interview

“Feesten en herdenken kunnen hand in hand gaan met elkaar”

Nyiragasigwa Hens en Jaouad Alloul over de eerste People Of Colour Pride in België

“Feesten en herdenken kunnen hand in hand gaan met elkaar”

Vandaag wordt de aftrap gegeven van alweer een nieuwe Antwerp Pride. Nieuw én opvallend dit jaar is de People of Colour Pride die BeHuman vzw organiseert in de Zomerfabriek. Organisatoren Nyiragasigwa Hens en Jaouad Alloul geven tekst en uitleg. Foto’s: Mustafa Körükçü

Nyiragasigwa, kortweg Nyira, Hens werkt in de theaterwereld waar ze jongeren coacht omtrent podiumkunsten en stemoefeningen. Jaouad Alloul deed als multidisciplinaire performer een beroep op Nyira’s expertise om zijn professionele carrière uit te bouwen. Twee jaar geleden richtten ze samen de vzw BeHuman op waarmee ze de stem willen versterken van mensen die hun, meerlagige, identiteit, unapologetically, willen laten gelden. Die stem zal morgen te horen zijn tijdens de POC* Pride in de Zomerfabriek.

Eerst en vooral: wat vinden jullie van de huidige LGBT-campagne van de stad Antwerpen? Overal in het straatbeeld zie je de regenboogkleuren, vergezeld met de slogan: ‘In Antwerpen kan iedereen stralen.’
(Schieten beiden in de lach)
Jaouad: “De slogan ‘in Antwerpen mág iedereen stralen’ was veel beter geweest. Want het klopt gewoonweg niet dat iedereen kán stralen. Mohamed die wordt gediscrimineerd als hij een woning zoekt en Fatima die haar hoofddoek moet afzetten op het werk kunnen niét stralen. De campagne schiet haar doel voorbij. Daar waar de slogan verbindend zou moeten zijn, verdeelt die nu eigenlijk omdat er duidelijk één groep in de bloemetjes is gezet. Door die groep nu op een piëdestal te zetten, zaai je weer verdeeldheid.

“De Pride is op veel vlakken zo extravagant en controversieel dat niet iedereen zich er door aangesproken voelt.”

Tegelijkertijd wordt de LGBTQIA+-gemeenschap zo ook weer apart benaderd. De Gentse campagne een tijdje geleden vond ik veel inclusiever. Er was een cartoon waarop verschillende mensen van uiteenlopende makelij samen stonden afgebeeld: queers, people of colour, maar ook moslima’s met een hoofddoek, etc.”

Nyiragasigwa: “We waren onlangs op de Gay Pride in Londen en daar zag je quotes van de burgermeester à la: “Iedereen is het waard om te zijn wie hij wil zijn.” Zoiets had ik ook liever in Antwerpen gezien.”

Nyiragasigwa Hens en Jaouad Alloul (rechts).

Hoe is het idee van de People of Colour Pride ontstaan?
Jaouad: “Op de huidige Pride valt er weinig kleur en diversiteit te bekennen. Je ziet er vooral witte queers uit de middenklasse. Tegelijkertijd is de Pride op veel vlakken zo extravagant, bombastisch en controversieel dat niet iedereen zich er door aangesproken voelt. Ik denk aan families, maar ook mensen met een bepaalde culturele achtergrond, vluchtelingen, ouderen, mindervaliden and so on. Dan is het het proberen waard een aparte Pride te organiseren die meer inclusief zou moeten zijn.”

Nyiragasigwa: “Het is zeker geen protest tegen de huidige Pride, maar eerder een aanvulling, een extra optie in het aanbod. We willen dat gat dus graag opvullen met de POC* Pride om zo hopelijk later te kunnen fungeren als bruggenbouwers naar de rest van de Antwerp Pride.”

“De POC* Pride is zeker geen protest tegen de huidige Pride, eerder een aanvulling.”

Jaouad: “We willen ook deels ‘terug naar de roots’ gaan van de Pride. In haar oorsprong ontstonden die ter nagedachtenis van Marsha P. Johnson en de Stonewall Riots waarbij de LGBT-gemeenschap fel protesteerde op het politiegeweld dat zij in het New York van eind jaren zestig moest ondergaan.

We durven nogal snel vergeten hoe geprivilegieerd we vandaag zijn. Als man kan ik vandaag als de grootste Barbie over straat lopen zonder lastig gevallen te worden. En als het dan al gebeurt, kan ik ook makkelijk naar de politie stappen. Nog geen twintig jaar geleden was dat ondenkbaar, hé. Het feesten werd belangrijker dan het herdenken.”

Nyiragasigwa: “Feesten en herdenken kunnen weliswaar hand in hand gaan met elkaar. Al vind ik tegelijk dat er over de Pride een nogal eenzijdig beeld bestaat van dat ‘vieren’, namelijk met die pluimen in het gat en zo. Daar is zeker niks mis mee, alleen is het niet de enige manier waarop mensen hun identiteit met trots willen uitdragen. Je kan het ook ingetogen vieren en tegelijkertijd kritisch stilstaan met de maatschappelijke strijd van vandaag. Dat is wat wij willen doen.”

Zijn jullie niet bang dat jullie zo een soort van parallelle Pride creëren waarbij iedereen zich terugtrekt op z’n eigen eilandje?
Nyiragasigwa: “Oh, maar ik vind het niet per se slecht dat er verschillende eilandjes zijn. Onze POC* Pride is niet enkel toegankelijk voor mensen met een migratieachtergrond, want wij willen niemand uitsluiten. Toch kan ik het begrijpen als anderen wel ruimtes creëren die uitsluitend voor people of colour bedoeld zijn. Mensen met een meerlagige identiteit botsen vaak op verschillende vormen van discriminatie en struggles. Een safe space is dan soms nodig om hun eigen identiteit te (her)ontdekken en te verstevigen. Pas wanneer iedereen zich sterk genoeg voelt, kunnen we vanaf elk ons eilandje bruggen bouwen naar elkaar.”

Zal het nog lang duren eer we die bruggen kunnen beginnen bouwen?
Nyiragasigwa: “Nee, we beginnen op 8 augustus in de Zomerfabriek.” (lacht)

Jaouad: “Het is al gefixt. De tegels zijn al besteld en zo. (lacht) Zal het nog lang duren? Er is nog veel werk, maar het kan plots heel snel gaan als we eens andere, meer diverse ‘holebi’-verhalen kunnen vertellen die niet meteen politiek worden gerecupereerd en als we meer LGBT-rolmodellen met een migratieachtergrond naar voren kunnen schuiven.”

Nyiragasigwa: “Er is alleen maar hoop voor de toekomst.”

Foto’s: Mustafa Körükçü

Schrijf je reactie

Anouk Torbeyns is geboren in India en getogen in België. Haar huid is donker, maar haar privilege wit. Ze groeide op in een echt Vlaams boerengat en woont nu in de diverse stad. Ondertussen zoekt ze nieuwsgierig haar weg tussen al die schijnbare tegenstellingen. Als eindredacteur is ze verzot op de Nederlandse taal en als jonge journaliste zal ze waarschijnlijk meer vragen stellen dan antwoorden bieden.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen