Interview

“Ik heb het gevoel dat ik helemaal bloot in het boek sta”

Marijke Fonteyn over haar community van 'Wonderwijven'

“Ik heb het gevoel dat ik helemaal bloot in het boek sta”

Van ‘Cactussen & succulenten liefhebbers’ tot ‘Was-, plas-, en huishoudtips’, er bestaat voor elk onderwerp wel een Facebookgroep. Het delen van ideeën was nog nooit zo makkelijk en communities worden in no time gevormd. Tegenwoordig ontstaan ook steeds meer groepen die inspirerende vrouwen samenbrengen.

Ook Marijke Fonteyn richtte in 2016 een Facebookgroep op met die visie. Haar groep ‘WonderWijven’ is voor positief ingestelde vrouwen die met twee voeten in ’t leven staan, maar die zich ook bewust zijn van hun intuïtie en daar schaamteloos naar handelen. In de groep delen ze inspiratie en ervaringen. Hoewel de 20.000 leden elkaar niet allemaal persoonlijk kennen is er toch een soort verbondenheid, een gemeenschappelijke Wonderwijf-ingesteldheid.

Marijke: “Ik heb heel lang in het bedrijfsleven gewerkt, tot ik in 2016 ziek werd. Dan begin je na te denken over wat er nu eigenlijk echt belangrijk is. WonderWijven is hier een logisch gevolg van. Ik heb de groep opgericht vanuit een eigen gemis naar een plek waar ik gewoon mezelf kon zijn en waar het hele plaatje klopt. Ik had geen doordachte strategie, ik handelde echt vanuit mijn gevoel. Ik schreef meteen de definitie van een wonderwijf, zoals ze er nu ook nog steeds staat, en ik voegde 52 vriendinnen van mij toe. Die vriendinnen waren de vrouwen waarmee ik een diepzinnige, voedende relatie heb, maar waarmee ik ook graag een pint ga drinken op café. Ik poste in de groep dat mijn vriendinnen zelf ook vrouwen mochten toevoegen die in de groep zouden passen.”

“Er was nood aan zelfrelativering en aan een plek waar vrouwen zichzelf kunnen zijn.”

Buiten Marijkes verwachtingen groeide de groep razendsnel uit tot een grote community van vrouwen die elkaar inspireren en motiveren. De community beperkt zich niet enkel tot de onlinewereld. “In het eerste jaar had ik opeens het idee om een borrel te organiseren. Hier kwamen 120 vrouwen op af. Naar aanleiding van dat succes richtte ik met twee goede vriendinnen een vzw op. Ik begon steeds verder te dromen en fantaseerde over een huis als ontmoetingsplek voor alle WonderWijven. Dat leek eerst onmogelijk aangezien we als vzw uiteraard geen geld hadden. Ik kwam via een connectie in contact met de CEO van De Groep Cronos en die geloofde in mijn idee. Door die steun had ik het kapitaal om een huis te huren. Om het huis in te richten plaatste ik een bericht op Facebook of mensen spullen hadden. De reactie was ongelofelijk. Alle WonderWijven hielpen een handje. Ik kreeg gordijnen, zetels, verf… Zo goed als alles wat nu in het huis staat, heb ik gekregen of gevonden via de WonderWijven. ” In het WonderWijvenhuis kan je workshops, therapiesessies en yogalessen bijwonen. Regelmatig worden ook events georganiseerd door de vzw WonderWijven.

Zithoek in het Wonderwijvenhuis

Marijkes Facebookgroep heeft inmiddels 20.700 leden. “Ik denk dat ik een pijnpunt heb geraakt in de maatschappij. Er was ergens een nood aan zelfrelativering en er was ook duidelijk een nood aan een plek waar vrouwen zichzelf kunnen zijn. Er is zoveel druk en die probeer ik er wat af te halen. De sterkte is volgens mij ook dat de lijnen heel duidelijk zijn. Ik blijf heel trouw aan mijn basiswaarden: ‘Bezieling, verbinding en groei’. Wanneer vrouwen met elkaar verbinden en elkaar gunnen om te groeien, dan gebeuren er echt magische dingen. In de groep zitten vrouwen met heel uiteenlopende achtergronden en verhalen, maar toch leggen zij contact met elkaar dwars door alle verschillen.”

“Jezelf kwetsbaar opstellen is heel moeilijk, maar het is ook een deel van het idee achter WonderWijven.”

In 2017 richtte Marijke samen met Birgit Krols en Lynn Formesyn ook een uitgeverij op: ‘Wonderschrijverij’. In maart 2018 geeft Wonderschrijverij het boek ‘Kwetsbaar krachtig’ uit. “We deden eerst een oproep naar groeiverhalen waar enorm veel reactie op kwam. We hebben hieruit de beste verhalen geselecteerd en daarna zijn we met die vrouwen aan de slag gegaan in workshops. Zo is er een boek ontstaan met verhalen, gedichten, beelden, schilderijen,… ” Het eerste verhaal is dat van Marijke zelf. “Mijn verhaal gaat over waarom ik zo’n nood voelde om WonderWijven op te richten. Het is een pijnlijk stuk in mijn historie en ik heb het gevoel dat ik helemaal bloot in het boek sta. Jezelf kwetsbaar opstellen is heel moeilijk, maar het is ook een deel van het idee achter WonderWijven, dus vond ik dat ik het goede voorbeeld moest geven.”

Het boek bundelt getuigenissen van 92 WonderWijven over hun sleutelmomenten en inzichten die hen de kracht hebben gegeven om meer zichzelf te worden. “De vrouwen in het boek hebben serieuze dingen meegemaakt, maar toch hebben ze de kracht kunnen vinden om daar op een positieve manier mee om te gaan. Ze zijn erin geslaagd om te groeien uit die pijn en een betere versie van zichzelf te worden. De verhalen worden ook allemaal verteld vanuit een bezield standpunt en niet vanuit ego. Iemand zei tegen mij dat het boek een dure praline is die je verhaal na verhaal kan proeven.”

‘Kwetsbaar Krachtig’ is zeker niet het laatste boek van de uitgeverij. “We hebben nog geen concrete plannen, maar het is wel de bedoeling dat de uitgeverij een platform wordt waar WonderWijven hun stem kunnen laten horen in de wereld. Op die manier willen we krachtige verhalen in de wereld zetten.”

Foto’s: Amber De Groote

Meer info vind je op www.wonderwijven.be en via Facebook.
Met deze code kunnen Charlie lezers zich gratis inschrijven op de boeklancering op 21 maart: f*ckfake via deze link

Schrijf je reactie

Amber De Groote is studente journalistiek in Gent. Ze kruipt graag in de pen en houdt ervan om momenten vast te leggen met haar camera. Dagelijks probeert ze met een open blik te kijken en steeds bij te leren. Ze gaat geen uitdaging uit de weg, al is het soms met een bang hartje. Haar weekends spendeert ze het liefst dansend op de hits van Béyonce of opgerold in een dekentje met een Netflix serie.

Lees verder in Mensen

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen