Dood door overdosis

‘They tried to make me go to rehab, I said, no, no, no.’ En drie jaar later ging Amy Winehouse dood, aan een alcoholvergifting. Ze is bijlange niet de enige ster die veel te jong stierf aan drank of drugs, al dan niet in combinatie met een haperend hart. Wat. Een. Verlies. Aan. Talent. Rust in vrede, Amy en co.
Wat elke overdosis, bewust of niet, zielig maakt, is dat die mensen vaak alleen zijn heengegaan. Als ze het met opzet deden, moeten ze wel op een dieptepunt hebben gezeten in hun eenzaamheid. En als hun overdosis niet voorbedacht was… Dan waren ze misschien voordien eenzaam. Want ik verdenk de meeste verslaafden ervan eenzaam te zijn. Ze slikken zoveel pillen of drinken zoveel om de pijn van het zijn op deze wereld te kunnen verdragen. Of hun geliefden hebben hen verlaten omdat zij zoveel zelfdestructie niet meer konden aanzien.

Het meest tragische bij sterren die sterven aan een overdosis vind ik dat immense contrast, tussen hoe ze door de halve wereld worden aanbeden en hoe ze sterven. Moederziel alleen. Ongeluk of niet, ik zie het dan zo voor me: zo’n muzikant of actrice die bewusteloos op bed ligt, in een zijden pyjama en fluwelen badjas. Op een veel te groot Amerikaans bed, met satijnen lakens en nodeloos veel kussens en een dikke paarse quilt. Zachte landing. Dat dan weer wel. Hoop ik.

Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Elvis Presley, Lolo Ferrari, Ol’ Dirty Bastard, Heath Ledger, Michael Jackson, Whitney Houston, Philip Seymour Hoffman en Prince. Allemaal stierven ze aan een overdosis. Hun verhaal kan je lezen in ons zesde bookzine of op Blendle. Ook deze talenten gingen van ons heen door een teveel aan pillen, drank of drugs:

Judy Garland (1922 – 1969)

Foto: Eric Carpenter via Wiki Commons

‘The greatest entertainer who ever lived’, noemde Fred Astaire de Amerikaanse actrice en zangeres. Maar dat volstond niet voor Judy Garland, die ondersteboven kon zijn van een slechte show of een kritische recensie. Dan greep ze naar pillen. Ze raakte verslaafd aan uppers en downers in haar tienertijd, toen haar carrière een hoge vlucht nam. Professioneel had Garland veel succes: op haar 39ste was ze de jongste actrice ooit om een lifetime achievement award te ontvangen en ze was de eerste vrouw om een Grammy te winnen voor album van het jaar. Privé ging het wat minder. Garland trouwde vijf keer. De actrice en zangeres was al een tijdje ziek toen ze dood werd teruggevonden op 22 juni 1969, in Londen. Ze had tien slaappillen genomen, maar of het een ongeluk was of niet, werd nooit duidelijk, want ze waren niet allemaal in een keer genomen, zoals je zou verwachten bij een zelfdoding. Garland was de moeder van de nu 71-jarige Liza Minelli, die slechts vier keer trouwde.

Jim Morrison (1943 – 1971)

Foto: Elektra Records via Wiki Commons

Jim Morrison is op  zijn 27ste – vermoedelijk – aan een overdosis heroïne gestorven. Wie de film ‘The Doors’ uit 1991 heeft gezien, kan zich voorstellen hoe het leven van Jim Morrison eraan toe ging in die jaren. Drank, drugs en veel feesten. Zoveel dat de zanger af en toe ontspoorde of een optreden niet kon afmaken. Zijn dood in 1971 in Parijs blijft na al die jaren onopgelost. Er is nooit een autopsie uitgevoerd. Officieel is Jim Morrison gestorven aan een hartaanval. Een andere versie zegt dat de frontman per ongeluk een dikke lijn heroïne snoof omdat hij dacht dat het om coke ging (en hij hield nogal van coke). Hij hield uitdrukkelijk niet van heroïne omdat hij er misselijk van werd. Maar zijn lief dus wel. En daar maakten ze regelmatig ruzie over; Morrison wilde niet dat zij het gebruikte. In dit verhaal is zij dus de grote schuldige, omdat ze hem wijsmaakte dat het cocaïne was. Vervolgens zou ze geprobeerd hebben hem te redden door hem in bad te zetten. De zangeres Marianne Faithful kwam een paar jaar geleden met nog een uitleg. Volgens haar was Jim Morrisons dood de schuld van haar voormalig vriendje en dealer geweest. Opnieuw, omdat de heroïne veel te puur en sterk was. Zijn graf in het Cimetière du Père-Lachaise in de Franse hoofdstad trekt nog altijd fans. Morrison laat een rits hits achter met ‘People are Strange’, ‘LA Woman’ en ‘Riders on the Storm’, het laatste nummer dat uitkwam voor zijn dood, maar blijft even berucht om zijn aanvaringen met de politie.

Sid Vicious (1957 – 1979)

Foto: Chicago Art Department c/o: L. Schorr via Wiki Commons

Ken je ze nog, Sid en Nancy? Sid leerde Nancy kennen als nieuwe bassist van de Sex Pistols, terwijl zij het management zou doen van de punkgroep. Ze raakten allebei verslaafd aan heroïne, en aan elkaar. Hun tragisch liefdesverhaal eindigde toen hij haar neerstak in het beroemde Chelsea Hotel in New York. Vicious kwam vrij op borgtocht, maar nadat hij de broer van Patti Smith aanviel in een nachtclub, werd hij gedwongen af te kicken tijdens zijn gevangenisstraf. Na zijn vrijlating gaf Sids moeder een feestje, waarbij ze zelfs voor drugs zorgde – dat deed moeder Vicious blijkbaar al heel zijn leven. Die nacht hielp ze hem heroïne te injecteren en voilà, het was gebeurd. Dood in zijn slaap.

Layne Stayley (1967 – 2002)

Foto: Rex Aran Emrick via Wiki Commons

Layne Stayleys ouders zijn gescheiden toen hij zeven was en hij kreeg als kind te horen dat zijn biologische vader overleden was. Dat was een leugen. Zijn vader was een verslaafde, en de frontman van Alice in Chains hoopte altijd dat zijn vader hem weer zou opzoeken zodra hij beroemd was. Stayley kampte jarenlang met een depressie, gebruikte al van jongs af en probeerde meermaals af te kicken. Zijn ex-vriendin overleed in 1996 aan een ontsteking van de hartkleppen, die werd veroorzaakt door haar heroïneverslaving. Sinds 1999 leefde hij als een kluizenaar. Toen in april 2002 geen geld meer werd afgehaald van Stayleys rekening, alarmeerde dat achtereenvolgens zijn boekhouder, zijn manager en zijn moeder, waarop de politie zijn huis binnendrong. De frontman lag dood in de zetel, terwijl de tv nog aanstond. Er werd wat cocaïne gevonden en twee pijpjes om crack te roken. Toen Stayleys moeder haar dode zoon zag, dacht ze eerst dat het een soort pop was, mogelijk een kunstproject waar haar zoon aan werkte. Zo slecht zag hij eruit. Stayley woog nog 39 kilogram. Zijn moeder: “Ik heb daar enkele minuten met hem gezeten, en hem verteld hoe erg ik het vond, dat het zo moest aflopen.” Stayley stierf aan een combinatie van heroïne en cocaïne, oftewel een zogenaamde Lspeedball. Het eerste album van Alice in Chains heette ‘We die young’ – voor de frontman bleken die woorden profetisch.

Dee Dee Ramone (1951 – 2002)

Foto: Michael Markos via Flickr Commons

Wist jij dat Dee Dee Ramone tussen 1995 en 2000 in Mechelen woonde? Dé Dee Dee Ramone. Van de Ramones. “Als New Yorker voelt het aan alsof je in de middeleeuwen terechtkomt”, zou hij daarover gezegd hebben, en hij hield van de kathedraal, de kasseien en de verlaten straten op zondag, net als ik. De bassist en occasionele leadzanger van de Ramones kampte het grootste deel van zijn leven met een heroïneverslaving. In de jaren negentig zou hij afgekickt zijn, en hij is zeker naar een ontwenningskliniek gegaan, maar begon uiteindelijk toch terug te gebruiken. Hij stierf uiteindelijk in Los Angeles, na een overdosis heroïne. Zijn vrouw vond hem ’s avonds bewusteloos op 5 juni, 2002. Hij ligt begraven op het Hollywood Forever Cemetery, dichtbij Johnny Ramone. Op zijn grafsteen staat ‘I feel so safe flying on a ray on the highest trails above’, uit het nummer ‘Highest Trails Above’. Aan de onderkant staat de tekst: ‘O.K…I gotta go now.’ Bye bye, Dee Dee.

Anna Nicole Smith (1967 – 2007)

Foto: Toby Forage via Flickr Commons

Amerikaans Playboymodel en tv-persoonlijkheid Anna Nicole Smith werd geboren als Vickie Lynn Hogan en stopte met school in het vierde middelbaar, om een paar jaar later met de kok van Jim’s Krispy Fried Chicken te trouwen, waar ze als dienster werkte. Met hem kreeg ze een eerste kind. Als model kreeg ze succes toen ze mocht invallen voor Claudia Schiffer in een Guess-reclamecampagne. Wat later, op haar zesentwintigste, scheidde ze van haar eerste man om te trouwen met een rijke 89-jarige. Dat leverde haar het label ‘gold-digger’ op, maar volgens Anna Nicole Smith was het echte liefde. Na zijn dood sleepte de verdeling van de erfenis tientallen jaren aan, zelfs tot na haar dood, in 2007. Ook het vaderschap van haar tweede kind werd na haar dood beslecht. In 2006 was ze bevallen van een dochter, Danielynn. Vlak nadat haar eerste zoon, intussen volwassen, haar kwam bezoeken in het ziekenhuis, overleed hij aan een fatale cocktail van methadon, een middel om af te kicken van heroïne, en antidepressiva. Een jaar later stierf Anna Nicole Smith zelf na een fatale cocktail van vier verschillende soorten benzodiapines, diphenhydramine en een anticonvulsiemiddel. Elk afzonderlijk waren ze niet dodelijk geweest, maar samen dus wel. De pillen stonden eigenlijk op naam van haar vriend en een vriendin. Intussen heeft Anna Nicole Smiths dochter ook als model gewerkt voor Guess. Hopelijk treedt ze verder niet in de voetsporen van haar moeder.

Amy Winehouse (1983 – 2011)

Foto: Fionn Kidney via Flickr Commons

“I have a feeling I’m gonna die young.” Aldus Amy Winehouse, drie jaar voor haar dood, volgens een voormalig medewerker. Alex Haines vertelde al in 2008 dat de zangeres ervan overtuigd was dat ze vroegtijdig zou sterven en dat ze bang was om bij die beruchte Club 27, waartoe ook Jim Morrison behoorde, te belanden. Ze gaf in die tijd 4.000 Britse pond per week uit aan drugs. Een jaar eerder had ze al shows moeten afzeggen wegens uitputting. Tijdens die periode nam ze al eens een overdosis; ze maakte geen geheim van haar drugsproblemen. Uiteindelijk werd een overdosis alcohol Amy fataal. Dat heb je dan als je drie weken nuchter door het leven gaat. Drink je dan weer alcohol, dan wordt het je dood. ­Winehouse had 416 mg ­alcohol per 100 ml bloed, of zo’n tweeënhalve fles wijn. Misschien moeten we – zoals Lily ­Allen – haar vooral niet enkel zien als de verslaafde die ze was. “Yes, she does get out of her mind on drugs some­times, but she is also a very clever, intelligent, witty, funny person who can hold it together. You just don’t see that side.” Hear, hear. Amy is een van de grootste jazz- en ­soulzangeressen aller tijden.

 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of www.zelfmoord1813.be. Wie met vragen zit over drugs, kan terecht op de drugslijn op het nummer 078 15 10 20 of op drugslijn.be

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen