Goed advies

Omhels je innerlijke seut en ga voor die goeie nachtrust

Omhels je innerlijke seut en ga voor die goeie nachtrust
Tijdens de eerste week van januari reposten we onze stukken met goeie voornemens om 2018 positief te beginnen.

“Hoe minder je slaapt, hoe korter je leeft,” schreef De Tijd vorige week. Te weinig slapen (minder dan zeven uur per nacht) verdubbelt het risico op kanker en verwoest je immuunsysteem, meent hersenwetenschapper Matthew Walker. Hoog tijd dus om met z’n allen wat meer en beter te gaan slapen. Redactrice Jozefien geeft alvast haar tips.

Ik ben een ervaringsdeskundige in het omgaan met slaaptekort. Mijn beide kinderen waren huilbaby’s, waardoor ik de eerste jaren overleefde op vier onderbroken uurtjes slaap per nacht. Het was de meest helse tijd van mijn leven. Ik was een schim van mezelf die zich met de moed der wanhoop door de dagen sleurde. Reken daar nog eens bij dat ik al 20 jaar last heb van tinnitus, waardoor ik een gebons in mijn rechteroor hoor zodra het stil is en ik me ontspan. Op momenten waarop ik stress heb en heel moe ben, is het het ergst. Dan lijkt het alsof Dimitri Vegas in mijn hoofd woont. Ontzettend frustrerend.

Slaap is daarom heilig geworden voor mij. Raak je aan mijn slaap, dan raak je aan mij. Ik heb moeten leren om mijn nachtrust op de eerste plaats te zetten, wilde ik overdag nog een beetje een mens zijn. De meeste tips over beter slapen, zoals je kamer verluchten, geen cafeïne of alcohol drinken of een regelmatig slaapschema aanhouden en voldoende bewegen kennen jullie waarschijnlijk wel. Ik vul het rijtje graag aan met negen minder voor de hand liggende tips die mij geholpen hebben. Van loopgravenslapen tot de lijkhouding, doe er je voordeel mee!

“Als je geen Russische Roulette wil spelen met je nachtrust, koop dan maar genoeg condooms.”

1. Neem geen kinderen. Nee serieus, als je slaap je lief is, kan je maar beter niet aan baby’s beginnen. Ik heb wel eens verhalen gehoord van wonderkinderen die na een week al doorsliepen, maar je kan evengoed gezegend zijn met een huiler die je na twee jaar nog altijd uit je bed haalt ’s nachts. Als je geen Russische Roulette wil spelen met je nachtrust, koop dan maar genoeg condooms. Of leg een spaarrekening aan voor een vaste babysit.

2. Leer loopgraafslapen. Die huilbaby’s van mij hebben me wel een vaardigheid geleerd die ik vandaag nog steeds gebruik: loopgraafslapen. Dat klinkt een beetje vreemd misschien, maar als je maanden aan een stuk sleep deprived bent en blootgesteld wordt aan continue gehuil, is je lichaam effectief in oorlogsmodus. Je leert dan, net zoals de soldaten in de Eerste Wereldoorlog, slapen waar en wanneer je kan. Op de bank, op het toilet of zelfs in de auto op een verlaten parking. Goeie tijden…

3. Slaap apart. Samen slapen is niet romantisch. Ik herhaal: samen slapen is NIET romantisch. Tenzij je strontverliefd bent natuurlijk, dan is alles nog nieuw en spannend. Maar als je 10+ jaar samen bent, not so much. Je maakt elkaar wakker met je gesnurk en gewoel en ’s ochtends sta je op met een gigantische hekel aan de liefde van je leven. Dé beslissing die onze relatie en nachtrust gered heeft, was om aparte matrassen te kopen, die we met een ‘loversbridge’ op ons onderstel legden. Wat een verschil! Ik wipte niet meer omhoog telkens hij zich omdraaide en hij verplichtte me om mijn ijskoude voeten op mijn eigen matras te houden. Win-win, jongens.

4. Maar dan ook écht apart. Als je lief door je oordopjes heen snurkt, is er maar één oplossing: richt een logeerkamer in voor noodgevallen. Vroeger hadden we in huis een ‘katerkamer’. Daar kon degene die zwaar op café was geweest zijn of haar roes uitslapen en zijn of haar bierwalm door de kamer laten waaien. Geen dronkemansgelul meer in je oor om drie uur ’s nachts, heerlijk! En als je zelf dronken thuiskwam, kon je lekker overal tegenaan knallen zonder iemand wakker te maken. Vandaag wordt de ‘katerkamer’ nog steeds gebruikt, maar nu voornamelijk wanneer één van de twee snurkt als een boomzagerij. Het was dat of deze anti-snurkmaskertjes bestellen…

5. Ga niet meer online na negen uur ’s avonds. Ik heb al meermaals de kapitale fout gemaakt om vlak voor het slapengaan nog snel even mijn mails te checken. Om dan de ganse nacht in mijn hoofd diplomatische replies te formuleren op die ontzettende kutmail die ik net las. Check ook niet nog snel even je Twitterfeed voor je gaat slapen. De kans is groot dat je je bed inkruipt met het onbehaaglijke gevoel dat de hele wereld in brand staat en WE’RE ALL GONNA DIE! En dat slaapt gewoon niet erg lekker.

6. Begin een liefdesrelatie met je bed. Don’t judge me on this one, maar ik hou echt zielsveel van mijn bed. Elke avond, wanneer ik erin plof, vertel ik hardop hoe graag ik het zie, dat het een van de beste dingen in mijn leven is, en dat ik me geen leven zonder kan voorstellen. Tot ergernis van mijn man, die zich op dat moment zwaar gepasseerd voelt. Maar hey, stel je maar eens voor dat je elke avond in een kartonnen doos moet slapen, op de stoep of in een natte slaapzak, ik zou het serieus waar niet overleven. Daarom, zoals Ingeborg al zei, een beetje Gratitude af en toe kan geen kwaad.

7. Doe aan yoga. Lig je eindelijk op tijd in je bed met vers gewassen lakens, kan je maar niet in slaap geraken. Yoga kan dan een oplossing zijn. Toegegeven, ik ken maar een yogahouding en dat is de ‘lijkhouding’. Die is eigenlijk heel eenvoudig. Doe alsof je een lijk bent uit een van die Zweedse crimiseries die je zo graag bingewatcht op vrijdagavond. Dat betekent helemaal plat en recht op je rug liggen, je armen naast je, je benen gewoon recht naar beneden. De truc is stil te blijven liggen, ook wanneer het begint te jeuken om te gaan woelen. 

8. Doe alsof je gesmolten kaas bent. Dit is eigenlijk een variant op de lijkhouding, die je moet helpen ontspannen. Beeld je in dat jij de kaas bent die op een pizza ligt: helemaal plat en slap. Alle spanning ebt weg uit je lijf wanneer je denkt aan die smeuïge substantie. En ook: mmmm pizza…

9. Luister naar gewauwel. Je kent het wel: in de zetel keihard in slaap vallen voor de televisie en je naar je bed sleuren, om daar klaarwakker naar het plafond te liggen staren. Hoe komt dat toch, verdomme? Volgens onderzoek worden mensen rustig van gepraat op de achtergrond. Wat bij slapeloosheid kan helpen is een hele saaie podcast opzetten als je in bed ligt. Een paar handige go-to’s zijn: Waking up (ironische titel) van filosoof en neurowetenschapper Sam Harris. Hij praat je zo in slaap met zijn heerlijk monotone stemgeluid (al is dat jammer want zijn podcasts over de menselijke geest zijn super boeiend). Voor de echte zenuwpezen kan ik Sri Sri Ravi Shankar aanraden, een spirituele leider die zijn visie geeft op een stressvrije en geweldloze wereld, in een klein zacht piepstemmetje en met een heerlijk accent.

Sri Sri Ravi Shankar

Wat vreselijk saai allemaal, zal je misschien denken. Tja, dat is het ook wel een beetje. Maar ik bekijk het zo: mijn goeie nachtrust geeft mij de perfecte basis om een heel intens leven te leiden zonder eraan onderdoor te gaan. Ik heb een veeleisende job en twee drukke kinderen, dingen die ik zonder mijn acht uur slaap niet zou aankunnen. Bovendien ben ik wanneer ik volledig uitgerust ben minder chagrijnig, minder snel ziek én ik recupereer sneller wanneer ik dan wel eens een keertje écht zwaar doorzak op café.

Daarom: omhels je innerlijke seut en ga voor die goeie nachtrust. Ik kan het iedereen aanraden.

Foto boven: Istock

Schrijf je reactie

2 reacties

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen