Reportage

Download je jurk: Futuristische mode

Download je jurk: Futuristische mode

Hoe ziet de toekomst van confectiekledij er uit? Wat als ketens als H&M en Primark er niet meer zouden zijn, weggeconcurreerd door alternatieve, (duurzame) kledingwinkels? Martijn van Strien produceert met zijn ‘the post-couture collective’ op een moderne en eerlijke manier kleding. Tekst en foto’s door: Nanigui Patel

Kleding bestellen via internet ging nog nooit zo gemakkelijk als vandaag. Je bent maar enkele muisklikken verwijderd van een nieuwe aankoop. Niet goed? Dan stuur je die jas en dat vestje gewoon gratis terug. Maar stel je eens voor dat je kledij zou kunnen downloaden, aanpassen naar jouw smaak en thuis uit je 3D-printer kan laten komen. Het kost je weinig moeite én weinig geld.

Martijn van Strien (28) studeerde in 2012 af aan de Design Academy in Eindhoven. Ik ontmoet hem bij MAAKBAAR, een no-nonsense laser cut-atelier in Antwerpen. Hier worden zijn ontwerpen uitgesneden met een laser cut-machine. Een techniek die hij ook al in vorige projecten gebruikte.

futurmode3

Martijn van Strien bespreekt de mogelijkheden van de nieuwe collectie voor The Post-Couture Collective met de vijf modeontwerpers.

Onder de naam The Post-Couture Collective bracht van Strien vorig jaar een volledig duurzame kledingcollectie uit, vervaardigd uit gerecycleerde materialen zoals petflessen. Hij gebruikt moderne technologieën zoals laser cutting en 3D-print om zijn kleding te creëren.

“Duurzaamheid speelt een grote rol in al mijn projecten”, zegt van Strien, die twee jaar bij Honest by werkte, een bedrijf opgericht door Bruno Pieters, dat bezig is met duurzaamheid en transparantie in de modewereld. Daar leerde hij veel. “The Post-Couture Collective is een persoonlijk project waar ik intensief mee bezig ben. Het is een alternatief voor het huidige modesysteem. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk als het gaat om het produceren van duurzame en betaalbare kledij.”

“De ontwerpen zijn ‘open-source’ en dus voor iedereen wereldwijd toegankelijk.”

De collectie van van Strien voor The Post-Couture Collective bestaat uit zes verschillende kledingstukken. De ontwerpen zijn ‘open-source’ en dus voor iedereen ter wereld toegankelijk. De klant kiest een design uit de collectie, downloadt het ontwerp en past het naar zijn of haar smaak aan. Voor het design alleen betaal je slechts vijf euro. De stoffen kunnen geproduceerd worden door moderne breimachines en de designs worden uitgesneden door lasercutters. “Uiteraard beschikt niet iedereen over zo’n laser cut-machine, het is daarom de bedoeling dat klanten het in een atelier in hun buurt kunnen laten uitsnijden”, zegt van Strien, “Momenteel hebben we al een nauwe samenwerking met makerspaces in Rotterdam en Antwerpen, maar het is de bedoeling dat we in de toekomst onze netwerken uitbreiden en met meer ateliers samenwerken, zoals bijvoorbeeld in New York. Zo kunnen mensen overal zelf aan de slag. We willen zo lokaal mogelijk werken en transport vermijden”, zegt van Strien.

futurmode4

Bij MAAKBAAR, een lasercutatelier in Antwerpen worden de ontwerpen van het collectief uitgesneden.

futurmode5

Wie iets minder creatief is, kan de kledingstukken uit de collectie ook door het collectief zelf laten produceren. “De bedoeling is dat onze kleding voor iedereen toegankelijk is, dat merk je ook aan de prijzen. Het duurste stuk uit de eerste collectie is een mouwloze jas van 130 euro. We willen dus absoluut niet concurreren met grote designers, maar wel met winkelketens zoals H&M en Primark.” Wel merkt van Strien dat er nu vooral mensen op de collectie afkomen die al in de modewereld zitten: “Het zijn vooral designers en modestudenten die nu met de ontwerpen aan de slag gaan. Toch krijgen we uit alle hoeken positieve reacties..”

“Het is niet de bedoeling dat we concurreren met creatieve designers, maar wel met winkelketens zoals H&M en Primark.”

Kleding is een overgeproduceerd wegwerpproduct geworden dat door grote kledingketens aan (te) lage prijzen wordt verkocht. Die lage prijzen zijn voor de consument natuurlijk aantrekkelijk, maar de manier waarop die kleding geproduceerd wordt is nadelig voor het milieu en voor de mensen die in de industrie werken. De mogelijkheid om zelf kleding te maken gaat in tegen de massaproductie van deze tijd. Van Strien: “We hopen de strijd aan te gaan met uitbuiting van handenarbeiders in lageloonlanden en willen het probleem van sweatshops tegengaan.”

Van zijn eerste collectie werden er meer dan 100 ontwerpen verkocht en tot nu toe zo’n 30 kledingstukken. Momenteel werkt van Strien samen met vijf studenten en ex-studenten van de Antwerpse Modeacademie aan een nieuwe collectie. Kjell de Meersman, Marie-Sophie Beinke, Sofie Gaudaen, Emmanuel Ryngaert en Sofie Nieuwborg zullen meewerken aan de volgende collectie. Het collectief is volop bezig met de onderhandelingen voor een tweede collectie voor The Post-Couture Collective. Alle vijf zullen ze een volledige look ontwerpen die bestaat uit een aantal downloadbare kledingstukken. “Ik heb gezocht naar mensen die ander werk maken dan ik, zodat we het aanbod aan ontwerpen verbreden”, zegt van Strien. “We willen de nieuwe collectie in september 2016 voorstellen in een tijdelijke winkel in Antwerpen. Voorlopig werken we enkel met pop-up shops, maar in de toekomst hopen we meer permanente thuisbasissen te vinden voor onze collectie.”

futurmode9

Martijn van Strien bespreekt de mogelijkheden van de nieuwe collectie voor The Post-Couture Collective met de vijf modeontwerpers (Kjell de Meersman, Marie-Sophie Beinke, Sofie Gaudaen, Emmanuel Ryngaert en Sofie Nieuwborg) van de Antwerpse Modeacademie.

Wanneer de nieuwe collectie uitkomt, zal de eerste niet verdwijnen. “Alle collecties van The Post-Couture Collective zullen altijd blijven bestaan. Door nieuwe materialen toe te voegen kunnen mensen er hun eigen draai aan blijven geven”. De belangrijkste troef van The Post-Couture Collective? Van Strien: “Geen idee, ik hoop gewoon dat mensen beseffen hoe belangrijk duurzame productie is voor de toekomst van onze planeet!”

futurmode6

De ontwerpers bespreken de kleurenstalen, materialen en schetsen voor de nieuwe collectie.

futurmode8 futurmode7 futurmode

futurmode10

Jurk uit de eerste collectie.

futurmode12

Digitaal ontwerp van een jurk uit de eerste collectie dat je kan kopen voor vijf euro en vervolgens zelf kan produceren in het materiaal dat jij zelf wil.

Schrijf je reactie

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen