Ik ga samenwonen en neem mee…

... een beetje bagage uit mijn vorige relatie

Het is bijna een maand geleden dat ik nog iets publiceerde. De tijd begint te dringen. De angst voor het lege witte blad, weet je wel. In theorie heb ik ideeën en thema’s genoeg in mijn schuif liggen om over te schrijven maar in de praktijk slaag ik er niet in om mijn gedachten te ordenen. Het lukt niet om van die losse rafels tekst in mijn notitieboekje een vloeiend geheel te breien. In plaats daarvan blijf ik eindeloos staren naar de knipperende cursor in de tekstverwerker. Gisterenavond in bed lag ik me er weer eens over op te winden – ik ben hét kwijt! – toen ik me realiseerde dat het misschien niet lukt omdat ik niet schrijf over datgene waar ik de voorbije weken onophoudelijk aan denk, naar uitkijk, maar af en toe ook van wakker lig: binnen enkele weken ga ik opnieuw samenwonen.

Voor mijn jongere vriend is het allemaal heel erg spannend, voor hem is het de eerste keer dat hij met een lief samenhokt. Bij mij liggen de kaarten anders. Ik had in een vorig leven al eens een huisje, tuintje, boompje maar dan zonder happy end. Hoe je het draait of keert, zoiets laat toch sporen na. ‘The first cut is the deepest’ coverde Sheryl Crow in de 90’s en gelijk had ze.

Ik wou slagen in wat bij mijn ouders niet gelukt was: voor eeuwig en altijd tot de dood ons scheidt.

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik zes was. Ik was dus heus geen naïef kieken dat op een roze wolk leefde toen ik met mijn ex ging samenwonen. Wat ik wel had was de verbetenheid om het beter te doen dan mijn ouwelui. Ik wou mijn eigen ‘Carl & Ellie’-scenario uit Disney’s Up! Ik wou slagen in wat bij mijn ouders niet gelukt was: voor eeuwig en altijd tot de dood ons scheidt.

Vijf jaar later stond ik in de supermarkt, zo ergens tussen de conserven en ontbijtgranen, te snotteren toen Adele’s ‘Someone like you’ onverhoeds begon te spelen. Het was alsof ze dat nummer speciaal voor mij geschreven had – speciaal voor MIJ. Ik was net naar Gent verhuisd om er een nieuw leven op te bouwen en had de ruïnes van dat huisje, tuintje, boompje ver achter me gelaten. Dat nieuwe leven ging, hoe kan het ook anders, gepaard met veel vallen en veel opstaan in datingland.

Nog eens vijf jaar later zijn de kaarten (is liefde dan toch een kaartspel?) opnieuw geschud. Adele had gelijk, ik heb iemand anders gevonden. Iemand die op het eerste zicht dag en nacht verschilt van mijn ex. Alhoewel, soms sta ik er toch van versteld hoe ze bepaalde karaktertrekken met elkaar gemeen hebben, en daar schrik ik van. Een ezel stoot zich toch geen twee keer aan dezelfde steen? Dat onbehaaglijke gevoel ga ik tegen door de beste Ingeborg in mezelf naar boven te halen. Ik kalmeer mezelf met de gedachte dat het niet meer dan normaal is dat er bepaalde overeenkomsten tussen hen zijn. Geen paniek dus, vooral geen paniek.

Die eerste lange relatie blijft wel een referentiepunt. De wonde is mooi genezen maar liet een klein litteken op mijn ziel na dat me confronteert met de vergankelijkheid van onvoorwaardelijk liefhebben. Ik heb geen garantie dat ik nooit meer op die helse rollercoaster zal terechtkomen. Enkel Madam Soleil heeft een glazen bol en zelfs zij vergist zich wel eens een keertje.

De wonde is mooi genezen maar liet een klein litteken op mijn ziel na dat me confronteert met de vergankelijkheid van onvoorwaardelijk liefhebben.

De voorbije weken stond ik op een duikplank, en ik wist dat ik niet voor eeuwig op die duikplank kon blijven staan. Hoewel ik ontzettend veel zin had om met de elegantie van een dolfijn het water in te plonzen, wist ik dat er ook nog een andere optie was: ik kon nog terug. Ik kon stiekem het trapje afklimmen en met het schaamrood op mijn wangen de kleedhokjes invluchten. Maar die vluchtroute is helemaal niet aan de orde. Ik heb helemaal geen reden om te weg te lopen want alles zit snor in de relatie, anders zouden we toch nooit gaan samenwonen. Ik had gewoon wat last van koudwatervrees en moest me durven overgeven aan de zwaartekracht.

De komende weken ga ik dus mijn hele inboedel opnieuw inpakken (inclusief honderden strips die ik al jaren niet meer lees maar ja, zoiets smijt je toch niet weg?) en versleuren (hoe onmenselijk zwaar zijn wasmachines trouwens?). Buiten al dat praktische gedoe zal er in de praktijk niet zo gek veel veranderen. We spenderen immers al een groot deel van de week samen en dat verloopt gesmeerd. Nu heeft elk nog zijn eigen plekje en dat zullen we in ons appartement nog moeten vinden.

Straks wordt alles gemeenschappelijk en zullen we onze meningen over de grote en kleine dingen des levens op elkaar moeten afstemmen. Hoe ga ik zijn praktische mentaliteit verzoenen met mijn voorliefde voor Scandinavisch design, dat vaak iets minder praktisch is én en ander prijskaartje heeft. Hoe gaan we onze afwijkende visies op de indeling van de keukenkasten kunnen combineren? Hoe gaat deze hamsteraar met een voorraadkast om een nucleaire oorlog mee door te komen samenleven met iemand die pas naar de winkel gaat als hij honger heeft? De angst voor het lege witte blad zal plaats maken voor de angst voor een lege voorraadkast. Wie weet haal ik daar wel inspiratie uit voor een volgende tekst.

Illustratie: ©Jeroen Van Zwol/Zwoltopia
Meer over Stijn vind je op zijn blog Hetzaljezoonmaarwezen.be
2 reacties

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen