Tips

6 simpele tips om minder afval te produceren

6 simpele tips om minder afval te produceren

Redactrice Mari probeerde een week lang geen afval te produceren. Voor het milieu, en omdat het een hele uitdaging is. Hier kun je lezen hoe het haar verging. Zelf proberen? In dit artikel vind je haar beste tips voor een afvalvrij leven.

https://youtu.be/ixnVG1unNgA

1. Vermijd plastic zakjes

Neem een katoenen tasje mee naar de winkel of hergebruik een plastic zak. Omdat ik niet altijd op voorhand weet wanneer ik boodschappen ga doen, heb ik nu gewoon altijd een zak bij in mijn tas. Dit is zo simpel, maar jammer genoeg gebeurt het nog niet genoeg. In de Middellandse Zee drijven zo’n 250 miljard plastic deeltjes rond met een totaalgewicht van 500 ton. Volgens de Europese Commissie gebruikt de gemiddelde Europese burger 500 plastic tasjes per jaar, waarvan de meeste slechts eenmalig. Omdat plastic tassen zo klein en licht zijn, kunnen ze vaak ontsnappen aan afvalinzameling en komen ze in de zee terecht. Eurocommissaris van milieu Janez Potocnik maakt een sterk punt: “Fifty years ago, the single-use plastic bag was almost unheard of – now we use them for a few minutes and they pollute our environment for decades.” Oeps.

2. Drink kraantjeswater

Het kraantjeswater in België is perfect drinkbaar. Koop een herbruikbare fles die je kan opvullen met kraantjeswater. Veel plastic, transportkosten én geld uitgespaard. Smaakt het water uit je kraan niet zo lekker? Koop een waterfilterkan. De filters moet je af en toe vervangen, maar dat is nog altijd beter dan steeds maar flessen kopen en weggooien. Deze met een filtertje kun je bijvoorbeeld vullen met een schijfje citroen, wat verse munt of fruit voor een extra smaakje. Zo vergeet je je hervulbare fles nooit meer.

De flessen van Dopper zijn niet enkel milieuvriendelijk, ze zien er ook nog leuk uit!

3. Prep your meals

Afval vermijden is het moeilijkste wanneer je onderweg bent. Snel een hapje kopen on the go gaat altijd gepaard met veel verpakking: plastic doosje, plastic bekertje, plastic bestek. De beste oplossing is om zelf iets te eten en drinken mee te nemen in een brooddoos of herbruikbare verpakking. Voor mensen die heel vaak onderweg zijn of die op hun werk geen eten voorhanden hebben kan het handig zijn om een dag te voorzien, op zondag bijvoorbeeld, om eten klaar te maken voor de komende week. Gelukkig is meal prepping heel hip en op YouTube vind je veel tips. Let wel op dat je niet té veel klaarmaakt en dat er geen eten blijft staan, want dat is ook verspilling natuurlijk. Hier zijn 25 tips om je meal prep Sunday te laten slagen.

Dit zijn een paar receptjes die je makkelijk op voorhand kunt maken:

  • Deze overnight oats zet je de avond ervoor in de frigo zodat je ’s ochtends een lekker snel ontbijt hebt klaarstaan.
  • Hier vind je de juiste manier om een ‘salad in a jar’ te maken. Want dat is meer dan zomaar alles in een hippe pot gooien. Deze kan je makkelijk op voorhand maken en meenemen voor de lunch.
  • Last van een energiedipje tijdens de werkdag? Voor de momenten waarop je naar de automaat loopt voor een ongezonde verpakte snack, zijn deze energy balls de oplossing. Deze kan je in grote hoeveelheden maken en voor de rest van de week in de frigo bewaren. Als je ze dan nog niet allemaal hebt opgegeten, kan je ze nog langer bewaren in de diepvries.

4. Voer een restjesdag in

Het produceren van verpakkingen zorgt voor milieubelasting door energie- en grondstoffengebruik, maar verpakkingen hebben ook positieve kanten: ze zorgen ervoor dat voedingsmiddelen langer houdbaar zijn en dat ze niet beschadigd raken tijdens transport of opslag. De milieubelasting die voedselgerelateerd is komt voor 10 procent van verpakkingen en voor 15 procent van voedselverspilling, het is dus heel belangrijk om ook daar aandacht aan te schenken. Door af en toe eens een restjesdag in te voeren, zorg je ervoor dat niks in je frigo ligt te rotten en dat alles opgegeten wordt. Zo voorkom je voedselverspilling, spaar je geld uit en ontdek je eens nieuwe gerechten waar je normaal nooit op zou komen. Let voor je iets weggooit ook op het verschil tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’: dat laatste is slechts een adviesdatum voor producten die niet snel slecht worden zoals rijst. De kwaliteit van het product kan afnemen na deze datum, maar het is wel nog veilig om op te eten.

  • Met een overschotje rijst of quinoa kan je bijvoorbeeld de volgende dag veggie burgers maken: Deze burgers zijn met spinazie, maar je kunt ze ook maken met een andere groente je nog liggen hebt.
  • Vaak kan je met het overschot aan groenten die je nog vindt, en die misschien niet meer zo vers zijn, nog een lekkere soep maken. Zoals deze met broccoli en cashewnotencrème.
  • Ook met oud brood kan je nog van alles doen. Zoals verloren brood voor het ontbijt of croutons voor bij de soep.

5. Koop kwaliteit

We leven in een consumptiemaatschappij waar het soms goedkoper is om iets nieuws te kopen dan iets te herstellen. Om minder weg te gooien kan het dus handig zijn om te investeren in spullen van goede kwaliteit. Je moet misschien iets meer geld uitgeven, maar je moet ook minder snel iets nieuws kopen en zo wordt er minder verspild. Herstellen, of leren hoe je iets herstelt, kan gratis bij een Repair Café. Volg hen op Facebook om op de hoogte te blijven van de dichtstbijzijnde events. Of zoek eens een tutorial op Youtube. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je zelf je fietsband kan vervangen.  Als je toch iets wil kopen, maar er eigenlijk niet veel geld aan wil uitgeven, kijk dan of je het tweedehands kan vinden of je het misschien van iemand kan lenen.

6. Drink filterkoffie of gebruik hervulbare koffiecapsules

Voor elke zes gram koffie die in een koffiecapsule verpakt is, is er drie gram verpakking nodig. Sommige capsules zijn recycleerbaar, zoals Nespresso graag verkondigt, maar het is nog maar de vraag of dit gebeurt. Ik had vroeger een Nespresso-machine en geef eerlijk toe dat ik mijn zak met capsules uiteindelijk altijd in de vuilbak dropte omdat ik zelden in de Nespresso-winkel geraakte. Bovendien kocht ik vaak goedkopere capsules uit de supermarkt, die niet recycleerbaar zijn. In de VS gingen in 2014 bijna 10 miljard koffiecapsules van het merk Keurig over de toonbanken. Mochten we al die capsules naast elkaar leggen, dan zouden ze een ketting vormen die meer dan twaalf keer rond de wereld past. Deze capsules zijn niet recycleerbaar en komen dus gewoon op stortplaatsen terecht. In Hamburg werden deze koffiecapsules zelfs verboden. Een oplossing kan zijn om filterkoffie te zetten, of hervulbare koffiecapsules te kopen voor je apparaat. Die kan je dan zelf opvullen met de koffie die je graag drinkt en je bespaart ook geld op dure capsules. Je kan ze online vinden.

Lees ook: Eén week geen afval produceren. Ik probeerde het.

Schrijf je reactie

Met haar thuisbasis in Gent, school in Brussel en stage in Antwerpen is Mari altijd wel onderweg. Terwijl ze op de trein zit leest ze boeken of staart ze naar mensen. Als ze in een dipje zit luistert ze naar Work van Rihanna en kan ze er weer tegenaan. Verder houdt ze van een mooie zonsondergang, de geur van baby’s en een goed glas wijn op terras met vriendinnen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen