Buitengewoon

“Iedereen bezit natuurkrachten, alleen beseffen velen dat niet”

Moderne heks Trijn Amrita over de kracht van energie

“Iedereen bezit natuurkrachten, alleen beseffen velen dat niet”

Sophie houdt van mensen die buiten de lijntjes kleuren en een buitengewone job, passie of levenswijze hebben. Ze is ervan overtuigd dat elk verhaal de moeite waard is en deinst dan ook niet terug voor een openhartig gesprek. Deze maand ontmoet ze moderne heks Trijn Amrita. “Ik doe niks met naalden in poppen prikken, maar alles met genezende natuurkrachten. Puur witte magie.” Foto’s: Sandra Mermans

Wicca’s oftewel moderne heksen, we associëren ze vaak met iets slechts. Vrouwen met een bochel en een wrat op de neus die door middel van allerlei pruttelende brouwsels mensen kunnen betoveren. Decennialang werden ze op de brandstapel gegooid, maar voordat die religieuze heksenvervolgingen plaatsvonden, werden ze gezien als de wijzen uit het dorp, als vrouwen die konden genezen en toekomst voorspellen.

 Wat moeten we ons voorstellen bij een wicca of een moderne heks?
“Ik noem mezelf niet per se wicca. Dat betekent ‘wijze’. Ik zeg liever dat ik werk met Sjamanisme of moderne hekserij. Dat is wat breder. Ik heb moderne hekserij en Sjamanisme gestudeerd tijdens opleidingen en ook in heksencovens. Dit zijn heksengroepen of -kringen. Op die manier leer je onder begeleiding werken met wat hekserij werkelijk inhoudt.

Zelf werk ik momenteel niet in een coven, maar op mezelf. Als solitaire heks werk ik vooral met de helende krachten van de natuur. Je hebt altijd genezers gehad. Mensen die op andere levels, andere dimensies beleven om daar krachten uit te putten. Wat we in films zien, bestaat eigenlijk gewoon echt. Van kinds af aan wist ik dit en voelde ik al dat ik hier affiniteit mee had.”

Hoe ga je ermee om als je zoiets ontdekt? Kon je er openlijk over praten?
“Dat was moeilijk. Ik schaamde me en kon er met weinig mensen over praten. Mijn moeder is wel into planten en kruiden, maar over andere dimensies moet ik tegen haar niet beginnen. Ik was toen al muzikante en begon met het schrijven van liedjes over moeder aarde. Dat vond ik spannend. “Kan ik daar eigenlijk wel over zingen?” Maar stapje voor stapje ben ik waar ik nu ben, sta ik in mijn kracht en schaam ik me er absoluut niet meer voor. Ik kom er honderd procent voor uit dat ik bezig ben met de krachten van hekserij en Sjamanisme. De laatste jaren lijkt het ook wel weer steeds meer te mogen. Spiritualiteit is enorm aan het terugkomen.”

Wat vind jij van die opkomende trend?
“Ik vind dat heel goed en vooral ook nodig. De wereld gaat kapot aan die rationele manier van leven. Nu zitten we met een maatschappij waarin velen in een burn-out terechtkomen omdat we niet meer in connectie staan met ons gevoel. We krijgen zo veel medicijnen, maar toch rijzen de zelfmoordcijfers te pan uit.

“We willen de levenskwaliteit die er altijd was, maar door het patriarchaat van de kerk helemaal is kapotgemaakt, terugbrengen.”

Gelukkig komt er steeds meer ruimte voor andere manieren van leven. We willen de levenskwaliteit die er altijd was, maar door het patriarchaat van de kerk helemaal is kapotgemaakt, terugbrengen. Zo komen vrouwencirkels steeds meer op, plantmedicijnen die vanuit Zuid-Amerika komen, ayahuasca bijvoorbeeld, zijn steeds makkelijker verkrijgbaar en brengen inzicht in onze Westerse manier van leven en de bijhorende welvaartsziekten. Het is volgens mij belangrijk dat we de klik maken, opnieuw de verbinding met de aarde gaan maken en naar een holistische samenleving gaan waarbij we weer leren voelen.”

Moet een wicca per se een vrouw zijn?
“Helemaal niet. Mannen kunnen ook gebruik maken van energieën en natuurkrachten. Voor vrouwen is het soms wel makkelijker om toegang te krijgen tot die magische dimensie. Om in hun eigen kracht te komen omdat hen minder aangeleerd is om hun emoties af te blokken. Bovendien is er ook de maan waar vrouwen nauwer mee verbonden zijn door hun cyclus.

Mannen moeten stoer zijn, waardoor ze veel onverwerkte trauma’s hebben en daardoor moeilijk in contact komen met hun ware ik en de natuur. Daarom zijn mannelijke leiders vaak de oorzaak van oorlog en misbruik op allerlei manieren. Ik wil echt van dat patriarchaat af. Ik zeg natuurlijk niet dat mannen in wezen slecht zijn, maar ze worden vaak van kinds af aan hard gemaakt door de maatschappij. Kijk maar eens naar de geschiedenis of naar de kerk bijvoorbeeld. Al dat seksueel misbruik. Dat zijn allemaal mannen met een trauma die dat weer gaan doorgeven. Daar is echt nog veel werk.”

Dat is inderdaad iets heftigs. Als ik naar documentaires kijk over spirituele groeperingen zie ik dat het daar toch ook vaak misgaat. Leiders die hun volgelingen op allerlei manieren misbruiken, ook seksueel. Of zie ik dat verkeerd?
“Nee, dat klopt ook. Dat is nu allemaal boven aan het komen, he. Het gebeurt heel veel en het valt me op dat het vaak mannen zijn die vast lijken te zitten in hun seksualiteit die hier zit (wijst naar kruis, red.) en niet in hun hart, omdat dat gevoel is afgesloten. Mannen zijn verwond door de harde manier waarop ze worden grootgebracht. Ze kunnen niet bij die emotie. Ze kunnen niet die verbinding aangaan met zichzelf, laat staan met een ander.

“In onze wereld worden veel vrouwen misbruikt door bijvoorbeeld tantramasseurs.”

Dan wordt het een ego-ding en dan gaan ze zulke dingen doen, niet om mensen te helpen, maar om zichzelf te bevredigen. Ik werk ook veel met tantra, en in die wereld worden ook veel vrouwen misbruikt door bijvoorbeeld tantramasseurs. Vaak zijn het dan vrouwen die al zo’n misbruikverleden hebben en daardoor bij die masseur terecht komen. Dan wordt het ge-hertraumatiseerd.”

Dus je ontkent niet dat er in de spirituele wereld ook seksueel misbruik plaatsvindt?
“Nee. Dat is voor therapeuten en workshopleiders ook vaak een hele dunne lijn. Ik heb al workshops gevolgd bij leraren die echt aanbeden worden door de vrouwen die om ter eerste met de leraar het bed in willen duiken. Dat is een realiteit. Dat is totaal fout,  maar zo zitten mensen in elkaar. Bij vrouwen gaat het ook vaak nog om status en dat is in de spirituele wereld niet anders. Vrouwen doen dat ook, omdat hun positie lange tijd afhankelijk was van de man waarmee ze samen waren.”

Wat is het grootste vooroordeel tegenover wicca’s?
“Dat het hocus pocus zou zijn. Het is allemaal zo echt en waar, maar het is ons aangeleerd dat het onzin zou zijn. Vroeger waren de heksen vaak de vrouwen waar de mensen uit het dorp heen gingen voor heling. Ze werkten met kruiden en planten en gaven raad. Het patriarchaat van de kerk wilde heksen uitroeien, omdat zij heel vrij waren en bijzondere gaven hadden, en niet gehoorzaamden aan de kerkelijke macht waarop ze heksen op brandstapel gooiden. Van de dertiende tot de achttiende eeuw, honderden jaren lang werden heksen vermoord.”

Kan jij mensen betoveren? Doe je wel eens aan voodoo?
“Nee, ik ben een witte heks, wat betekent dat ik helend werk en niet vernietigend. Ik prik niet met naalden in poppekes. Alles wat je doet met verkeerde intenties krijg je drie keer zo hard terug. Het enige dat ik wil, is de wereld beter maken, niet slechter.”

“Onze maatschappij is zo rationeel ingesteld dat we daarbij leren ons gevoel uit te schakelen.”

Is je gave iets dat aangeboren is?
“Voor een deel wel, denk ik. Het is ook iets dat uit vorige levens mee komt. Het zit uiteindelijk in ons systeem als mens. We hebben eigenlijk allemaal die kwaliteiten, alleen leren we niet om deze te ontwikkelen. Integendeel. We leren ons gevoel uitschakelen en onze ratio de overhand te laten nemen. We kunnen zoveel meer dan we denken met die negentig procent van onze hersenen die we normaal niet gebruiken.”

Hoe kwam jij er achter dat dit in je zat?
“Ik ben opgegroeid in de natuur en was hier dus als kind al nauw mee verbonden. We woonden in een boerderijtje en mijn moeder was veel met planten bezig, zo leerde ik de genezende krachten ervan kennen. Echt spiritueel ben ik niet opgevoed. Dat heb ik met de tijd zelf ontdekt.”

Is er een moment geweest in je leven waarvan je zei “nu weet ik het zeker, ik ben een heks”?
“Op mijn negentiende ging ik op reis naar Mexico. Op een bepaald moment stond ik op het dakterras van vrienden en ik had mijn vloed (menstruatie, red.) en opeens stond ik met mijn eigen bloed spiralen op mijn buik te tekenen in de volle zon. Dat voelde zo juist en zo oud, alsof ik iets aan het doen was dat ik al kende van voor ik in mijn lichaam kwam. Ik heb tijdens de reis ook bij de Mayatempels een aantal magische ervaringen gehad, verschillende visioenen. Bijvoorbeeld dat ik als elfjarig jongetje tijdens een ceremonie in een adelaarskostuum met witte vleugels in het zonlicht over de jungle vloog. Daar is het eigenlijk allemaal echt begonnen en geactiveerd.”

Kan iedereen wicca worden? Kan je het trainen?
“Eigenlijk is iedereen een wicca. Iedereen bezit natuurkrachten, maar omdat onze maatschappij zo rationeel ingesteld is en we daarbij leren ons gevoel uit te schakelen zijn we steeds minder verbonden met onze ware ik. Ons innerlijke zelf bezit al die krachten, maar die hebben we dus geleerd weg te duwen. Je kunt je verbondenheid vergroten, trainen, dus.”

Welke tip heb jij voor mensen die zich graag eens zouden verdiepen in een leven waarin je meer verbonden bent met je ware ik.
“Uitzuiveren is de eerste stap. Stoppen met koffie, tabak, alle dingen die je systeem belasten. Zuiverder, dus minder bewerkt en vers voedsel eten. Vegetarisch, veganistisch, geen aardappelen, tomaten, … Hoe zuiverder je kanaal is, hoe beter je dat kan openzetten en hoe meer je in contact komt met je innerlijke zelf.

Ook de uitzuivering rond ego en negativiteit is belangrijk, bliss is de opperste staat van zijn die iedereen kan bereiken, wat je als kind vaak nog niet verloren bent. Dat opnieuw bereiken gaat niet zomaar en daar heb je bepaalde tantrische technieken voor, verder is yoga ook heel goed. Jezelf constant bewuster maken, want zelfkennis en zelfanalyse zijn heel belangrijk voor dit werk en dat kost tijd.”

Foto’s: Sandra Mermans
Lees alle verhalen in de reeks Buitengewoon

Schrijf je reactie

Sophie is ervan overtuigd dat iedereen zijn eigen realiteit creëert en laat zich graag onderdompelen in al die verschillende werelden. Niet alleen omdat ze daar plezier in heeft maar ook omdat ze gelooft dat we enorm veel van elkaar kunnen leren. Ze zoekt voor Charlie dan ook maar al te graag de grens op voor het schrijven van een openhartig stuk.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen