Video

“Mensen hebben het recht om als mensen behandeld te worden”

“Mensen hebben het recht om als mensen behandeld te worden”

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Vandaag: Sofie D’Hulster, die op haar vierde al samen met haar ouders betoogde met de vredesbeweging. Vandaag zet ze zich met vzw Humain in voor vluchtelingen in Duinkerke. 

Sofie D’Hulster staat nog dagelijkse versteld van de solidariteit die er bestaat tussen mensen. In het vluchtelingenkamp in Duinkerke heeft vzw Humain nog nooit te maken gehad met een tekort aan materiaal, met dank aan burgers die dekens, voedsel, kleding en andere basisbenodigdheden doneren. Zij helpen waar de politiek het vaak laat afweten.

Het huidige beleid is erop gericht om vluchtelingen zo min mogelijk hulp te bieden, in de hoop dat ze dan niet meer naar Europa zullen komen. Volgens D’Hulster is dat een illusie. Mensen in nood zullen altijd hun land ontvluchten, ook al maak je hun tocht en hun mogelijkheden om asiel aan te vragen zo onaantrekkelijk mogelijk. Het resultaat is dat vluchtelingen in uitzichtloze situaties belanden: “Momenteel is het beleid in Europa afgestemd op afschrikking. Zolang dat zo is zal er altijd een groep mensen bestaan die in de marge van de samenleving leven en migreren tussen landen, in de hoop ergens een toegang te vinden tot een regulier systeem.”

“Sofie vindt het belangrijk dat politici vluchtelingen ontmoeten en met eigen ogen de situatie in het kamp zien.”

Volgens Sofie spelen overheden in op de angst onder een deel van de bevolking dat de opvang van vluchtelingen hun eigen welvaart zal aantasten. In totaal zijn er 65 miljoen vluchtelingen in de wereld; daarvan bevindt slechts één miljoen zich in Europa. Dat is 0,2 procent van de totale bevolking. “Is dat nu een bedreiging?” vraagt Sofie. “Als er al een bedreiging is voor de welvaart, dan komt dat volgens mij door beleidskeuzes. Doordat regeringspartijen geen integratiemodel voor ogen hebben waarbij asielzoekers volwaardige burgers kunnen worden. Als dat wel zo zou zijn, zou je onmogelijk je sociaal systeem in gevaar kunnen brengen.”

De manier waarop politici spreken over vluchtelingen, draagt volgens Sofie ook bij aan een negatieve kijk op deze groep: “Ik ben ervan overtuigd dat alle communicatie die vanuit het beleid vertrekt, een bepaalde framing in zich draagt. Er wordt niet gesproken over ‘mensen op de vlucht’ maar over ‘migranten’.”

Ze probeert politici en anderen die een verschil kunnen maken mee te nemen naar het vluchtelingenkamp. Sofie vindt het belangrijk dat zij vluchtelingen ontmoeten en met eigen ogen de situatie in het kamp zien. “Niet iedereen zal er dan meteen van overtuigd raken dat een duurzaam integratiemodel de oplossing is, maar waar je wél iedereen van kan overtuigen, is dat mensen het recht hebben om als mensen behandeld te worden.”

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview.

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen