Hoe verslaafd ben jij aan je smartphone?

Dat handige toestel dat zo lekker in onze hand ligt is, is voor veel mensen een vriend en vijand tegelijk. We raken onze smartphones gemiddeld 2600 keer per dag aan en kunnen niet meer zonder. We zijn always on en overal bereikbaar, maar worden daardoor voortdurend afgeleid door meldingen en ping-berichtjes waardoor we ons niet meer kunnen concentreren.

Steeds meer mensen geven toe dat ze effectief verslaafd zijn. Durf jij je relatie met je smartphone eerlijk te evalueren? Kan jij een dag zonder? Of check jij je meldingen voor je gaat slapen en meteen weer zodra je wakker wordt? Word je ook een beetje misselijk als je batterij plat valt wanneer je onderweg bent? Kan je geen gesprek voeren zonder af en toe op je schermpje te kijken? Kortom: hoe verslaafd ben jij aan je smartphone?

Laat het ons hieronder weten. Hoe ver gaat je verslaving? En hoe voel je je daarbij? En wees niet zuinig met details, wij oordelen niet, beloofd!

Lees ook ons dossier: Mijn smartphone & ik: een hedendaags drama in drie delen.
Illustratie: Valérie Van den Eynden

 

Dit artikel kwam tot stand met steun van een projectsubsidie Innovatieve Media van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Afdeling Cultuur en Media.

 

Smartphoneverslaafd

Wimpers

37

Niet verslaafd. Zet dat ding gewoon op vliegtuigmodus wanneer je met rust gelaten wil worden, voor de rest doe je het jezelf aan...

Treesje

34

Ik ben sinds een paar weken zélf begonnen met een digi-detox want ik werd enorm moe van mijn smartphonegedrag. Niet alleen dat ik er zoveel tijd mee kwijt ben, maar wel dat het zoveel aandacht wreet. Ik kan me niet voorstellen welke grootse dingen ik allemaal gerealiseerd zou hebben als ik niet zoveel aandacht aan mijn telefoon geschonken had de afgelopen jaren.Ik ben echt bang dat mijn breincapaciteit achteruitgaat, en nog meer dat mijn interesseveld - dat altijd enorm breed geweest is - versmald wordt door alle technieken die zogezegd alle nieuws aanpassen aan 'jouw voorkeuren', maar daardoor alleen de dingen laten zien waarin jij je interesseert, wat de deur openzet voor adverteerders om je van alles te doen geloven.Ik heb nog wel wat te vertellen, maar ik mag maar 1000 karakters schrijven :). Volg mijn digi-detox gerust op https://treesjevanhaeren.be/social-media-detox/ en bedankt dat jullie aandacht aan dit onderwerp schenken. Het is belangrijk.Groetjes, Treesje

C

37

Ik gebruik mijn smart phone op dit moment veel te veel. Dus helaas verslaafd, denk ik. Momenteel zit ik in een moeilijke periode in mijn leven: jonge, energieke kinderen, sukkelen met de gezondheid en midden in een scheiding. Mijn smartphone is een beetje mijn houvast geworden, mijn contact met vrienden, mijn strijd tegen de eenzaamheid. Ik verlang naar een moment waar ik weer samen ben met iemand. Heel sterk van overtuigd dat ik mijn smart phone-gebruik sterk zal minderen. Dus misschien toch niet helemaal verslaafd?

Johanna

44

-vervolg berichtje over game-verslaving- Andere dingen die me ook helpen om mijn schermtijd te beperken is mijn smarphone niet meer op mijn nachtkastje leggen, geluid meldingen uitzetten, nieuwsbrieven van nieuwssites annuleren, enz. .... Mijn ogen hebben er ook onder te lijden (pijn, tranen, droge ogen...), dus dat zijn extra motivaties om mijn gedrag te veranderen. In beging lijkt het allemaal zo onschuldig, ik had nooit gedacht op voorhand dat het zo verslavend kon zijn, is een leerrijke confrontatie met mezelf (geweest) en ik is hard werken aan mijn discipline. Maar elke stap die ik zet in de goede richting geeft me wel veel voldoening. Mijn dagen zonder of met weinig 'scherm' voelen zoveel zinvoller, gelukkiger en geven meer energie!

Johanna

44

Mijn algemeen smartphone gebruik valt goed mee: in gezelschap met anderen gebruik ik hem niet, ik heb niet de behoefte om steeds online te zijn of op sociale media (zit amper op Facebook). Echter toch ervaar ik het als een probleem, ik ben sinds ik mijn smartphone heb verslaafd geraakt aan één game. Het afgelopen jaar heb ik op het dieptepunt van deze verslaving dagen gehad dat ik er 6 uur of meer mee bezig was! Of nog "eventjes" voor het slapen het spel speel en dan tot 3 of 4 s' nachts speel... en dan boos zijn op mezelf. Hoe meer ik besefte hoe hoog de prijs is die ik hiervoor betaal, ben ik sinds enkele maanden Cold Turkey (spel verwijderd van toestel), en durf nu zeggen dat ik bijna van deze verslaving verlost ben (99%). Eigenlijk voel ik ook meer en meer dat ik te veel "schermtijd" heb in een dag: ook laptop, TV scherm , ... en hoe dit een soort waas in mijn leven creëert, Het verwijdert me van mezelf. Dus dit is een volgende stap waar ik mee bezig: vb. enkel PC voor werk, e.a.

Stephanie

24

Toch wel redelijk tot zeer verslaafd, ik sta er letterlijk mee op en ga er mee slapen. Ik kijk om de 10 minuten zeker op mijn scherm desondanks dat mijn meldingen voor de meeste app's uitstaan en als er niets op mijn scherm staat dan doe ik het automatisch open om te zien of ik niets heb gemist. Mijn smartphone is me zeker te baas, ik kan geen lang gesprek voeren zonder even erop te kijken of alsnog "iets op te zoeken over het gespreksonderwerp". Als ik bij vrienden en familie ben leg ik mijn smartphone bewust ergens in mijn zak of ver weg in een andere kamer en dan nog heb ik de neiging om af en toe te gaan kijken. Buiten dat gebruik ik mijn smartphone wel efficiënt en heb ik voor elk dingetje een app (beetje een excuus). Toch is het griezelig te weten hoe verslaafd ik ben en wat het met mijn humeur kan doen.

Beertje123

21

Ik denk zelf dat ik redelijk verslaafd ben aan mijn smartphone. Ik kijk zeker 2keer per uur op dat ding. Ook als ik aan het werken Ben. En thuis is het nog erger, als ik maar denk da die geluid maakt kijk ik al. In bed kijk ik er eerst nog op voor ik kan slapen, doe ik dat niet. Dan kan ik niet slapen.

Inge

42

Persoonlijk vind ik het nogal mee vallen bij mezelf. Uiteraard gebruik ik mijn smartphone maar ik probeer dat vooral te doen op de momenten dat ik er zelf voor kies. Wat me hierbij enorm geholpen heeft is het uitzetten van al mijn notifications en geluidjes. Als ik gebeld word, krijg ik bericht via mijn smartwatch, mijn telefoon haal ik enkel uit op die momenten dat ik dat zelf wil. Ik merk echter in mijn omgeving al teveel mensen die "slaaf" zijn van hun smartphone-meldingen. Onlangs wilden we met de familie een weekje op vakantie in een huis in de Luxemburgse bossen. Mijn tienerdochter had tijdens de reisvoorbereiding voorgesteld om eens een digital-detox week te houden. Ze wou ervaren hoe we "vroeger" op reis gingen (analoge kaart, bureau van toerisme, de weg vragen, ... ). Ongeveer de helft van de familie was pro maar het waren vooral de 3 generaties mannen (!) die het helemaal NIET zagen zitten. Een ruzie hadden we er niet voor over maar een ontnuchtering was het zeker!

Dieter Ohler

41

Een gsm van vijftien jaar oud, met tape aan mekaar gehouden - dat is alles dat ik heb. Gewoon oldskool bellen en sms-en. That’s it. Ik wil geen leven dat gebaseerd is op snelle likes. Ik weiger te leven op bevel van anderen. Ik ben zelfs nog zo'n romanticus die brieven schrijft. Echte woorden. Ze lijken ook meer waar. Leven op het eigen ritme, en niet op dat van wat anderen bepalen. Iedereen laat zich slaafs leiden. Iedereen moet weten wat anderen doen, waar anderen zijn; alsof je niet groot genoeg geworden bent om zelf beslissingen te nemen. Ik wil mijn dagen niet laten afhangen van apps? Ik ben niet volwassen geworden om weer afhankelijk te zijn.Een kort stukje over tinder: https://dieterohler.wordpress.com/2017/11/06/tinder/

Emma

21

Ik ben enorm verslaafd aan mijn smartphone. Het is vaak zo extreem dat ik er 's morgens rekening mee hou om mijn wekker een kwartier/half uur vroeger te zetten omdat ik altijd eerst mijn social media moet checken in bed. Ook wanneer ik 's avonds in mijn bed kruip, ben ik minimaal nog een half uur bezig op mijn smartphone. Ik wil niet weten hoeveel tijd per dag ik spendeer met mijn smartphone. Mijn verslaving is dus het grootst als ik alleen ben. Wanneer ik bij vrienden of familie ben, probeer ik zo weinig mogelijk naar mijn smartphone te kijken en dat lukt perfect. Eigenlijk gebruik ik mijn smartphone vooral op momenten dat ik mij verveel, niets te doen heb of dat ik eigenlijk iets anders zou moeten doen maar daar geen zin in heb. Ik ga ook nooit de deur uit als mijn batterij niet voor 100% is opgeladen. Ik ben er mij van bewust dat ik veel leukere dingen kan doen in die tijd dat ik mijn smartphone gebruik, maar het is sterker dan mezelf! Maar hoe kick je hier van af? #FOMO-syndroom

Iemand

19

Ik heb geen smartphone en ben dus niet verslaafd :) Maar dan heb je wel die laptop die bijna heel de dag durft openstaan...

AM

41

Ik ben zo verslaafd aan mijn smartphone dat ik een halve aflevering van New Girl (op mijn iPad) heb gemist omdat ik de hele tijd zat te scrollen op mijn iPhone. Nuff said.

Lenja

25

Ik kan eigenlijk geen kant meer op zonder dat ding. Letterlijk. Wil ik ergens naar toe: Google Maps. Iets betalen? Bancontact app. Iets onthouden? Foto van nemen of in 'mijn notities'. Opstaan: wekker app. Alles alles. Gelukkig lukt het met vrij goed om weg te blijven van social media. Ik heb niet de nood om 100x per dag te bekijken of er online nieuwtjes zijn. Ik zet ook alle overbodige meldingen uit, waardoor ik al heel wat minder kijk. Al betrap ik er me wel op te willen 'gaan slapen' en plots een uur en 37 instragram accounts verder te zijn... oeps.

Dorien

25

Ik heb nog steeds geen smartphone en daar ben ik trots op. Mijn volgende gsm zal wel een smartphone worden want je vindt niets anders meer en ik moet toegeven dat het af en toe wel handig zou zijn. Ik heb bewust geen smartphone omdat ik vind dat er ook zo veel nadelen aan verbonden zijn. Mensen kijken niet meer rond en missen de leukste dingen want ze zitten de hele tijd met hun neus in hun smartphone. We praten niet meer met elkaar want altijd komt die smartphone ertussen. Mensen verspelen zo veel tijd met hun gsm terwijl bijna alles op internet en sociale media zo vluchtig is en ons zelden iets bij brengt. We worden zo verslaafd dat we zelfs in de auto niet zonder kunnen en er letterlijk doden vallen. Zelfs onze slaap laten we ervoor want 'stel je voor dat je niet elke melding meteen zag of niet mee bent met de laatste snap'. Stel-je voor. Een smartphone is belangrijker geworden dan al de rest. In mijn hoofd klopt dat niet. Maar ja, wie ben ik. *niet verzonden vanop een smartphone*

Ellie

30

Mijn smartphone staat altijd op stil, facebook-app heb ik verwijderd, zo goed als alle pushberichten en meldingen uitgeschakeld, maar dan nog is de aantrekkingskracht onweerstaanbaar. Vooral op een dood moment is het erg. Op de trein, als het gesprek even stil valt, als ik niet helemaal in de film zit... Ik kan best een paar uur zonder als ik echt in een andere rush zit, maar als ik hem daarna dan weer vast heb, voel ik de dopamine door mijn hoofd gaan. De gedachte aan smart-loos gaan is verleidelijk, maar mijn hoofd beweert dat het onhaalbaar is.

Davy Delbeke

28

Bloedeerlijk: ik ben verslaafd aan mijn smartphone. Sinds ik terug alleen ben, betrap ik mezelf erop dat mijn smartphonegebruik gigantisch de hoogte is ingegaan. Voor het slapen bekijk ik nog even al mijn sociale media. Wanneer ik wakker word, zie ik altijd eerder mijn smartphone scherm dan de buitenwereld. Ik geef het niet graag toe maar zelfs tijdens het rijden durf ik een bericht te typen. Iedere keer als ik in de file sta of lang voor een rood licht sta, haal ik de smartphone naar boven. Om Spotify op te leggen of om snel even Twitter of m'n inbox te checken. Ik vermoed dat het een zekere angst is om even alleen te zijn met je gedachten. Die constante stroom van nieuwe (al dan niet onbenullige) informatie werkt verslavend en de smartphone is dé levenslijn naar een wereld van verstrooiingen en onnozele trivia. Ik denk ook oprecht dat het mijn aandachtspanne ingekort heeft. Maar ik probeer sinds kort meditatie om de focus en rust terug te vinden, ironisch genoeg via een iPhone app...

F.

26

Ik gebruik mijn smartphone voortdurend en eigenlijk nooit. In een vreemdsoortig ritueel check ik de apps waar berichten kunnen binnenkomen. Als dat tegenvalt doe ik nog een rondje scrollen doorheen de webshop van die ene winkel die ik geweldig vind maar waarvan ik eigenlijk niks nodig heb. Dat doe ik op het werk, op de bus of op eender welke plaats waar ik me moeilijk een houding kan geven. Het ding in mijn hand houdt het leven lopende, sneller en sneller - en ik hoef in al mijn sociale angst niet eens meer naar buiten te kijken. Een smartphone is een monster voor een introvert als ik. Het geeft me de valse belofte van een sociaal leven waar geen durf nodig is, waar alles direct juist gephotoshopt of geredigeerd is, om me dan uiteindelijk achter te laten zonder sociaal leven.

san

44

Ik was zeer verslaafd aan mijn smartphone. (nu een kleine terugval). Toen ik deze zomer op vakantie s'ochtends op mijn weerapp kijk om te kijken wat voor weer het was, in plaats van mijn hoofd uit het raam te steken en toen ik in slaap viel al swipend.... mij Iphone keihard op mijn kop viel en ik pijnlijke duimen en pols had - wist ik.... het is genoeg geweest. Dit moest stoppen. Ik liep al langer rond met een gevoel van 'gevangen zijn' , met enerzijds een groeiende ergernis aan de lege posts, de foto's van glazen gin tonic en de clickbait... en anderzijds een gevoel dat het sterker was dan mezelf, dat ik niet meer kon stoppen, dat ik altijd maar meer nodig had. een beetje zoals een alcoholist zich moet voelen waarschijnlijk, ... of een junkie. 3 maanden heb ik de smartphone aan de kant gelegd en schakelde ik over op een dumbphone. Radicaal? Nu ik hem weer gebruik komt ook het gedrag van ervoor terug. En... Ik wil niet meer terug. Dus ga ik voor een Nokia Dumbphone nu.

MARCEL

43

Ik heb m'n facebook app al zeker 3x verwijderd; ik heb ze niet nodig, het is niet interessant en neemt teveel tijd in beslag... En toch 3x terug geïnstalleerd; ik zou eens iets kunnen missen...

Wimforlife

Het gaat veel te ver. Smartphones kwam mijn leven toen ik pas 'volwassen' was, van volwassen gebruik kan je echter niet spreken. Qua verslaving geef ik mezelf toch zeker een 8 of 9.. Vandaag nog aan de kassa in de Delhaize de rij opgehouden omdat de helft van mijn boodschappen nog op de rand stond en de oma achter me daardoor al haar boodschappen nog in haar hand moest houden..

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen