Lijstje

Charlie is jarig!

Het beste uit 2 jaar Charlie

Charlie is jarig!

Exact twee jaar geleden werd Charlie Magazine de wereld in geslingerd. Wat begon als een experiment, groeide al snel uit tot een heus magazine, een beweging zelfs van gelijkgestemde zielen. Fuck fake. Weg met gefotoshopte plaatjes en picture perfect verhalen, hallo eerlijke getuigenissen en opiniestukken zonder blad voor de mond! Dat daar een publiek voor is, blijkt wel uit onze bezoekerscijfers. In twee jaar tijd kregen we al ruim 1,7 miljoen unieke bezoekers uit Vlaanderen en Nederland over onze online vloer. En dat met maar 1 artikel per dag.

Speciaal voor onze tweede verjaardag en zetten we onze meest gelezen artikels en hotste topics nog eens op rijtje.

1. De getuigenis van Sophie

sophie
De bloedeerlijke getuigenis van redactrice Sophie die haar vriend verloor in een auto-ongeluk veroorzaakt door een dronken chauffeur beroerde het hele land. Haar verhaal werd in maart 2015 meer dan 250.000 keer gelezen en overgenomen door zo goed als alle Vlaamse kranten en het Journaal. Sophie mocht ook aan tafel schuiven in de laatavondshow van RTL4 in Nederland waar ze met premier Rutte praatte over het invoeren van een alcoholslot. Op de site reageerden 180 mensen op haar verhaal: medeslachtoffers, maar ook mensen die zelf lijden onder een alcoholprobleem. Sophie maakte enkele maanden later samen met haar medestudenten een dossier over alcoholmisbruik.
Lees hier alle artikels over alcohol.

 

2. Leve de echte lijven!

poep
De fotoreeks met niet-gefotoshopte lijven van mannen en vrouwen, jong en oud, ging in januari 2015 viraal. In enkele dagen tijd werd de reeks 300.000 keer bekeken en 12.000 keer gedeeld. Body image bleef daarna ook een belangrijk thema in ons magazine. Van een stevig opiniestuk over de glamourindustrie of een getuigenis van onze man zonder sixpack, we zetten een gezond zelfbeeld voorop bij Charlie. Weg met al die picture perfect beelden en fake schoonheidsidealen die ons dagelijks complexen aanpraten. We’re keeping it real.
Lees hier alle artikels over body image.

 

3. Work, work, work

solliciteren
Omdat lezeres Paulien Noordzij het vruchteloos solliciteren zat was, net als honderdduizenden andere werkloze Nederlanders, schreef ze voor één keer een doodeerlijke sollicitatiebrief. Eentje waarin ze zichzelf en haar toekomstige werkgever geen illusies meer maakte. De brief werd 21.000 keer gedeeld en kreeg 147 reacties. Werk is een hot topic op Charlie. Van ondernemen, de zoektocht naar een nieuwe manier van werken of het hoge aantal burn-outs: something’s rotten in the state of Denmark. Zoals werk nu georganiseerd wordt, is allesbehalve ideaal. Onze schrijvers gaan op zoek naar een andere manier van werken en leven.
Lees hier alle artikels over werk.

 

4. Let me take a selfie

etentje
Nauwkeurig gekadreerde en uitgepuurde foto’s van perfecte cappuccino’s en esthetische maaltijden vullen onze feeds en doen ons twijfelen aan ons eigen grijze en banale leventje. Maar ook die volmaakte vierkante plaatjes zijn niet wat ze lijken. Charlie zoomde haar frame een beetje uit en ving de ongemakkelijke houdingen en vreemde blikken op die de making of de perfecte Instagramfoto met zich meebrengt. Het stuk was zo herkenbaar dat het tijdens de zomermaanden van 2015 meer dan 150.000 keer gelezen werd. Sociale media kunnen ons een foutloze fake wereld voorhouden en ons onzeker maken over onszelf. Maar het is ook een enorm krachtig medium om net die perfecte wereld onderuit te halen. Sociale media liggen in de handen van de gebruikers: het is aan ons om te beslissen wat we willen tonen.
Lees hier alle artikels over sociale media.

 

5. Stop seksisme

anouk
Toen zangeres Anouk op Instagram haar zesde zwangerschap aankondigde werd ze bedolven onder een golf van seksistische en racistische haatcomments. “De baarmoeder van Anouk of van wie dan ook ís geen publiek domein. Wat daar in en uit gaat, gaat niemand iets aan,” schreef redactrice Evelien. Zelfs deze ontzettend vanzelfsprekende boodschap kon rekenen op verontwaardiging onder haar artikel. Ondertussen verwijderde Anouk de foto’s van haar kinderen van haar sociale media kanalen. Dat seksisme en racisme nog steeds alomtegenwoordig zijn, is geen verrassing. Dit blootleggen en er komaf mee maken waar we kunnen, is dan ook een van onze missies.
Lees hier alle artikels over seksisme.

 

6. De ratrace

mama800
Over de moeilijke combinatie tussen werk en gezin schreef Ilse in het najaar van 2014: “Ik wilde een leven, geen loopwedstrijd.” Haar getuigenis werd in 1 week tijd 125.000 keer gelezen en 25.000 keer gedeeld. Er kwamen 200 reacties op de site zelf. Er volgden dossiers over de combinatie werk en gezin in tal van Vlaamse kranten en praatprogramma’s op televisie. We zijn nu anderhalf jaar verder, maar hoeveel is er ondertussen écht veranderd? Charlie schreef in tussentijd alvast over het basisinkomen en maakte een bookzine dat volledig gaat over de ratrace en ons gevoel van tijdsdruk.
Lees hier alle artikels over onze race tegen de klok.

 

7. Let’s talk about sex

orgasme-wim3
Seks! Nog een van onze favoriete onderwerpen. Niet over hoe het zou moeten zijn, maar hoe het werkelijk is daar tussen de lakens. Met alle gênante situaties, kleine mislukkingen en taboes erbij. In februari lanceerden we samen met Het Nieuwsblad Magazine een onderzoek naar het orgasme van de Vlaamse vrouw. We riepen vrouwen op om open en eerlijk te vertellen over hoe ze klaarkomen, of net niet. Hoewel uit de enquête bleek dat de helft van de vrouwen met niemand praat over haar orgasme, werd de anonieme Happy Endings pagina ontzettend druk bezocht. Een bloemlezing vind je hier en de resultaten van het onderzoek kan je hier nalezen.
En wie er niet genoeg van kan krijgen, vindt hier een overzicht van alle artikels over seks.

 

8. LEER ME DAN!

alice1
Onze jongste redactrice Alice vraagt zich af waarom ze zich dood blokt en toch niks bijleert. In dit opiniestuk dat bijna 100.000 keer gelezen werd, stelt ze het huidige schoolsysteem in vraag. Op de site reageerden 125 leerlingen, leerkrachten en ouders met hun ideeën over onderwijs. Dat ons onderwijssysteem achterop hinkt op deze snel veranderende wereld en maatschappij, wordt steeds duidelijker. Redactrice Margit interviewde vier schoolverlaters die zich niet thuis voelden in de klas en op een alternatieve manier hun diploma behaalden.
Lees hier alle artikels over onderwijs.

 

9. Dieren eten

vegetarisch
Redactrice Evelien is al 11 jaar vegetariër. In die 11 jaar kreeg ze vaak dezelfde vragen en opmerkingen voorgeschoteld. In dit lijstje probeert ze alle clichés en foute veronderstellingen te tackelen. Ons eetpatroon houdt ons meer bezig dan we vermoeden: Evelien kreeg meer dan 200 reacties op haar artikel. Of je nu overtuigd vegetariër bent of gewoon probeert te minderen met vlees eten, het is goed om stil te staan bij hoe je voedsel gemaakt wordt. De vleesindustrie is immers de grootste vervuiler van onze planeet.
Als magazine proberen we zelf ook zo ecofriendly mogelijk te zijn. Lees hier alle artikels over duurzaamheid.

 

10. Waar zijn de vaders?

papa1
Volgens Jozefien zijn mannen een deel van de sleutel tot vrouwenemancipatie. In haar geval redde haar man hun huishouden, o.m. door zijn nuchtere no-nonsense aanpak. Maar ook door er gewoon te zijn, zodat zij zich op haar werk kan concentreren. Het artikel, dat een eerlijke inkijk geeft in hun gezinsleven, werd tienduizenden keren gelezen en 8.000 keer gedeeld. Er is nog een lange weg af te leggen qua beeldvorming en beleid. Maar laat het succes van dit artikel duidelijk zijn: voor de kinderen zorgen is geen vrouwenzaak!
Lees hier alle artikels over vaderschap.

 

Al twee jaar lang proberen wij elke dag opnieuw, met ontzettend weinig middelen, eerlijke verhalen te maken die de vinger aan de pols houden van een veranderende wereld. Op eigen houtje, en in tegenstelling tot mainstream media, zonder hulp van de overheid. We geloven in een gezonder en realistischer mensbeeld, zonder photoshop en met meer aandacht voor diversiteit en gendergelijkheid. Want dat doe je nu eenmaal anno 2016.

Maar onze artikels verschijnen niet zomaar ineens op het internet, al lijkt dat misschien wel zo. Goeie verhalen schrijven, redigeren en fotografen is een echte stiel en kost tijd en geld. Wil je ervoor zorgen dat onze stem blijft bestaan? Word dan lid of koop een bookzine of T-shirt uit onze webshop. Dat zou het beste verjaardagscadeau zijn dat je ons kan geven.

Samen met jullie hopen we dat we nog vele jaren onze grote mond kunnen opentrekken. Maar nu eerst: taart!

via GIPHY

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen