Reportage

Instagrannies: de oudste influencers op Instagram

Instagrannies: de oudste influencers op Instagram

Influencers zijn dé nieuwe rolmodellen van deze tijd. Op Instagram posten ze plaatjes van hun perfecte latte macchiato’s en inspireren ze hun volgers met #inspirationalquotes.  Ook Bond zonder Naam waagt zich op Instagram met ‘_Instagrannies’: op deze account posten ze mooi uitgedoste tachtigplussers en geven ze hen de kans om hun boodschappen te delen met jonge volgers. Foto’s: Liesbeth Gavriilakis

Anneleen van Offel (26) is bij Bond zonder Naam verantwoordelijk voor het project. “In de media wordt vaak gefocust op de zorgbehoevendheid van ouderen, ze worden soms zelfs neergezet als een last. Met dit project willen we oudere mensen ook eens positief in de spotlights zetten. Tachtigplussers zitten vol verhalen waar we nog veel van kunnen leren.”

Toen Bond zonder Naam een oproep deed naar levenswijsheden van mensen kwamen er veel mooie reacties van ouderen, waar Anneleen graag meer mee wilde doen. “Daarnaast merkten we dat er bij jongeren nu eenmaal graag inspirational quotes delen op social media. Dat bracht ons op het idee om de levenswijsheden van tachtigplussers te verspreiden via een jong medium. Ik ga echt op zoek naar wat mensen geleerd hebben in hun leven en ik probeer die essentie te vatten in enkele zinnen. Zo hopen we twee generaties te verbinden met elkaar. ”

Alle beelden op het Instagramaccount zijn gemaakt door fotografe Liesbeth Gavriilakis. Anneleen Van Offel wist al meteen dat zij de geschikte persoon was voor het project. “Het eerste interview dat Liesbeth en ik samen deden, was met mijn eigen oma. Toen ik de foto’s zag was ik zo blij. Ze waren prachtig en ik herkende mijn oma  zoals ze is. Liesbeth brengt de emoties van mensen naar boven in haar foto’s.”

“De tachtigplussers zijn blij dat er aandacht is voor hun verhaal en dat ze hun levenswijsheid kunnen delen met jongeren.”

In totaal interviewde Anneleen al dertig Instagrannies. “De meeste ouderen die ik contacteerde, reageerden direct positief. Ze zijn blij dat er aandacht is voor hun verhaal en dat ze hun levenswijsheid kunnen delen met jongeren. De meeste waren dan ook heel goed voorbereid wanneer ik bij hen op bezoek kwam. Sommigen hadden zelfs al een lijstje gemaakt van dingen die ze zeker wilden zeggen. Dat vind ik heel schattig.”

Elke Instagranny heeft een eigen verhaal. Anneleen vindt het dan ook belangrijk dat er genoeg diversiteit is onder de Instagrannies. Toch komt één bepaalde levenswijsheid vaak terug. “De meeste tachtigplusser zeggen me: ‘wees tevreden met wat je hebt in plaats van te focussen op wat je nog meer wil.’ Ik kan ze daarin wel begrijpen. De nieuwe generatie heeft veel meer mogelijkheden, maar dat zorgt er soms ook voor dat we vergeten wat we al allemaal hebben.”

Eén van de Instagrannies is Frieda Mariën (79). Wat een selfie is, is haar nog volkomen onbekend, maar dat neemt niet weg dat ze de jongere generatie nog heel wat kan bijbrengen. Frieda is zelf niet actief op Instagram, maar laat dagelijks wel een like of comment achter op Facebook. “Ik vind het wel positief dat jongeren die media hebben om zich te verrijken. Hierdoor zijn ze veel meer ontwikkeld. Zelf zou ik nog een serieuze opleiding nodig hebben voor ik op het niveau ben van jongeren (lacht). Andersom ben ik blij dat jonge mensen ervoor open staan om te luisteren naar wijsheden van ouderen. Daarom vind ik dit project ook zo positief.”

Instagrannies Frieda

Frieda was leerkracht in het lager onderwijs, maar na veertien jaar liet ze die job achter zich. “Ik was helemaal uitgeblust. Nu noemen ze dat een burn-out. Toen zeiden ze gewoon dat mijn batterij leeg was. Ik ben dan even de weg kwijtgeraakt, tot ik het goede advies kreeg om iets te doen wat ik doodgraag doe. Ik tekende en schilderde altijd al heel graag en hield van beeldhouwen. Zo ben ik in de kunstwereld terechtgekomen. Ik had mijn eigen galerij waarin ik kunst van anderen tentoon stelde. Dat was een geweldige periode. Ik deed dat heel graag.”

“Er zitten zoveel ideeën in mijn hoofd, en die moeten eruit.”

Na acht jaar stopte Frieda met haar galerij en na een mislukte operatie kon ze zelf ook niet meer beeldhouwen. Daarom ging ze op zoek naar een andere manier om haar creativiteit tot uiting te brengen. “Ik ben twee jaar op zoek geweest naar wat ik graag zou doen. Dankzij een cursus ontdekte ik dat ik graag juwelen maak. Nu ben ik er verslaafd aan. Ik maak juwelen van ’s ochtends tot ’s avonds.” Waar anderen al uitkijken naar een rustig pensioen denkt Frieda er nog lang niet aan om lui in haar zetel te zitten. “Ik wil voortdurend bezig zijn. Er zitten zoveel ideeën in mijn hoofd, en die moeten eruit.” Wat begon als hobby groeide voor haar snel uit tot een professionele job. “Ik heb regelmatig tentoonstellingen waar ik mijn juwelen tentoonstel en soms geef ik dan ook uitleg over hoe ik de juwelen maak. De opbrengst is een mooi extraatje bij mijn pensioen.”

De kunstwereld was voor Frieda echt een bevrijding. “Ik moest opeens niet langer braaf knikken en ik stond niet meer zo onder druk. Daardoor kan ik nu veel intenser genieten van eenvoudige dingen. Dat kan zijn van een bloem die mooi bloeit of een mooie kleur. Verder vind ik ook echt plezier in het bezig zijn. Als ik bijvoorbeeld iets probeer te koken en het is goed gelukt.”

Frieda maakt juwelen van ’s ochtends tot ’s avonds.

Frieda hoopt met haar verhaal jongeren aan te zetten om meer  inzicht te krijgen in zichzelf. “Mijn grootste probleem was eerst dat ik mezelf niet goed kende. Ik was me dan ook niet bewust van wat ik allemaal kon. Daardoor bleef ik steeds ter plaatse trappelen. Door op ontdekkingstocht te gaan naar wat ik goed kan heb ik mijn weg gevonden en heb ik mijn eigen persoonlijkheid ontwikkeld.” Die weg moet je vooral zelf zoeken, vindt Frieda. Ook al wijkt die soms af van de gebaande paden. “Je moet soms ook iets buitensporigs durven doen.” Frieda had niet altijd een makkelijk leven, toch vond ze uiteindelijk haar weg en is ze nu intens gelukkig. Ze hoopt dan ook dit mee te geven aan jongeren: “Ga niet te veel op zoek naar geluk want het komt je vaak tegemoet wanneer je dat het minst verwacht. Het belangrijkste is vooral dat je jezelf graag ziet en iets gunt.”

 

Mmeer wijsheden ontdekken van tachtigplussers? Check  @_Instagrannies! Het Instagram-account zal nog het hele jaar door actief zijn.
Foto’s: Liesbeth Gavriilakis

Schrijf je reactie

Amber De Groote is studente journalistiek in Gent. Ze kruipt graag in de pen en houdt ervan om momenten vast te leggen met haar camera. Dagelijks probeert ze met een open blik te kijken en steeds bij te leren. Ze gaat geen uitdaging uit de weg, al is het soms met een bang hartje. Haar weekends spendeert ze het liefst dansend op de hits van Béyonce of opgerold in een dekentje met een Netflix serie.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen