“Lieve Bo, wat ben je dapper”

Maandagavond kondigde VTM Nieuws-journalist Boudewijn Van Spilbeeck aan dat ze vanaf vandaag als vrouw door het leven zal gaan en Bo genoemd wil worden. Vandaag stroomt de media over van de lovende, steunende reacties. En dat kan alleen maar positief zijn.
Toen ik gisteravond het nieuws keek met mijn ouders was ik er alleen maar fysiek bij. Ik was de hele tijd berichtjes aan het lezen op mijn smartphone en door mijn sociale media aan het scrollen. Maar toen de naam Boudewijn Van Spilbeeck viel, spitste ik mijn oren. De VTM Nieuws-journalist gaat vanaf vandaag door het leven als Bo. Op 58-jarige leeftijd besliste ze om zowel een sociale als fysieke transitie te ondergaan en eindelijk te leven als wie ze is. Sowieso niet vanzelfsprekend, gezien transfobie een diepgeworteld probleem is in onze samenleving. Maar ongetwijfeld nog veel moeilijker als tv-gezicht.

Na 28 jaar als man op het scherm te komen, is Bo vandaag voor het eerst aan het werk als vrouw. Op weg naar de redactie hoorde ik haar op de radio. Ze had het over hoe ze eigenlijk al zo’n vijftig jaar weet wie ze echt is, maar steeds dacht dat de tijd niet rijp was om daar publiek mee te gaan. En daarna dacht ze te oud te zijn om de stap nog te zetten. Het is intriest dat iemand bijna haar hele leven bang is om zichzelf te zijn. Maar vandaag is ze voor het eerst officieel Bo en dat is zo onbeschrijflijk mooi. Haar opluchting was voelbaar door de radio heen en maakte mijn dag een beetje beter.

“Wat heerlijk om te zien dat de wereld zo goed reageert op dit nieuws.”

Ook een opluchting was de stroom aan positieve reacties die ze kreeg. Bo zelf noemde het “overweldigend” en zei dat ze niet verwacht had dat de reacties zo fijn zouden zijn. Uit alle hoeken van het land – en ook uit Nederland – komen positieve nieuwsberichten over haar transitie. Wat heerlijk om te zien dat de wereld zo goed reageert op dit nieuws. Want pessimist die ik ben, hield ik mijn hart daarvoor vast. Bedankt, wereld, om mijn ongelijk te bewijzen.

De publieke transitie en de storm aan positieve reacties, zijn ongetwijfeld inspirerend voor mensen die zelf in de knoop zitten met hun genderidentiteit. Volgens Transgender Infopunt is het onmogelijk te zeggen hoe veel mensen trans zijn. Tussen 1993 en 2017 vroegen 992 mensen een verandering van juridisch geslacht aan. Zij lieten dus het geslacht op hun identiteitskaart en in het rijksregister veranderen. Maar volgens de organisatie is dat slechts het topje van de ijsberg. Zo’n 3125 personen ervaren genderdysforie, een ontevredenheid met het biologisch geslacht omdat dat niet in overeenstemming is met hun genderidentiteit. En nog veel meer mensen ervaren gender-ambivalentie: het kan zijn dat zij zich man én vrouw voelen of man noch vrouw, of zij voelen zich soms man en soms vrouw.

“Als een bekend schermgezicht een transitie ondergaat, kan dat bij veel mensen hokjes gaan doorbreken.”

Een mogelijke reden dat slechts zo’n klein deel van hen een juridische geslachtsverandering aanvraagt, zou kunnen zijn omdat de Belgische wetgeving dat tot voor kort heel moeilijk maakte. Tot 25 juni 2017 moest je permanent onvruchtbaar worden verklaard voor je je geslacht op je identiteitskaart kon laten veranderen. Maar veel mensen durven ook uit angst voor de reacties de transitie niet ondergaan. De reacties die Bo kreeg, zijn ook voor hen belangrijk. Want als zo’n prominent mediafiguur uit de kast kan komen en dat zo positief onthaald wordt, geeft dat hoop. Als een bekend schermgezicht een transitie ondergaat, kan dat bij veel mensen hokjes gaan doorbreken. En transfobie wordt zo hopelijk stevig ingeperkt.

Lieve Bo, wat ben je mooi. Maar veel belangrijker: wat ben je dapper dat je dit op deze manier durft doen. Ik hoop dat je eindelijk vindt wat je al die tijd gemist hebt. En dat jouw verhaal anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan helpen. Maar bovenal ook dat je op deze manier een impact kan hebben op de samenleving en transfobie een schop onder de kont kan geven. Veel geluk, Bo!

Foto: Chen Vandeput
Lees ook het interview met Corinne van Tongerloo , de eerste Belgische transgender. “Ik was een verboden product”
1 reactie
 • DE GEBELGDE BELG says:

  Zo zie je maar welk kruis mensen soms te dragen hebben.

  -Het is te hopen dat ze Bo niet gaan buitenwerken bij de VTM gelijk Nadine De Sloovere destijds. ‘Oudere vrouwen’ durven ze bij VTM van het scherm weren.

  -Het is te hopen dat Bo niet plots minder gaat verdienen want vrouwen verdienen minder in dezelfde job.

  May Boudewijn rest in peace

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen