Column

Een boek tegen de bommen

Een boek tegen de bommen

Twee dagen na de bloedige aanslagen in Parijs neem je een boek van de nog-te-lezen stapel. Je bent in een baldadige bui, opstandig, en anderzijds ook moreel uitgedroogd en dorstig naar wat nuance. De nieuwe van Salman Rushdie lijkt je een keuze die misschien tegemoet komt aan beide behoeften.

‘Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten.’ Zo heet het boek. Wanneer je het openslaat, zie je dit staan.

quote

Boeken bieden het antwoord op alles.

Hoewel… Het is niet zo dat terreur minder erg is naarmate die verder van huis toeslaat, maar het teneergeslagen gevoel dat het je geeft, is toch onmiskenbaar sterker wanneer het gevaar dichterbij komt. Dichter in de buurt van je geliefden. Het roept dan persoonlijke vragen op, in plaats van alleen wereldverbeteringsvraagstukken. Bijvoorbeeld: Wat is het nut nog van schrijvers in de toekomst die we tegemoet gaan? Gesteld dat de sombere maar voorbijgaande gedachten van momenten als deze bewaarheid zouden worden. Wat baten dan druppels inkt temidden bloed en bommen?

Sheherazade vertelt elke nacht een verhaal om een gruwelijk noodlot af te wenden. Met haar verzinsels, redt het meisje de wereld.

In de vertelsels van Duizend-en-een-nacht, de inspiratiebron voor het boek dat je in je handen hebt, verzint Sheherazade elke nacht een verhaal om een gruwelijk noodlot af te wenden. Ze doet dit zowel voor haarzelf als voor alle andere bruiden die na haar ten prooi zouden vallen aan de waanzinnige sultan die haar heeft gehuwd. Uiteindelijk loopt het goed af en ze slaagt erin om de sultan zo lang in de roes van haar verbeelding te houden, dat de tijd zijn bloeddorst heelt en het gevaar weer verdwijnt. Met haar verzinsels, redt het meisje de wereld.

Misschien ligt het nut van schrijvers dan wel in de hoop die zij bieden. Hoop dat er zich ergens onder hen een nieuwe Sheherazade bevindt, iemand die blijft verzinnen en vertellen tot het kwade bezworen is. De wereld heeft er alleszins nood aan.

Beeld: Illustratie uit 1001 Nachten van Sani ol-Molk via Wiki Commons

Schrijf je reactie

Philippe Diepvents schrijft boeken (bij Manteau) en speelt daarnaast al eens voor directeur van een studiedienst. Dingen die hem doen fronsen zijn legio in de wereld. Dingen die hem doen lachen gelukkig ook. Al bij al balanceert dat uit tot een vredig voortkabbelend leven.

Lees verder in Wereld

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen