Lijstje

7 dingen van vandaag die me ontzettend blij maken

7 dingen van vandaag die me ontzettend blij maken

Het leven online is niet altijd een ponykamp. Te veel door je Facebook- of Twitterfeed scrollen is niet altijd bevorderlijk voor je welzijn want er zijn ontzettend veel haatsmurfen online. Toch zijn er momenten zat waarop ik oprecht blij kan worden van al die nieuwe manieren om te communiceren en verhalen met elkaar te delen. Al die kleine digitale dingen die ons leven elke dag een beetje leuker maken, verdienen ook een applausje.

Deze zou ik in ieder geval niet meer willen missen:

1. De Whatsappjes van mijn moeder

Terwijl mijn moeder vorig jaar nog op mij foeterde omdat ik te veel op mijn iPhone bezig was, is ze nu zelf niet meer van haar smartphone weg te slaan. Ze heeft intussen ook een Whatsappgroepje aangemaakt dat ‘De Kinderen’ heet, waarin ze mij en mijn broers en zussen op de hoogte houdt van de laatste nieuwtjes betreffende De Familie. Het heerlijke aan de Whatsappjes van mijn moeder is dat ze nogal vrij omspringt met het gebruik van hoofdletters en emoji’s. Zo stuurde ze mijn zoon onlangs een berichtje voor zijn verjaardag met daarin twee emoji’s van het boze, blazende mannetje met stoom uit z’n neus. We hebben ons oprecht afgevraagd wat ze daarmee bedoelde.

Maar door die berichtjes van mijn moeder heb ik altijd het gevoel dat ze dichtbij is. Dat ze als een engeltje op m’n schouder zit en te pas en te onpas goedbedoelde adviezen en shotjes onvoorwaardelijke moederliefde naar me stuurt. En dat maakt me soms echt gelukkig.

2. Elke dag goeie Memes

Memes zijn een onuitputtelijke bron van herkenbare humor. Met een paar scrolls vind je duizenden digitale grapjes die je in het gezicht van je gesprekspartner kan duwen om samen keihard te LOL-en. Daarmee vul je met gemak elke ongemakkelijke stilte.

Vroeger waren de grappen op eenmaal je Het Grote Moppenboek van de bibliotheek had uitgelezen. Vandaag delen mensen van over de hele wereld elke dag de meest hilarische en herkenbare dingen en maken zo elkaars dag net iets leuker en draaglijker. Zo zorgen ze er onbewust voor dat we allemaal net iets dichter bij elkaar komen. Want in the end worstelen we allemaal met een te volle mailbox, een fucked up liefdesleven en een vervelend dronken alter ego, of we nu in Brussel wonen of in Brooklyn.

*disclaimer* hatememes kwalificeren zich niet als goeie memes en maken mij dus niet gelukkig.

3. Netflix, zo veel Netflix!

Ik hou zo veel van Netflix! Ik kan er letterlijk geen genoeg van krijgen. Na elke aftiteling denk ik “toe, nog eentje” tot ik weer veel te laat in mijn bed lig omdat ik geen afscheid kon nemen van mijn favoriete personages. Terwijl veel fictieseries op kabel vertellen over het leven van hetero, witte mannen, kan ik op Netflix een kijkje nemen in de levens van een heleboel verschillende personages die ik anders amper zie: zoals de nuchtere Denise, de zwarte, lesbische vriendin van Indische acteur Dev in Master of None, die vertelt over hoe ze uit de kast kwam bij haar Afro-Amerikaanse familie. Of het afschuwelijk berekend en egocentrisch topwijf Claire Underwood uit House of Cards, die toont dat ook vrouwen machtswellustelingen kunnen worden eens ze aan de top staan. Of de onwijs schattige Poussey uit Orange is the New Black die in de vrouwengevangenis verliefd wordt op een vredesactivisite en boel krijgt met haar black girl gang.

“Without stories our life would mean nothing,” zegt professor Gottschal die gespecialiseerd is in literatuur en evolutie. We hebben verhalen nodig om te communiceren en te verbinden, om te leren en om na te denken. Wat ben ik blij dat er via Netflix een hele nieuwe generatie de kans krijgt om steengoeie verhalen te vertellen die we anders nooit zouden zien of horen. Want als er iets is waar we vandaag nood aan hebben, dan zijn het wel verhalen die ons meer inzicht geven in onszelf en in elkaar.

Denise en Rachel uit Master of None, over de perks of being a woman

4. Emoji’s overal

Een juist gebruik van emoji’s maakt elke online conversatie gewoon beter. Handig als je geen zin hebt om uitgebreid te reageren; een smiley of hartje werkt bijna altijd. Maar het beste aan emoji’s is wanneer je met een paar tekentjes een volledig gevoel of een complexe situatie accuraat kan uitbeelden. Emoji’s appelleren aan een menselijke drang om dingen uit te beelden of te tekenen. Ik vergelijk ze soms met de hiërogliefen van vroeger. We vinden emoji’s modern, maar eigenlijk gaan we gewoon terug in de tijd met onze hartjes, zonnetjes, dansende mannetjes en bliksems. Over 500 jaar gaan mensen (of robots!) onze smartphones terugvinden en proberen ontcijferen wat wij bedoelden met een aubergine + perzik of een boos blazend mannetje in een verjaardagsbericht. Op die gedachte alleen al ga ik ontzettend goed.

5. Gifs van en voor iedereen

Er bestaat een gepaste gif voor elke situatie. Laatste gebruikte ik nog een gif van een geelgroen kanariepietje dat wegrende voor een ontploffing als antwoord op een reactie op Facebook, en het mag gezegd worden: dit was het beste antwoord mogelijk. Ik heb trouwens een theorie over het gebruik van gifs. Ik denk dat ze ons dichter bij elkaar brengen. Wacht even, ik leg het uit.

Wat doen gifs eigenlijk? Gifs zijn een bibliotheek van menselijke emoties en reacties, in een korte loopvideo, die anderen kunnen gebruiken om hun eigen gevoelens uit te drukken. Om beter te omschrijven hoe je je voelt, gebruik je dus de expressie van een wildvreemde. Hoe waanzinnig is dat eigenlijk? Ik ben nu aan het wachten tot een student psychologie of sociologie hier een doctoraatsonderzoek over doet.

6. Ongefilterde foto’s op Instagram

Het beste aan Instagram vind ik wanneer de filters wegvallen en je gewone mensen kan zien, die toch iets bijzonders te vertellen hebben. En aangezien je zelf kan kiezen wie je volgt, kan je alle gefilterde en geairbrushte nonsens gewoon wegcensureren uit je feed. Extra goed voor je zelfbeeld!

Sinds kort zijn er ook Instagram Stories. Ik heb me er bewust een hele tijd van weggehouden omdat ik echt niet live hoef te zien hoe random mensen hun ontbijt eten of hun vrijdagavond doorbrengen. Ik vond de meeste dingen gewoon visuele pollutie en schaamteloze zelfpromotie (ja, soms ben ik toch een beetje zuur en oud). Tot ik die van stand-upcomedian en Charlie redactrice Soe Nsuki ontdekte. Elke week leest ze een mop voor uit de Druivelaar, een aanrader voor als je even niet wil nadenken en gewoon wil lachen. Die van comedienne Celeste Barber zijn trouwens ook de moeite, zowat de enige persoon op Instagram die de ganse Celebrity/Photoshop/Glamour cultus zo hard op de korrel kan nemen. En op de Instagram van huisfotografe Sarah Van Looy vind je stuk voor stuk pareltjes voor de estheten en introverten onder ons.

7. Het Youtube-kanaal van mijn zonen

Mijn zonen van 8 en 11 hebben, net als hun vriendjes, hun eigen Youtubekanaal. Het begon als The Youtube Boyz, werd dan omgedoopt tot Lol Boyz en nu zijn ze blijven plakken op Derpy Boyz als naam voor hun platform waar ze wekelijks tot wel 10 bezoekers trekken. Wat ze daarop doen is eigenlijk niet meer dan nieuwe intro’s en ‘autro’s’ maken voor hun filmpjes. En filmpjes maken zoals een tutorial over hoe je de beste poop emoji tekent of een ‘Derp Special’ over een ‘tuglife bottle flip flesje’. Eerlijk waar, het is door hun filmpjes dat ik mee blijf met alles.

Sommige mensen zeggen me dat ze hier veel te jong voor zijn, maar ik ben best trots als ik zie hoe ze zichzelf hebben leren photoshoppen en monteren. En hoe goed hun gevoel voor humor en timing al ontwikkeld is.

Jongeren hebben een hele eigen wereld ontwikkeld achter de rug van de Grote Mensen om, met hun eigen helden, hun eigen audiovisuele stijl en humor. Ze staan daarbij zelf aan de knoppen en hoeven ze niet zomaar te slikken wat ze voorgeschoteld krijgen. En ook al ben ik er veel te oud voor, ik vind het heerlijk om te zien.

 

Te veel van iets is nooit gezond, of het nu om koffie, seks, of online media gaat. Maar genieten met mate kan zo lekker zijn. Daarom, nog eentje om het af te leren. Een van de prachtigste uitbeeldingen van de mensheid die ik ooit zag. Ware kunst.

Schrijf je reactie

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Lees verder in Wereld

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen