Tips

De eco hacks van Charlie

Groene tips en tricks van de redactie

De eco hacks van Charlie

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is een mooi principe. Maar laten we er niet flauw over doen: soms is het belachelijk moeilijk en duur om ecologisch verantwoorde keuzes te maken. Uit gemakzucht durven we wel eens in onze vertrouwde patronen te blijven hangen. Toch bestaan er handige hacks om meer eco te gaan leven die niet veel (moeite) kosten. De volgende tips werden uitgetest en goedgekeurd door de Charlieredactie! Tekst: Lies De Kimpe en Julika Kovács

Shop groen

Je hebt vast wel al voorbij zien komen dat kledingketen H&M in zee is gegaan met de Brits-Sri Lankaanse zangeres M.I.A.. Samen namen ze een videoclip op voor het nummer ‘Rewear it’. De video spoort je aan om je oude kleren in te leveren bij een H&M winkel in jouw buurt. De Zweedse winkelketen hoopt zo tijdens World Recycle Week (van 18 tot en met 24 april) 1000 ton kleding in te zamelen om deze te recycleren tot nieuw textiel.

Rek

Wanneer je kleerkast leeg aanvoelt na het doneren van je oude spullen, kan je deze leegte op milieuvriendelijk wijze vullen dankzij Les ReBelles d’Anvers. Vanaf 22 april kan je in deze kledingbibliotheek duurzame en unieke stukken uitlenen. Na twee weken breng je je geleende blouse of rok gewoon terug. Kan je geen afscheid meer nemen van het kledingstuk, dan kan je overgaan tot aankoop. Wij zijn fan!

Zorg ervoor dat je steeds een herbruikbare zak bij je hebt. Als je na het werk onverwacht nog snel even naar de winkel moet, kom je zo nooit in de verleiding om weer een plastic zakje mee te nemen. Wij steken -uiteraard- al onze boodschappen in een F*ck Fake tote bag van biologisch katoen. Wil je de berg plastic zakjes die je thuis hebt liggen niet verloren laten gaan, dan kan je jouw creatieve geest loslaten op een van deze DIY’s.

Voor het kopen van ecologische producten hoef je tegenwoordig zelfs de zetel niet meer uit. De webshop Big Green Smile biedt een uitgebreid assortiment natuurlijke cosmetica en schoonmaakmiddelen aan. Alles wat je er koopt is milieuvriendelijk, lief voor je huid én is dierproefvrij. Win-win-win!

Ecotips voor foodies

Wanneer je potloodje te klein wordt om nog mee te schrijven, gooi je het stompje meestal weg. Combineer deze vaststelling met het feit dat moestuinen tegenwoordig helemaal hip is en je krijgt de potloodjes van Sproutworld. Die kan je na gebruik in een pot met aarde te steken en na drie weken oogst je vervolgens je eigen paprika’s of kruiden.

Plantje

Op zoek naar groenten, fruit, vlees en eieren recht van bij de boer? Via Boeren en Buren bestel je de verse producten die jij op je bord wil zien. Eén keer per week kan je je bestelling afhalen bij de dichtstbijzijnde ‘’buurderij’’. In ruil voor hun lokale producten betaal je de boeren een eerlijke prijs.

Koop losse appels in plaats van de voorverpakte. Je gebruikt wellicht nog het plastic zakje om de appels in te stoppen, maar dat zorgt altijd al voor minder afval dan al het materiaal dat gebruikt wordt voor voorverpakte appels. Een nog betere oplossing is gebruik maken van herbruikbare netjes om je groenten en fruit in op te bergen.

Zie je een bakje kerstomaten liggen in de supermarkt met wat rotte of beschadigde plekjes? De kans dat de rekkenvullers deze integraal weggooien is groot. Bespaar de goede tomaatjes een enkel ticket richting de vuilbak en neem het pakje mee. Onfrisse groenten zijn naar het schijnt ook nog eens een pak gezonder.

Natuurlijke schoonheid

Helemaal stoppen met het wassen van je haren is een trend, al lijkt dit in sommige gevallen toch niet de oplossing te zijn. Als gulden middenweg kan je ervoor kiezen om je haar minder vaak in de week wassen. Je bespaart hier tijd en water mee, maar het is ook nog eens heel goed voor je haardos zelf.

Wissel je deodorant spray om voor een roller. Zo spuit je geen gekke gassen meer in de atmosfeer én voorkom je brandende oksels omdat je je deo te dichtbij hield. Wie helemaal eco-friendly te werk wil gaan kan zelf zijn/haar deodorant fabriceren!

Vul een lege plastic zeeppomp met al die kleine staaltjes zeep die je doorheen de jaren hebt verzameld van hotelovernachtingen. De vraag is dan wat je met de plastic flesjes van de staaltjes zeep moet doen: weeral vullen met zeep wanneer het van pas komt! Wij kunnen uit onze eigen ervaringen opmaken dat er op (festival)campings namelijk geen kleine zeepjes voor je klaarliggen.

Douche

Neem een emmer mee onder de douche om het verloren water op te vangen om het te kunnen hergebruiken om je wc mee door te spoelen, of je strijkijzer mee te vullen. Pas wel op met het doen van dansjes onder de douche, dat kan gevaarlijk uitpakken met de aanwezigheid van een emmer. Anders heb je altijd nog de mogelijkheid om een douche te installeren die zijn eigen water recycleert.

Ook een mogelijkheid om water te besparen tijdens het douchen: onder de douche plassen, al zijn de meningen zijn verdeeld of je er nu echt water mee bespaart. Een andere mogelijkheid is om het toilet pas door te spoelen na twee plasjes.

Bonusronde

Nog meer eco-vriendelijke inspiratie opdoen? It’s your lucky day: we hebben nog vier extra tips voor je klaarstaan.

Bicycle

De fiets nemen zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen en voor strakke benen. Wil je echter niet meer gezien worden met dat wrak dat je kreeg voor je plechtige communie? Cycloop remixt je oude fiets tot een nieuwe. Zo kan weer spik en span het fietspad op.

Wil je ook je interieur on point, maar hoort die vetplant die je van je schoonmoeder kreeg daar niet bij? Gooi hem dan niet meteen weg. Planten zijn tenslotte ook levende wezens. Het plantenasiel van Antwerpen geeft je ongewenste vriendjes een tweede kans. Meer dan 5000 mensen staan klaar om je ongewenste stukje groen op te vangen.

Op zoek naar extra inspiratie bezoeken wij af en toe de blog Trash is for Tossers. De Amerikaanse Lauren geeft je er praktische tips over hoe je je afvalberg zo klein mogelijk houdt. Ze bedacht enkele maanden geleden bijvoorbeeld de ideale manier om op milieuvriendelijke wijze Valentijn te vieren. Dubbel zo romantisch! Dichter bij huis helpen Eva Mouton en haar vriend Bert je op hun blog Studio Soso op weg richting een leven zonder afval.

Tot slot, voor alle docu-liefhebbers en andere gegadigden draait op dit moment de film Demain in de bioscopen. Cyril en Mélanie besluiten de wereld rond te reizen op zoek naar initiatieven die er voor zorgen dat onze aardbol behouden blijft voor de volgende generaties.

Illustratie: Julika Kovács
Lees ook: ‘Koop eens niet om te kopen’

Schrijf je reactie

8 reacties
 • Eva says:

  Leuke plaatjes 🙂

 • lies says:

  En voor de vrouwen: gebruik een menstruatiecup in plaats van tampons. Beter voor het milieu, goedkoper en heel handig.

 • Karen says:

  Dit is een top-artikel! Bedankt voor de leuke en nuttige tips. Leest heerlijk vlot en geeft veel ideeën.

 • Siel says:

  Goeie tips, maar als nr. 1 milieutip zou toch ‘minder vlees eten’ moeten staan… De vleesindustrie is voor 51% verantwoordelijk voor broeikasgassen (transport daarentegen slechts 13%), verbruikt tienduizenden liters water per kg vlees dat geproduceerd wordt, en 1 koe produceert 160 keer meer afval dan een mens. Het lijkt nogal nutteloos om wat minder te douchen of proberen minder voorverpakt fruit te kopen als minder vlees eten zoveel meer effect heeft op het milieu?

  • Hoi Siel!

   Dat is inderdaad een goede tip om nog toe te voegen aan het lijstje met de hacks. Zeker gezien het feit dat de uitstoot van broeikasgassen tijden de productiecyclus aanzienlijk hoger is in vergelijking met de uitstoot van die van bijvoorbeeld tofu. Er zijn natuurlijk ook al goede initiatieven die het minder vlees eten aanmoedigen zoals ‘Dagen Zonder Vlees’. Echter, om de douche- en fruithacks geheel nutteloos te beschouwen zou zonde zijn. Alle beetjes helpen ten slotte 😉

Julika is een communicatiestudente die iedere vrije minuut van de dag fanatiek eetfoto's observeert op Instagram. Als bekwaam social media verslaafde stuurt ze nu en dan illustraties en eigenaardige verhalen het web op. In 2016 gaat ze als stagiaire aan de slag bij Charlie.

Lees verder in Wereld

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen