Aline Muylaert richtte een online burgerplatform op

Straffe mensen voor de camera: Aline Muylaert

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Vandaag: Aline Muylaert die de kloof tussen bestuur en burger probeert te dichten.

Aline opende op haar negentiende Pitu, een restaurant op wielen waar temaki’s over de toonbank rolden. Pitu bleef niet de enige start-up waar Aline haar schouders onder zette, want enkele jaren later werd CitizenLab geboren, een online platform waar burgers hun stem kunnen laten horen. Doel: een inclusief debat waarin iedere burger een stem krijgt.

Bustaurant Pitu en CitizenLab lijken op het eerste zicht twee uiteenlopende projecten. Toch was de sprong van Pitu naar CitizenLab voor Aline niet groot. “Ik ben heel erg geïnteresseerd in de toekomst van steden en in urban planning. Met Pitu wilden we een toffe ontmoetingsplek openen, die de leefbaarheid zou verbeteren.” Op die manier wil Aline op lokaal niveau dingen veranderen.

“In een publiek debat moeten mensen van alle leeftijden betrokken zijn.”

Dat is ook wat ze wil bereiken met CitizenLab, een online platform waar burgers hun stad kunnen co-creëren. Zo wil ze bestuurlijke beslissingen democratischer en transparanter maken. Want volgens Aline bereikt het lokale bestuur niet iedereen. “Fysieke ontmoetingen zoals info-avonden zijn belangrijk, maar mensen tussen twintig en veertig jaar bereik je daar niet mee.” Dat wil CitizenLab beter doen. “We zijn geëvolueerd naar een platform waar mensen van bottom-up voorstellen kunnen doen.”

Onlangs mocht Aline Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, een les burgerparticipatie geven. Dat ze die kans krijgt, vindt Aline niets abnormaals, want in een publiek debat moeten mensen van alle leeftijden betrokken zijn. “Op mijn veertigste zal ik waarschijnlijk meer kennis bezitten, maar dat wil niet zeggen dat ik daarom nu als burger minder belangrijk ben en dat ik geen stem mag hebben in het debat. Want hoe kan je praten over vrouwenrechten als er geen vrouw bij betrokken is? Of hoe kan je praten over millennials zonder millennials?”

In 2020 wil Aline met CitizenLab het grootste e-democracybedrijf van Europa zijn. “We willen zoveel mogelijk mensen overtuigen om mee na te denken over het bestuur van hun stad of gemeente.”

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou
geen Charlie!

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 8: najaar 2018, nr. 9: voorjaar 2019)
  • Charlie goodies toegang tot alle online artikels
  • En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is.

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen