Interview

“Je hoeft niet groot te beginnen, kom gewoon naar buiten met je idee”

“Je hoeft niet groot te beginnen, kom gewoon naar buiten met je idee”

Marie Van den Broeck (25) zag haar oma sukkelen toen ze op krukken moest lopen. Ze besloot een oplossing te bedenken. Twee jaar na het ontstaan van haar idee, komt het als product op de markt. “De missie van mijn bedrijf is frustraties oplossen. Daar doe ik het voor.”

MySleeve heet de uitvinding van Marie, een product dat pijnlijke handen bij krukken voorkomt en het gestuntel vermindert door een handig magnetisch systeem. Het is een simpele sleeve met een ergonomisch gelkussen en magneten aan het uiteinde, die je over de handvatten van de krukken plaatst.

Als je ooit met krukken liep, dan weet je hoe lastig het is als je iets wil vastpakken of de deur wil openen. Je hebt daarvoor een vrije hand nodig, maar wat doe je intussen met die ene kruk? Als je hem tegen een muur zet, valt hij om. Twee krukken vasthouden met een hand is quasi onmogelijk. Met het speciale handvat dat Marie ontwierp, klik je de ene kruk met de magneet gewoon vast aan de andere kruk. Een simpele oplossing voor een vervelend ongemak.

Marie kwam op het idee door haar oma. “Mijn oma is een ongelofelijk lieve vrouw: altijd vrolijk en klaagt nooit – totdat ze met krukken moest lopen. Het kostte haar veel moeite, de onhandige krukken belemmerden haar.” Een moment waarop veel mensen verzuchten: ‘daar zou iemand eens iets aan moeten doen.’ Marie besloot niet af te wachten, maar zelf een oplossing te bedenken. “Ik heb altijd al creatief nagedacht. Vaak houden we heel hard vast aan wat anderen doen, terwijl er mooie dingen kunnen gebeuren als je verder durft te kijken. Soms moeten we gewoon buiten de hokjes denken.”

“Marie viel op tussen alle jonge mannen die kapitaal wilden ophalen voor blitse tech apps.”

Ze noemde haar oplossing MySleeve  en begon haar studie tot Industrieel Ontwerper te combineren met werken aan haar start up, die MySleeve op de markt moet brengen.  Ondertussen had ze ook een kleine eenmanszaak in grafisch ontwerp. Kiezen was geen optie: het grafisch ontwerpen had ze nodig als inkomen, wilde ze haar bedrijf kunnen oprichten. En dus deed ze het allemaal tegelijk.

Ze pitchte haar ontwerp bij van The Birdhouse, een ‘accelerator programma voor ambitieuze start-ups’. Marie viel op tussen alle jonge mannen die kapitaal wilden ophalen voor blitse tech apps. Tijdens haar pitch kwam ze op krukken binnen en vroeg aan de jury wat het vervelendste probleem is wanneer je met krukken loopt. Ze toonde hen meteen haar antwoord op het probleem. Haar authenticiteit en slimme idee overtuigde de jury.

Om haar uitvinding op de markt te brengen, richtte Marie My Add On op, een bedrijf dat krukken en rolstoelen pimpt – met als doel die niet alleen mooier, maar vooral ook handiger en comfortabeler in gebruik te maken. Marie heeft haar onderneming helemaal zelf gefinancierd, zonder hulp van banken of investeerders. Dat lukte haar ook doordat ze verschillende ondernemerswedstrijden won en in 2017 werd ze door Unizo verkozen tot Student Ondernemer van het Jaar.

“Ik heb nooit aan die wedstrijden deelgenomen om te winnen, ik deed in de eerste plaats mee voor de feedback. De juryleden vallen je telkens aan op de zwakste punten van je idee. Dat klinkt vervelend, maar die kritiek is belangrijk om je valkuilen te leren kennen en er iets aan te doen. Bij de volgende wedstrijd had ik telkens een oplossing, maar dan vonden ze weer iets anders en dan zocht ik daar een oplossing voor. Zo evolueerde mijn ondernemingsplan steeds verder.” Dat is ook het advies dat Marie zou geven aan elke starter. “Je hoeft niet groot te beginnen, kom gewoon naar buiten met je idee, toets het af.”

“Voor de opstart van mijn bedrijf had ik een heel sociaal leven en plots kwam ik amper nog buiten. Dat weegt.”

Toen haar idee optimaal was, kwam ze in aanraking met het papierwerk en de wetgeving. “Het regelen en in orde brengen van al die documenten kostte me ongelofelijk veel tijd. En vaak was het niet duidelijk wat er exact moest gebeuren. Dan belde ik naar de verantwoordelijke overheidsdienst en zelfs daar konden ze me soms niet helpen. Dat begrijp ik niet! Mijn product valt binnen de medische sector en daarom had ik een medische goedkeuring nodig. Daar heb ik heel erg lang op moeten wachten. Dat lijkt geen ramp, maar ondertussen had ik amper inkomen en kon ik niet verder met de ontwikkeling van het product. Zonder mijn eenmanszaak in grafisch ontwerp had ik het nooit financieel gered.”

De steun van haar omgeving hielp Marie om door te blijven gaan. “Op een bepaald moment werd mijn onderneming gewoon mijn leven, ik was er constant mee bezig. Af en toe sprak ik met vrienden af, maar ik had niets te vertellen omdat ik enkel met mijn zaak bezig was. Voor de opstart van mijn bedrijf had ik een heel sociaal leven en plots kwam ik amper nog buiten. Dat weegt. Gelukkig had mijn omgeving daar begrip voor.”

“Ik hoop om meer vrouwen te inspireren om te ondernemen, want we zijn er, maar wel nog in de minderheid.”

En nu is het zo ver: de MySleeve is vanaf juni in de winkel te vinden. Ze werkt ook aan meer handige producten voor rolstoelgebruikers en mensen met krukken. “Het was vaak moeilijk, maar de positieve reacties van de testgebruikers moedigden me aan. Onlangs nog hoorde ik terug van een gebruiker die ik al even niet meer gezien had. Hij zei dat hij nog steeds zo tevreden was. Dat is ook de missie van mijn bedrijf: frustraties oplossen. Daar doe ik het voor. Ik hoef echt niet rijk te worden. ”

Ondertussen inspireert Marie andere ondernemers. Ze wordt regelmatig gevraagd als spreekster en gaf zelfs al een Tedx Talk. “Het toffe aan mijn verhaal is ook dat het zo’n simpel idee is. Ik laat zien dat je met een eenvoudig idee ver kunt komen als je daar de moeite voor neemt.” Daarnaast coacht ze nu ook starters bij het pitchen van hun idee. “Ik hoop om meer vrouwen te inspireren om te ondernemen, want we zijn er, maar wel nog in de minderheid. Ik laat mensen ook zien dat je het alleen kan doen. Je mag je niet laten tegenhouden. Veel mensen hebben een idee en blijven dromen, maar doen niets. Ik zou zeggen: begin gewoon klein, maar ga ervoor. Het is mogelijk, ik ben daar het bewijs van.”

Foto’s: Jolan Soens & Elise Hermans
www.myaddon.com

Schrijf je reactie

Elise Hermans keek als kind al op naar documentairemakers en dat is dan ook wat ze wil doen: de wereld rondreizen om verhalen te vertellen die nog niet verteld zijn, die onderbelicht zijn, ongekend zijn of gewoon verteld moeten worden. Trying to live life to the fullest (en liefst ecologisch) is haar levensmotto en zowel in het dagelijkse leven als op reis gaat ze op zoek naar wat dat dan juist is, een vol leven.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen