Kurt Peleman zorgt dat geld voor goede doelen zo goed mogelijk besteed wordt

Straffe mensen voor de camera: Kurt Peleman

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Vandaag: econoom Kurt Peleman, die probeert om financiële middelen voor liefdadigheidsprojecten optimaal te benutten.

Kurt Peleman zag tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen hoe geldgebrek levens kostte. Toch neemt hij nu de verantwoordelijkheid om het geld van liefdadigheid zo goed mogelijk te besteden. Morele dilemma’s zijn voor hem niet enkel denkoefeningen, voor hem waren ze praktijk.

Econoom Kurt Peleman kocht zijn eerste aandelen toen hij vijftien jaar was. Hij ging uiteindelijk niet aan de slag bij een bank, wel bij non-profitorganisatie Artsen Zonder Grenzen. “Ik heb geluk gehad dat cijfers nooit de hoofdverantwoordelijkheid waren bij Artsen Zonder Grenzen. In die werkomstandigheden word je constant geconfronteerd met keuzes die je moet maken omdat er onvoldoende middelen zijn, maar dat is de grenzeloze onrechtvaardigheid waar je ofwel uitblijft, of waar je jezelf ingooit en het verschil probeert te maken. Je kan voor duizenden mensen wel het verschil maken.”

“Ik vertrok na tien jaar omdat ik binnen de organisatie te veel mensen tegenkwam die voorbeelden waren van wie ik niet wilde worden.”

Na twee jaar stopte Kurt met werken bij Artsen Zonder Grenzen en ging hij aan de slag bij een kredietbank. Tijdens zijn werk voor Artsen Zonder Grenzen zag hij hoe zijn vrienden zich begonnen te settelen. Op dat moment wilde Kurt het traditionele leven in België eens uitproberen. “Ik voelde dat ik het nu moest doen, en niet over tien jaar.”

Na een jaar stopte hij er toch weer mee en keerde hij terug naar Artsen Zonder Grenzen. Hij bleef er tien jaar. “Ik vertrok na tien jaar omdat ik binnen de organisatie te veel mensen tegenkwam die voorbeelden waren van wie ik niet wilde worden. Ze waren niet meer gemotiveerd. Ze bleven er omdat ze eigenlijk niet meer terug konden. Ze hadden thuis geen job, geen familie en geen vrienden meer.”

Nu werkt Kurt als filantropieconsulent, een job waarin hij zijn ervaring bij Artsten Zonder Grenzen en zijn liefde voor cijfers perfect kan combineren. Hij begeleidt klanten die liefdadigheidsschenkingen doen, om hun te zorgen dat hun geld zo optimaal mogelijk besteed wordt binnen projecten in onderwijs, gezondheidszorg en tewerkstelling. “We werken samen met individuele donoren om te kunnen investeren in projecten waarvan wij denken dat ze potentieel hebben om een hele grootschalige impact te hebben.”

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou
geen Charlie!

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 8: najaar 2018, nr. 9: voorjaar 2019)
  • Charlie goodies toegang tot alle online artikels
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen