eet. Aan de lezers zeg ik: ‘Kom haar porties groenten ­bekijken, ze zijn een attractie op zich.’ De populairste groenten zijn – houd je vast, dit wordt spannend – wortelen, tomaten en witloof. Echt. Waar. De Belg eet met moeite één stuk fruit per dag.”

Drinken

“De Belg drinkt volgens de ene studie gemiddeld twintig pintjes per week. Extreem veel. Een ­andere studie zegt elf glazen alcohol per week, vooral bier. Helaas voor jou, Zita, is de waterconsumptie van de gemiddelde Belg amper 797 ml water per dag. Dus, lieve zus, je mag dus wel elke dag een pintje drinken in de week, op vrijdagavond en ­zaterdagavond drie glazen, en op zondag een trappist om af te sluiten, deal? Verder twee koffies per dag en vooral: niet te veel water!”

Smartphone & internet

“Smartphonebezitters checken maar liefst 221 keer hun gsm. Zo blijkt. Dat lijkt ons heel veel: hoe combineer je dat eigenlijk nog met een leven? De gemiddelde Belg van jouw leeftijd spendeert ook vier uur en 21 minuten per dag online.”

Slapen

“De Belg slaapt gemiddeld zes uur per nacht, zegt de ene studie. De Belg slaapt gemiddeld 8,1 uur, zegt een andere. Werkende volwassenen slapen tussen de 6 en de 7 uur, zegt nog een ander onderzoek. Dus, Zita, laten we zeggen dat je in de week moet toekomen met 6,5 uur en in het weekend met 7,5 uur.”

Televisie

“De Belg kijkt gemiddeld 2,5 uur televisie per dag. Dat lijkt te doen, want je mag toch niet bewegen of sporten of werken ‘s avonds.”

Seks

“Anderhalve keer per week. Zita. Hoe je die halve keer aanpakt, laat ik aan jou over.”

Wil je weten hoe Zita het ervan af bracht? Je leest het hele verhaal in ons nieuwe bookzine, te koop in de webshop of via deze verkooppunten. Je kan ook enkel deze reportage lezen via Blendle voor €0,99.
Meer weten over Sara en Zita Theunynck? Check www.emoshit.be
0 reacties

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen