Video

Pascal Vandenhende wil mensen dichter bij elkaar brengen met boeken

Straffe mensen voor de camera: Pascal Vandenhende van boekhandel Theoria

Pascal Vandenhende wil mensen dichter bij elkaar brengen met boeken

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Vandaag Pascal Vandenhende, eigenaar van boekhandel Theoria

Stel je voor, een mooi loon, een auto, een pensioenplan en zoveel meer. Klinkt als een mooi vooruitzicht in je job, niet? Voor Pascal was het niet genoeg. Hij wou meer, hij wou uitbreken uit zijn gouden kooi en een leven leiden waar hij in geloofde. Nog voor de crisis uitbrak, keerde Pascal zijn job bij de bank de rug toe. In een blog documenteerde hij zijn zoektocht. Het eerste artikel ademt verontwaardiging, het laatste barst van de hoop.

In de drie maanden tussen de twee artikels in besliste Pascal om een boekhandel over te nemen. Hij verkocht zijn huis en startte in een prachtig pand in Kortrijk boekhandel Theoria, een boekenwinkel met een brede waaier aan gekende en minder gekende titels. Zijn omgeving kijkt argwanend toe. Tot op vandaag begrijpen zijn ouders niet wat iemand van een zekere baan bij de bank drijft naar een onzeker leven als boekhandelaar.

“De filosofie achter zijn boekenwinkel? Hoop dat een boek een mens dichter bij zichzelf kan brengen.”

Maar Pascal staat er niet alleen voor. Zijn steun en toeverlaat Annemie helpt hem bij elke stap. Ze leerden elkaar kennen in 1998 op het internet en het was liefde vanaf de eerste chat. Zij is, zoals hij het zelf zegt, zijn ‘betere helft’. Ze stimuleert hem en geeft hem vaak het laatste duwtje dat hij nodig heeft.

De filosofie achter zijn boekenwinkel? Iets bijdragen aan een positieve leefomgeving. “Wat het waardevol maakt, is het klein beetje impact dat we hebben in een leefgemeenschap.” Hoop dat een boek een mens dichter bij zichzelf kan brengen. En dat een boekenwinkel mensen dichter bij elkaar kan brengen.

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij elk nieuw interview.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen