Video

Jonathan Holslag zet zich als gerenommeerde onderzoeker in voor de samenleving

Straffe mensen voor de camera: politicoloog en duizendpoot Jonathan Holslag

Jonathan Holslag zet zich als gerenommeerde onderzoeker in voor de samenleving

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Vandaag Jonathan Holslag, die te veel functies heeft om op te sommen, maar ze allemaal met evenveel passie vervult.


Jonathan Holslag studeerde geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en schoolde zich bij in defensie en geopolitiek aan de Koninklijke Militaire School. Hij is professor aan de VUB, gastdocent aan verschillende internationale universiteiten en staat aan het hoofd van het Brussels Institute of Contemporary China Studies. En dit zijn nog maar enkele puntjes op zijn uitgebreid curriculum. Toch was het parcours dat hij aflegde niet vanzelfsprekend. “Ik had heel veel concentratieproblemen in de middelbare school. En toen gebeurde het geduchte cascade-effect, van de Latijnse ging ik naar het gewone ASO en van daar uiteindelijk naar het technisch onderwijs. Ik heb vier jaar niets voor school gedaan.”

Na een korte poging bij het leger besloot hij toch om aan de universiteit te gaan studeren via een werkstudentenprogramma van de VUB. “Zonder dat programma had ik nooit aan de universiteit kunnen studeren. Dat is een vorm van sociale mobiliteit waarvan ik heb kunnen genieten die mij veel heeft doen beseffen.” Jonathan groeide op in en relatief arm gezin en is zich heel bewust van de kansen die hij heeft gekregen. “Mijn jeugd was een harde leerschool. Maar ik heb er geen spijt van. Ik ben mij heel bewust van wat ik heb. Dat brengt voor een stuk ook verantwoordelijkheidszin met zich mee. Ik vraag me altijd af: hoe kunnen we ervoor zorgen dat nog meer mensen die luxe kunnen ervaren?”

“Het wordt tijd om zelf eens te kijken wat we kunnen doen in plaats van alleen commentaar te geven vanachter ons computerscherm.”

Het belang van sociale mobiliteit komt overal terug in het werk van Jonathan. Hij roept dan ook iedereen op tot meer actief burgerschap. “Het probleem is dat de helft van de samenleving in slaap gewiegd is door populistische politici aan zowel linkse als rechtse zijde. De extreemlinksen schuiven de schuld van alles op de rijken en de extreemrechtsen schuiven de schuld op de allochtonen. Maar het wordt tijd om zelf eens te kijken wat we kunnen doen in plaats van alleen commentaar te geven vanachter ons computerscherm en ondertussen ons huis vol te stouwen met spullen van de Action.”

“Mensen moeten beseffen dat elke gespendeerde euro een stem is. Als je geld uitgeeft in de Primark, geef je geld uit aan slavernij en dan moet je ook niet komen klagen dat je zelf als slaaf behandeld wordt. Politici zouden de burger moeten duidelijk maken dat niet hun stem het belangrijkste is, maar hun engagement.”

Zelf vindt hij het niet erg om zijn nek uit te steken voor de maatschappij. “Als onderzoeker moet je je integriteit behouden en die vragen stellen waarvan je denkt dat ze nuttig zijn. Als je dan tot bepaalde inzichten komt moet je ook bereid zijn om ze te delen en te promoten. Je moet er opiniestukken over schrijven en ermee naar politici gaan. Als je je nekt uitsteekt, gebeurt het wel dat je het deksel eens op de neus krijgt, maar dat is onze rol als academici. Wij werken voor de samenleving, zij is onze opdrachtgever.”

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij elk nieuw interview.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Schrijf je reactie

  Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

  Lees verder in Mensen

  Colofon

  Adres Redactie

  Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
  Statiestraat 139
  2600 Antwerpen