Interview

Studente Laura opende een online bakkerij

Studente Laura opende een online bakkerij

Ondernemende studente maakt gezonde desserts. Twee contradictiones in terminis? Zeker niet. Laura Verhulst (22) is het creatief brein achter Madam Bakster. Met haar ‘guilt free’ online bakkerij is ze verkozen tot de Gentse student-ondernemer van het jaar.

 

Waar komt je passie voor gezonde desserts vandaan?
“Ik ben als tiener 25 kilo afgevallen en had lang een verstoorde relatie met voeding. Ik staarde mij blind op het cijfertje op de weegschaal, voelde me schuldig na een te groot stuk taart. Het eerste dat je moet doen als je echt gezond wilt leven, is de desserts laten vallen. En dat vond ik heel jammer, want ze zijn lekker en maken deel uit van ons sociaal leven.

In de zomer van 2015 begon ik te experimenteren met plantaardige en gezonde desserts. Er zijn al veganistische of suikervrije alternatieven op de markt, maar nog weinig desserts die beide zijn en die ook nog eens van natuurlijke producten gemaakt zijn. Ik wilde desserts maken die aan al die criteria voldeden. Dat lukte bijzonder goed en ik vond het leuk om te doen.

Ik overwoog eerst die recepten op een blog te zetten, maar besloot toen dat het daar niet bij wilde laten. Daarom startte ik een bakkerij. Online, want ik moest natuurlijk ook nog mijn lessen kunnen volgen. Zo ontstond Madam Bakster: een online bakkerij, volledig vrij van geraffineerde suikers, dierlijke producten en bewaarmiddelen.”

13101209_10209144710513033_2033008990_n

Hoe vond je jouw eerste klanten?
“Ik heb verschillende strategieën toegepast om de website in de markt te zetten. Zoals recepten delen op sociale media, zodat mensen je leren kennen.

Ik ben ook op horecazaken afgestapt om te vragen of ze mijn desserts wilden verkopen. Vaak keken ze mij vreemd aan, hoe kon ik als student nu professionele en betrouwbare service garanderen? Het was een lang proces om mijzelf te bewijzen als ondernemer. Ik ben in november officieel van start gegaan en in december had ik al een aantal goede, vaste klanten.”

Hoeveel tijd steek je in Madam Bakster?
“Naarmate de bakkerij populairder werd, ging er steeds meer tijd in zitten. Mijn dagen zijn volgeboekt. Soms van 8 uur ‘s morgens tot 3 uur ’s nachts. Dat hoort erbij.

De bakkerij bracht me bovendien in contact met nieuwe mensen die dezelfde drive hebben als ik. Zonder die contacten zou ik snel gedemotiveerd raken.

Voor een student-ondernemer is het wat zwaarder dan voor een gewone ondernemer, omdat je twee tijdsintensieve bezigheden combineert. Het geeft ook wel dubbel zoveel voldoening en ik leerde in korte tijd veel bij. De bakkerij bracht me bovendien in contact met nieuwe mensen die dezelfde drive hebben als ik. Dat is belangrijk, zonder die contacten zou ik snel gedemotiveerd raken, denk ik. Er is een gigantische poel aan Gentse ondernemers die zeer gedreven zijn, dat maakt het allemaal wel waard. Mijn oude vrienden, die zie ik heel weinig. Op vakantie gaan zit er bijvoorbeeld ook niet in. Ik ben nog net een weekendje op reis kunnen gaan, maar ik denk dat dat er voor de komende maanden niet meer in zit. Ergens is het wel jammer, maar je moet het ervoor over hebben natuurlijk.”

13101370_10209144710473032_420348377_n

Wat wil je meegeven aan startende student-ondernemers?
“Ik heb nooit les gehad in ondernemerschap, dus ik moest echt van nul beginnen. Daarmee wil ik aantonen dat iedereen iets kan starten vanuit zijn of haar passie. Niet iedereen hoeft zomaar een eigen zaak te starten, je kunt op allerlei manieren ondernemend zijn. Die ondernemingszin van jongeren mag meer geprikkeld worden. Als je zelf iets onderneemt heb je je toekomst namelijk wat meer in handen, al is het ook keihard werken. Als ondernemer moet je onafhankelijk kunnen zijn en het zelf gaan uitzoeken. Door de vele media-aandacht denken mensen wel eens ‘Oh schattig, ze bakt koekjes in haar oven en ze verkoopt ze’. Zo simpel is het niet. Ik wil andere jonge mensen aanmoedigen om iets met hun passie te doen, maar ook een realistisch beeld geven: je moet van aanpakken weten.”

Maak je alles zelf?
“We zijn nu met twee. Sinds vorige week is iemand mee in het team gestapt. Florean heeft een passie voor eerlijk en gezond brood, zonder bewaarmiddelen. We  proberen momenteel alles te verdelen tussen ons twee. Dat is ook een tip: doe het niet alleen. Het is misschien moeilijk om iemand te vinden die je volledig kan vertrouwen en die helemaal op dezelfde lijn zit als jij, maar eens je die persoon gevonden hebt is het veel gemakkelijker om je bedrijf uit te breiden.”

Hoe meer ik mij verdiepte in de veganistische lectuur, hoe duidelijker het voor mij werd hoe belangrijk deze manier van leven is voor onze wereld.

Je bent zelf vegetariër, waarom die stap verder om je dessertjes veganistisch te maken?
“Ik wilde sowieso room en boter uitsluiten, dierlijke transvetten zijn niet gezond. Mijn hoofdfocus is nog altijd gezondheid. Daarnaast denk ik dat amandelmelk een veel gezondere optie is dan gewone melk. Eieren waren een twijfelgeval, maar heb ik tenslotte ook achterwege gelaten. Zo ben ik in contact gekomen met veganisme. Ik heb er veel affiniteit voor gekregen, ik vind het een interessant ethisch principe. Ik heb altijd gehandeld vanuit milieuvriendelijkheid. Hoe meer ik mij verdiepte in de veganistische lectuur, hoe duidelijker het voor mij werd hoe belangrijk deze manier van leven is voor onze wereld. Ik wil ook absoluut geen moralistisch product op de markt brengen. Daarom noem ik mijn desserts nooit veganistisch maar wel “vrij van dierlijke producten” of “guiltfree”. Zo spreek ik een veel groter publiek aan. Ik ben hier niet om mensen met de vinger te wijzen. Het is aan mensen zelf om te kiezen of ze het willen proberen of niet.”

13162284_10209144710393030_657915062_n

Tussen je receptjes, zag ik een taart met avocado, muffins met zoete aardappel. Hoe kom je aan die combinatie?
“De avocadotaart is een aanrader, hij is heerlijk! Het heeft de smeuigheid van een avocado maar de smaak overheerst niet. Vaak trek ik gewoon mijn keukenkasten open en probeer ik maar wat. Soms lukt dat en soms mislukt het radicaal. Ik heb onlangs crème brûlée met tofu proberen maken, dat was echt niet te eten (lacht). Ik probeer ook vaak klassieke gerechten te maken met gezonde producten. Het is echt experimenteren. Maar het is mijn passie, dus ik doe het met plezier.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Er is nog een lange weg te gaan om dit bedrijf winstgevend te maken. We krijgen aanvragen uit heel Vlaanderen en uit Nederland, maar leveren enkel binnen Gent, met de fiets. Wie elders woont, kan wel zijn bestelling komen afhalen. Omdat ik nog studeer, is het moeilijk heel Vlaanderen te bedienen, bovendien wil ik mijn persoonlijke relatie met mijn klanten behouden. Ik wil weten waar mijn klanten voor staan, waarom ze bij mij willen kopen. Daarnaast geloof ik in kwaliteit boven kwantiteit.

In de toekomst wil ik een eigen bakkerij in Gent, misschien zelfs wel verschillende bakkerijen in Vlaanderen. Ik ben ook van plan om een eigen kookboek uit te brengen. Gezonde voeding leeft nu eenmaal, er valt zoveel mee te doen. Ik heb het gevoel dat ik als persoon nu word weerspiegeld in mijn onderneming en dat wil ik zo houden. Het moment dat ik mijzelf erin verlies, dan hoeft het voor mij niet meer.”

Meer info: MadamBakster.be
Foto Laura: John Galeyn

Schrijf je reactie

1 reactie

Martyna is een studente journalistiek, nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit. Ze is geobsedeerd door sushi, katten en houdt geen dag vol zonder social media. Ze zwemt tegen de stroom in en doet wat ze niet laten kan. Jong, luchthartig en eigenwijs.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen