Video

“Het designerkind is een illusie”

Fertiliteitsexperte Petra De Sutter over de maakbare baby

“Het designerkind is een illusie”

Petra De Sutter is hoogleraar gynaecologie en afdelingshoofd Reproductieve Geneeskunde van het UZ Gent. Daarnaast geeft ze als fertiliteitsexperte regelmatig lezingen en zetelt ze als senator en parlementslid voor Groen in de Raad van Europa. In september deed ze daar nog een flink schepje bovenop in de vorm van een tweede boek, ‘De maakbare baby’. Charlie strikte haar voor een boeiend gesprek over het recht op een kind, de NIP-test, en het streven naar de perfecte baby. Door Claudia Offeciers

Een zwangere man, of zaadcellen uit een stukje huid; de wetenschap schuwt geen controverse. In ‘De maakbare baby’ bespreekt Petra De Sutter de laatste nieuwe ontwikkelingen op het vlak van voortplanting, maar vraagt ze zich vooral af hoe ethisch dat allemaal wel is.

“Als gynaecologe ben ik niet alleen de zuiver wetenschappelijke aspecten tegengekomen, maar ook de ethische vragen die daarbij komen kijken.” Dat het boek aanzet tot nadenken en de antwoorden op deze ethische vragen niet voorschotelt, is een bewuste keuze. “Ethiek evolueert en telkens opnieuw moeten we die technologische vooruitgang toetsen aan een ethisch kader. En dat moet bepaald worden door de samenleving, door ons allen. Niet door dokters of wetenschappers. En ook niet door patiënten of door politici alleen. Daar is een heel breed maatschappelijk debat voor nodig.”

“De wens die verschuift van een gezond kind naar een designerkind: dat is een grens die ik liever niet zou overschrijden.” 

Maar heeft iedereen dan recht op een kind? Petra De Sutter vindt alvast van niet. “Iedereen heeft recht op een kinderwens en het recht om te proberen zwanger worden. Maar de arts heeft het recht om hulp te weigeren als hij of zij naar eer en geweten vindt dat dat geen goede zaak is.”

Heel wat nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld embryoselectie en genetische modificatie streven naar de perfecte baby. Zullen we door dat streven sneller overgaan tot abortus? “Abortus is ethisch nog iets anders dan embryoselectie. Het is wel duidelijk dat de wens naar een kind verschuift naar de wens naar een gezond kind. De wens die daarop volgt is het designerkind en dat is een grens die ik liever niet zou overschrijden. Want dat is een illusie. Hoe gaan we dan reageren als er dan toch iets fout loopt? Die desillusie zal heel groot zijn.”

Vorige week stond het nog op de voorpagina van De Standaard; ‘Niet eerder zo weinig baby’s met Down geboren’. In 2016 zouden er in Vlaanderen 31 kinderen geboren zijn met het downsyndroom. Dat is een daling van 30 procent in vergelijking tot voorgaande jaren. Steeds meer vrouwen zouden er tijdens de zwangerschap voor kiezen om een NIP-test af te nemen.

“Ik hou nog een beetje van de loterij en van onvoorspelbaarheid. En ik hou vooral van solidariteit tussen mensen.”

Die evolutie is ook Petra De Sutter opgevallen. “We moeten mensen goed informeren. We mogen niet terechtkomen in een samenleving waar het normaal wordt om dat te doen. Het downsyndroom is niet voor iedereen een evidente reden om niet geboren te worden.”

“Ik heb een vriendin met een kind met downsyndroom die mij al jaren zegt dat ze voortdurend moet uitleggen waarom ze een kind met downsyndroom heeft. Ze krijgt voortdurend de vraag waarom ze geen vruchtwaterpunctie heeft laten doen. Dat is een evolutie die ik niet graag zie. Ik hou nog een beetje van de loterij en van onvoorspelbaarheid. En ik hou vooral van solidariteit tussen mensen.”

Bekijk het hele gesprek hier:

In december is Petra De Sutter te gast op het Festival van de Gelijkheid in Gent. Je kunt erbij zijn als ze in gesprek gaat over haar boek. Hier kun je je registreren.
Video: Claudia Offeciers en Mona De Brauwer

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen