Liesbeth Vlerick bouwt aan het cultuurhuis van de toekomst

Straffe mensen voor de camera: Liesbeth Vlerick

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Vandaag: Liesbeth Vlerick, die vindt dat er geen excuus is om omwille van financiële redenen principes aan de kant te schuiven.

Af en toe borrelt bij Liesbeth Vlerick de aandrang op om een boze mail te sturen. Naar een bibliotheek omdat op een literaire avond alweer alleen mannen geprogrammeerd staan bijvoorbeeld. Maar dyslexie zorgt ervoor dat tekst voor Liesbeth een slechte manier is om zich uit te drukken. Dan maar anders. Met het DOK in Gent zet zij het cultuurhuis van de toekomst neer, vinden Tom en Anthony van Zwijgen is geen Optie.

Een bezoek aan DOK betekent inspiratie en ontmoeting. DOK is een groot terrein in de oude haven van Gent, met kleine en grote evenementen voor alle leeftijden. DOK geeft een platform aan de DOKbewoners, die met hun eigen activiteiten en evenementen rond cultuur, sport, kunst, sociaal-cultureel, ecologie en welzijn het terrein vormgeven. DOK vult – sinds 2011 – tijdelijk een zone in waar in de toekomst een nieuwe Gentse woonbuurt zal ontstaan. Hoe lang deze creatieve hub nog kan blijven bestaan is niet bekend. Dat betekent dat Liesbeth ook niet weet hoe lang ze haar werk kan blijven doen. “Mensen vragen me vaak wat ik zelf ga doen als het hier stopt. Die onzekerheid is de aard van het beestje. Ik denk daar eigenlijk niet meer over na.”

DOK trekt een breed publiek aan, ook al ligt het buiten het centrum en vind je er erg specifieke kunstzinnige projecten. “We hadden inderdaad gemakkelijk te arty farty kunnen worden. In de beginjaren waren we misschien wat meer een plek voor een bepaalde groep jonge Gentenaren die altijd op zoek is naar nieuwe plekken.” Na dat begin ging het allemaal heel snel. Aanvankelijk zette DOK in op horeca en was er elke dag een soort strandbar open. Liesbeth spreekt van een ‘horecamonster’ dat alle energie en tijd opslorpte. Ook werd DOK vaak verhuurd voor evenementen. Financieel voordelig, maar het deed DOK afdrijven van haar doelstellingen.

“Wat voor ons telt, is het idee. We selecteren welke goede ideeën we willen ondersteunen met de karige middelen die we hebben.”

Liesbeth vindt dat er geen excuus is om omwille van financiële redenen principes aan de kant te schuiven. “In 2014 besloten we dus om het over een andere boeg te gooien. We sloten de bar en zetten buiten banken neer. We maakten er meer een park van en openden enkel op zonnige dagen de bar. We zijn toen op zoek gegaan naar vaste DOKbewoners, die zelf een aanbod aan activiteiten en evenementen konden programmeren. Dat lijkt financieel misschien niet interessant, maar zo kunnen we de kwaliteit garanderen en onze authenticiteit bewaren. Ik denk dat dat ook is wat Gentenaren in ons waarderen.”

Wat telt bij DOK is het neerzetten van een aansprekend idee. Een nieuw mediaplatform, een initiatief om vluchtelingen kennis te laten maken met de cultuursector en een bedrijf dat biologische bloemen bezorgt; het zijn een aantal voorbeelden van DOKbewoners die hier een plek gevonden hebben om hun plan uit te werken. “Wat voor ons telt, is het idee. We hebben echt niet veel middelen, maar we selecteren welke goede ideeën we willen ondersteunen met de karige middelen die we hebben. Wat alle DOKbewoners met elkaar delen, is hun drive om een bepaald idee tot uitvoering te brengen.” En die drive heeft Liesbeth zelf ook, getuige alles wat ze al verwezenlijkt heeft.

 

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou
geen Charlie!

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 8: najaar 2018, nr. 9: voorjaar 2019)
  • Charlie goodies toegang tot alle online artikels
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen