Beeldreeks

“Bart Smit? Wat is dat?”

Opa’s en oma’s over het speelgoed van hun kleinkinderen

“Bart Smit? Wat is dat?”

De speelgoedwinkels doen gouden zaken in deze periode. Barbiehuizen, Playmobilsets en Legodozen vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Vroeger was het wel anders, als we onze opa’s en oma’s mogen geloven. Toen deden houten blokken en een tol jaren dienst. Sophie en Sandra trekken de speelgoedwinkels in op zoek naar oma’s en opa’s die speelgoed kopen voor hun kleinkinderen en vragen hen: waar speelden jullie vroeger mee? Foto’s: Sandra Mermans

 Joke Bastiaens (°1940) in de Bart Smit

Joke
“Als kind waren wij thuis heel verwend. Ik had een kinderwagen en een pop maar ik speelde het liefst met mijn blokken. Daar kon ik mij dagen mee bezighouden. Ik kocht hier net een dvd van K3 voor mijn achterkleindochter van drie. Ze vindt het leuk om op de muziek te dansen en dan koop ik dat, he. Het is makkelijk dat ik weet wat ze wilt, maar morgen kan dat net zo goed weer wat anders zijn hoor. Ik vind het opmerkelijk hoe veel keuze in speelgoed kinderen tegenwoordig hebben. Iedereen koopt te veel en is het na een paar weken weer beu. Mijn kleinzoon gaf zijn dochter van zes een tablet. Goed voor de ontwikkeling misschien, maar zonde dat kinderen met meer met hun handen spelen. Welke ontwikkeling is nu eigenlijk belangrijker?”

Alain Ghysen (°1952) in De Kringloopwinkel

Alain
“Mijn vader maakte zelf speelgoed voor mij en mijn twee broers. Hij leerde ons dan meteen ook hoe we dat zelf konden doen. Wij hadden nooit veel geld. Alles werd gebruikt en niks werd weggesmeten. Het speelgoed van tegenwoordig? Ik heb geen idee. Ik koop speelgoed vaak tweedehands. Niks mis mee toch? De kinderen hoeven niet te weten dat het gebruikt is. Dan willen ze het misschien niet meer. Hier heb ik een knuffel van een kat voor in de slaapkamer van mijn kleinzoon van drie. Mijn andere twee kleinkinderen zijn acht en dertien en houden zich vooral bezig met hun school. Bart Smit? Wat is dat? Ik ken dat niet eens.”

Michael Van Eeckhout (°1950) In Den Olifant

Michael
“Ik was gek van Dinky Toys. Autootjes, kranen en elektrische treinen. Meer had ik niet nodig. Er is een enorme evolutie van het speelgoed geweest de afgelopen vijftig jaar. Tegenwoordig draait speelgoed veel meer om ontwikkeling. Nu is er ook veel meer keuze. Vroeger konden we ons dagen vermaken met een bal of een stok maar tegenwoordig zijn kinderen veel veeleisender. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar je woont. Kinderen in de stad vermaken zich anders dan kinderen op de boerenbuiten. Op de televisie wordt je overstelpt door reclames die vertellen wat je allemaal moet kopen. Dat had je vroeger niet dus je wist als kind niet wat je miste. Misschien is er nu ook zo veel meer speelgoed omdat de ouders minder tijd hebben om hun kinderen te vermaken.”

begin-5begin-3begin-2begin

Als we de buurt niet aan het bestoken waren met ons kattenkwaad, speelden mijn broertje en ik vroeger bijna altijd met hetzelfde speelgoed. Soms met Lego, dan weer met barbies. Dan maakten we parachutes van boterhamzakjes voor de barbiepoppen en gooiden we deze uit het raam. Of we maakten zelf een knikkerbaan uit papier en karton. Er werd ons niet echt gezegd dat het ene voor jongens was en het ander voor meisjes. Hoewel Barbies wel altijd in een roze verpakking zaten…

Ik vraag me af hoe kinderen vandaag zouden spelen met het speelgoed van vroeger. Een idee voor een volgend artikel!

Waar speelden jullie zelf als kind het liefste mee en wat kochten jullie zoals voor jullie kinderen? Laat het ons weten!

Foto’s: Sandra Mermans

Schrijf je reactie

1 reactie

Sophie is ervan overtuigd dat iedereen zijn eigen realiteit creëert en laat zich graag onderdompelen in al die verschillende werelden. Niet alleen omdat ze daar plezier in heeft maar ook omdat ze gelooft dat we enorm veel van elkaar kunnen leren. Ze zoekt voor Charlie dan ook maar al te graag de grens op voor het schrijven van een openhartig stuk.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen