An Pauwels en Wietse Van Ransbeeck pleiten elk op hun eigen manier voor burgerparticipatie

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Nu voor de tweede keer live op het stadsfestival in Brugge met An Pauwels van Curieus en Wietse Van Ransbeeck van CitizenLab, die beiden op hun eigen manier pleiten voor meer burgerparticipatie.

An Pauwels kwam een tijdje geleden bij Curieus terecht en voelde onmiddellijk dat het helemaal klopte. Ondertussen is het veel meer dan een job geworden, het is haar leven. Curieus noemt zichzelf een progressieve, culturele inspiratiefabriek. “We willen mensen de ruimte geven om elkaar te ontmoeten en initiatieven versterken die dat reeds doen. De projecten vertrekken vanuit een soort verontwaardiging. Dat kan gaan van een straat die verkeersonveilig is of de vereenzaming in de maatschappij. Wij gaan dan op zoek naar een positief alternatief. We geloven sterk in cultuur als bindmiddel hiervoor.”

Ook Citizen Lab wil burgerparticipatie laagdrempeliger maken en mensen dichter bij elkaar brengen. Hoewel niet persé op een fysieke manier. Wietse Van Ransbeeck woont samen met zijn vriendin Aline Muylaert in Brussel. Ze zagen soms grauwe buurten en grijze zones die veel aangenamer zouden kunnen zijn. “We wilden onze ideeën kunnen communiceren naar het bestuur, maar die mogelijkheden waren zeer beperkt en namen veel tijd in beslag. Er zijn wel participatieavonden, maar veel jonge mensen hebben hier geen tijd voor.” Vandaar een digitaal platform dat burgers en beleidsmakers met elkaar verbindt en burgers de kans geeft om hun stad mee te creëren.

“Het geeft echt een kick om te zien dat mensen zich zo hard inzetten.”

De steden plaatsen projecten op het platform waar ze mee bezig zijn en burgers kunnen hier op reageren. Burgers kunnen ook zelf projecten plaatsen maar dan moeten ze wel genoeg draagvlak creëren voor ze feedback mogen verwachten van de overheid. “We worden wel steeds kritischer als platform. De steden moeten echt willen samenwerken en het platform mag er niet gewoon zijn omdat burgerparticipatie nu een hip imago heeft. De stad Vilvoorde heeft bijvoorbeeld een vrij format waar je ideeën kan indienen. De beste ideeën hiervan worden meegenomen naar de gemeenteraad. Daar wordt echt iets mee gedaan,” zegt Wietse.

Een losliggende stoeptegel, een grijze muur. Iedereen heeft wel iets in zijn buurt waar hij niet zo fan van is. Maar de drempel om hier iets aan te doen is vrij hoog. Curieus heeft nu vrijwilligers in Mechelen die van deur tot deur gaan om mensen te vragen wat hun grootste ergernissen zijn in de buurt. An Pauwels: “Iedereen kan zo actief meewerken aan onze projecten als ze zelf willen. Het geeft wel echt een kick om dan te zien dat mensen zich toch zo hard inzetten.”

Of het nu offline van deur tot deur of online via de app gebeurt, zolang er maar meer mensen bewust gaan participeren zijn deze twee tevreden. “Als we al onze metiers samen zouden leggen, zouden we zo een groot netwerk kunnen uitbouwen en veel meer mensen bereiken,” zegt An. Misschien is hier wel een samenwerking geboren.

Beluister het gesprek ook op iTunes.
Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij elk nieuw interview.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder jou, geen Charlie

We hebben jou nodig om ons magazine te blijven maken. Kom dus bij de club en krijg:

  • 2 bookzines (nr. 5: voorjaar 2017, nr. 6: najaar 2017)
  • Charlie goodies
  • toegang tot alle online artikels

Zonder jou, geen Charlie!

Er is meer dan ooit nood aan eerlijke verhalen en het geloof dat we dingen kunnen veranderen. Hell yeah. Word een Charlie en maak ons magazine mee mogelijk.

Ik word lid!