Reportage

Kringwinkelverhalen: oude liefde roest niet

Vier kringwinkelverslaafden aan het woord

Kringwinkelverhalen: oude liefde roest niet

Kringwinkelen was nog nooit zo populair in Vlaanderen. Waarom kopen we zo graag tweedehands? Niet enkel omdat het goedkoper is. Voor sommigen is kringwinkelen een heuse verslaving geworden. Tekst en foto’s: Asli Ozyurek

Wist je dat de kringwinkels in Vlaanderen jaarlijks maar liefst vijf miljoen klanten bedienen en zo’n 30.000 ton goederen opnieuw in omloop brengen? Dat is niet alleen goed voor onze portefeuille en het milieu, de kringloop investeert ook in mensen die elders heel moeilijk aan het werk kunnen. Kringwinkelen is goed voor de maatschappij, maar levert ook prachtige vondsten op.

kringwinkel4
Het gevoel dat kleine kinderen krijgen wanneer ze een snoepwinkeltje binnenstappen, dat gevoel heb ik wanneer ik zo een kring- of vintagewinkel bezoek. Gewoon rustig rondneuzen tussen spullen met een geschiedenis. Dat maakt het net zo leuk. Die spullen hebben wat meegemaakt en hebben soms zelfs verschillende eigenaars gehad. Vaak verzin ik verhaaltjes bij de spullen die mijn aandacht trekken en die ik uiteindelijk ook mee naar huis neem. Dat deed ik ook met het rode tasje dat ik vorig jaar vond. Ik weet zeker dat dat het beste is wat ik ooit tweedehands kocht. Ik werd meteen verliefd toen ik het zag liggen tussen oude postkaarten en fotoboeken. De tas rook vanbinnen naar een oude, rijke dame. Een met een bontjas, gekrulde haren en een moedervlek boven haar lip. Een vrouw die elke avond voor het slapen gaan een glas whisky drinkt en parfum spuit op haar satijnen hoofdkussen. Ik twijfelde geen seconde, kocht het tasje en overwoog een carrière als regisseuse.”

Tijdens mijn kringloopbezoekjes vond ik nog vier andere liefhebbers die me vertelden waarom zij graag tweedehands winkelen.

Tim (35): ‘De kringwinkel is een grote kerstboom’
kringwinkel5

“Ik ga ongeveer twee keer per maand naar de kringwinkel. Waarom ik dat doe is simpel: de Kringwinkel is in mijn ogen gewoon een grote kerstboom met enorm veel ‘verrassingen’. Je moet ze wel zelf zoeken, maar wanneer je die ‘verrassingen’ hebt gevonden is het de moeite. Een aantal jaar geleden liep ik rond in de kringwinkel van Maasmechelen. Deze lamp trok ineens mijn aandacht. Ik ging ervoor staan en bestudeerde het ding een aantal minuten lang. Ondertussen waren er ook andere mensen rond gaan staan. Ik dacht ‘ja lap, ik moet snel zijn of we gaan nog vechten’ en liep meteen naar een medewerker. Negentig euro armer, maar dat is het zeker waard.”

Julie (20): Als iedereen nu eens zou kringen? De wereld zou mooier zijn, dat garandeer ik u.’
kringwinkel3

“Ik ga wekelijks naar de kringwinkel in België en Nederland. Daarnaast ga ik ook nog regelmatig naar rommel- en vlooienmarkten. Soms vind ik dure design items voor een appel en een ei, dat is echt chance hebben natuurlijk. Zo vond ik laatst een Acne jeans voor maar twee euro.

Ik spring nooit ‘even’ binnen in de kringloop. Het is altijd een volwaardig bezoek, ik moet overal gekeken hebben. Ik koop (bijna) alles tweedehands. Van mijn iPhone, kleren, boeken tot meubels. Niet omdat ik geen budget heb om iets nieuws te kopen. Wèl omdat ik een hekel heb aan onze wegwerpcultuur. Alles nieuw kopen heeft zo weinig karakter of charme.

Ik heb een hekel heb aan onze wegwerpcultuur. Alles nieuw kopen heeft zo weinig karakter of charme.

Ik heb teveel items om een favoriet te kiezen, maar ben gek op dit schaaltje dat ik in de Okazi in Hasselt vond. Het was liefde op het eerste gezicht. De Franse quote vind ik mooi, het staat een beetje voor ‘Forever Young’. Ik ben twintig jaar en vind dat een fijne leeftijd. Balancerend op de grens van kind en volwassen zijn, student en werkende mens. Daarom wist ik dat dit item mee naar huis ging met mij. Ik gebruik het nu om mijn juweeltjes op te bewaren.

Thuis ga ik vaak aan de slag met het schilderen en opmaken van meubels. Zo maak ik van iets afgrijselijk iets mooi. Ik deel mijn ‘werkjes’ ook op Instagram om mijn volgers te inspireren. Als iedereen nu eens zou kringen? De wereld zou mooier zijn, dat garandeer ik u.”

Bert (23): ‘De instrumenten uit de Kringwinkel klinken allemaal slecht, maar dat is het leuke eraan’kringwinkel1

“Ik ben muzikant en houd ervan om instrumenten te kopen in de kringwinkel. Waarom? Omdat die instrumenten gewoon (bijna) allemaal kei slecht klinken. Dat geeft een ander, unieker geluid dan al het apparatuur van tegenwoordig. De fouten in die oude instrumenten zorgen voor een extra touch vind ik. Mijn beste aankoop ooit was deze Casiotone 610. Ik kocht het zo’n zes jaar geleden voor twaalf euro in de kringwinkel van Bree. Ik had in die tijd nog geen rijbewijs dus mijn opa moest mijn aankoop en mij komen ophalen (lacht).”

Leen (19): ‘Ik hou van kwaliteit, detail en afwerking’ kringwinkel2

“Ik ga sowieso één keer per maand naar de kringwinkel. Meestal ga ik wanneer ik me creatief voel, omdat ik dan de spullen op een andere manier bekijk. Dan doe ik de beste aankopen. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld een Mariabeeld gekocht. Totaal nutteloos, maar wel fijn om te gebruiken voor het inkleden van mijn fotografisch werk. 

Ik kan vrij goed inschatten of een stuk dat ik in de kringwinkel zie de moeite is om wat meer geld aan uit te geven. Mijn lievelingsitem is een lange zwarte jas met oude knopen, voor maar vijftien euro.

Mijn vriendinnen vonden kleren uit de kringwinkel vies, ik vond het tof om iets te hebben dat uniek was.

Het kringen zelf is begonnen omdat er een kringwinkel lag in de straat waar ik opgroeide. Ik kocht ik er kleren om als verkleedkleren voor de jeugdbeweging te gebruiken. Toen merkte ik dat er eigenlijk super leuke kleren tussenzaten, die je prima kunt dragen. Mijn vriendinnen vonden dat vies, ik vond het tof om iets te hebben dat uniek was. 

Ik hou van kwaliteit, detail en afwerking. Dit zijn dingen die je niet vindt bij commerciële winkels, maar wél bij de grote modehuizen of ambachtelijke designers die alles zelf doen. Omdat dit onbetaalbaar is koop ik tweedehands.”

Deze reportage werd gemaakt door Asli Ozyurek, studente Journalistiek aan de PXL Hogeschool te Hasselt. Asli houdt van glitter, haat witte sokken en is vaak in de war. Meer verhalen vind je onder haar profiel op Medium.

Schrijf je reactie

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen