Beeldreeks

“Dit werkt echt op mijn zenuwen”

Kinderen over het speelgoed van hun opa’s en oma’s

“Dit werkt echt op mijn zenuwen”

Vorige maand vroeg ik opa’s en oma’s wat ze voor hun kleinkinderen kopen tijdens de feestdagen, en waar ze vroeger zelf mee speelden. Omdat ik me na die interviews nog steeds afvraag of dat enorme assortiment van super-de-luxe kinderspeelgoed van tegenwoordig wel zo nodig is, besluit ik op een zondag langs te gaan bij wat leuke kinders om hen te laten spelen met een speelgoedje uit de tijd van hun grootouders. Benieuwd wat ze ervan vinden… 

Rosalie (11)
speelgoed2speelgoed1

Wat? “Ik heb deze houten tol van de rommelmarkt cadeau gekregen van de bomma en bompa. Gewoon zomaar, niet voor iets speciaals.”

“Normaal gezien speel ik met Playmobil of ga ik hockeyen. Ik heb de tol nog niet geprobeerd omdat ik er niet echt tijd voor heb gehad. Je moet dat touwtje om de tol heen rollen en het puntje laten draaien op de grond. Allé ja, dat denk ik toch. Dat touwtje oprollen is al moeilijk. Oh ja, het lukt… Toch niet… Dat is echt niet gemakkelijk zeg. Ok, het oprollen lukt al wel. Nu het puntje nog laten draaien. Dat is nog moeilijker blijkbaar. Ik denk dat ik de tol te snel los laat. Wacht… Nog eens proberen… Hij valt de hele tijd om. Ik heb het nu al negen keer geprobeerd en ben al een beetje minder blij met de tol. Ik begrijp niet dat mijn opa hier vroeger graag mee speelde. Maar die hadden niks anders zeker? Als ik hem in een groefje tussen de stenen zet, blijft ie misschien wel staan. Dit werkt echt op mijn zenuwen. Ik snap wel waarom ik hier niemand op school mee zie spelen.”

 

Tuur (8)
speelgoed6 speelgoed5

Wat? “Dit zijn speelgoedauto’s. Ik heb die ook in het klein van de rommelmarkt.”

“Het liefst van al doe ik gezelschapsspelletjes met mijn bomma en broer. Meestal is dat Monopoly en Risk. Mijn broer wint altijd. Maar niet met Memory, daar ben ik juist heel goed in. Ik hou ook van knuffels. Die krijg ik van de hele familie. Deze oude auto’s zijn wel leuk. Ze zijn veel groter dan de mijne. Die kleintjes van mij laat ik altijd op elkaar botsen, maar dat doe ik nu niet want als ik deze oude laat botsen gaan ze misschien stuk. Kijk, de verf gaat er nu al een beetje vanaf. Het deurtje gaat ook al niet meer open. Maar ik vind deze auto’s wel heel leuk hoor. Het is niet zo erg dat ze oud zijn. Vroemmm…”

 

Julie (6)
speelgoed4 speelgoed3

Wat? “Dit is een oude pop. Ik denk een egeltje. Ik noem hem Snuitje want hij heeft een lieve snuit.”

“Ik vind het leuk om met Snuitje te spelen want normaal speel ik ook het liefst met poppen. Snuitje is wel een beetje anders want hij is kleiner dan de mijne. Ik zou hier de hele dag mee kunnen spelen. Dan fantaseer ik dat ik de moeder ben en met Snuitje ga wandelen. Hij heeft een hoedje op, da’s handig tegen de regen. Maar als het echt heel hard regent, mag hij onder mijn rokje schuilen. Wacht, ik pak even wat vriendjes voor Snuitje, anders is hij zo alleen. Zo, dit zijn Flappie, Neusje en Teddybeer. Nu kunnen ze samen spelen. Snuitje is wel een beetje viezer dan de rest, maar dat is niet erg. Ik zou het niet erg vinden om maar één stuk speelgoed per jaar te hebben. Maar al mijn speelgoed zomaar verkopen mag niet hoor!”

speelgoed-laatst

Foto’s: Sandra Mermans

Schrijf je reactie

Sophie is ervan overtuigd dat iedereen zijn eigen realiteit creëert en laat zich graag onderdompelen in al die verschillende werelden. Niet alleen omdat ze daar plezier in heeft maar ook omdat ze gelooft dat we enorm veel van elkaar kunnen leren. Ze zoekt voor Charlie dan ook maar al te graag de grens op voor het schrijven van een openhartig stuk.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen