Video

Maaike Eggermont geeft kinderen vertrouwen om te leren

Maaike Eggermont geeft kinderen vertrouwen om te leren

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Deze keer een portret van Maaike Eggermont, oprichtster van de Gentse Sudbury-school.

Maaike Eggermont gelooft dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn. Ze begon in 2005 een school die deze aangeboren nieuwsgierigheid en de eigen interesses van kinderen als uitgangspunt neemt. Op de Gentse Sudbury-school zijn er geen klassen, zitten leerlingen van uiteenlopende leeftijden samen en kiezen de leerlingen zelf wat ze doen. Er zijn geen verplichte vakken of uurroosters.

“We hoeven niet steeds voor kinderen uit te dokteren wat ze op welke leeftijd moeten kunnen.”

Betekent het dat kinderen dan alleen maar spelen? Zeker niet, zegt Eggermont. Haar ervaring is dat kinderen allerlei verschillende motivaties hebben om te leren en zich van daaruit ontwikkelen. Ze verplicht kinderen bijvoorbeeld niet om te leren lezen, maar legt hen wel uit waarom lezen leuk en handig is. Na een paar jaar aan de Sudbury-school merkte ze dat alle kinderen hadden leren lezen, op hun eigen tempo en vanuit hun eigen interesses – omdat ze ooit rijk willen worden, of gewoon om meer te kunnen leren over hoe je goed Minecraft kunt spelen, bijvoorbeeld.

Het viel Eggermont op hoe capabel kinderen zijn, zeker als ze zich in een sociale context bevinden met andere kinderen en jongeren van verschillende leeftijden. “Kinderen willen leren en functioneren in de wereld. We hoeven niet steeds voor kinderen uit te dokteren wat ze op welke leeftijd moeten kunnen.”

“Is het gemakkelijk, zelf een school opzetten? Absoluut niet.”

Eggermont meent dat het niet goed is om kinderen te pushen om dingen te leren waar ze nog niet klaar voor zijn. Als kinderen iets nog niet kunnen dat op die leeftijd wel van een kind verwacht wordt, zorgt dat voor frustraties en angst bij ouders. Ouders gaan dan op zoek naar een verklaring, soms in de vorm van labels. Eggermont vindt dat jammer en onnodig. “Jij en ik hebben op verschillende leeftijden leren lopen, maar toch kunnen we nu allebei evengoed wandelen. Het is hetzelfde met leren lezen. Het zijn dingen waar je op een gegeven moment klaar voor bent en die je vanaf dan steeds verder ontwikkelt.”

“Is het gemakkelijk, zelf een school opzetten? Absoluut niet.” De Sudbury-school krijgt geen subsidies. Alle stafleden werken als vrijwilliger. Uit enthousiasme en omdat ze het belangrijk vinden dat deze vorm van onderwijs er is en blijft bestaan. Dat geldt ook voor Maaike. Om haar job te kunnen financieren, werkt ze soms achter de kassa of in een callcenter. Ze gaat ermee door omdat ze gelooft dat ons onderwijs anders kan. Dat kinderen beter kunnen leren als hen minder opgelegd wordt en ze meer vertrouwen krijgen. “Want als je kinderen vertrouwen geeft, pakken ze dat aan.”

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be
Vanaf volgende week gaat Zwijgen is geen optie in zomerstop. Na de vakantie zijn we er weer!

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen