Wat vrouwen écht willen

Geen wasverzachter, maar gelijke lonen

Ook luid gejuicht bij de Oscars, toen Patricia Arquette een vurig pleidooi hield voor vrouwenrechten en gelijk loon voor gelijk werk? Hm… hoe zou dat bij ons zitten?

Maak je klaar om van je stoel te vallen: in België moeten vrouwen 73 dagen langer werken dan mannen om hetzelfde jaarloon te verdienen. Hun loon ligt in de privésector gemiddeld 20% lager dan dat van een man.

Maar wacht eens, dat is dan natuurlijk omdat ze meer deeltijds werken! Ah ja, dat is normaal dan.

Nee, dat is niet normaal. Het klopt dat vrouwen meer deeltijds werken: vier op de vijf deeltijdse werknemers is een vrouw, 46% van de vrouwen werkt deeltijds, tegenover 10% van de mannen. Maar als we alleen naar de voltijdse jobs kijken, ligt het loon nog steeds 6% lager.

In België moeten vrouwen 73 dagen langer werken dan mannen om hetzelfde jaarloon te verdienen.

Trouwens, waarom gaan we zo snel mee in de redenering dat het normaal is dat vrouwen meer deeltijds werken? Daar zijn immers heel wat nadelen aan verbonden en het verhoogt zowel op korte als op lange termijn (naar pensioenen toe, bijvoorbeeld) de afhankelijkheid van de partner.

Moet iedereen dan maar voltijds gaan werken? Nee. Goeie mogelijkheden om werk en gezin te combineren zullen altijd nodig blijven. Deeltijds werken is daar een van. Alleen staan we misschien te weinig stil bij de rollenpatronen die ons gedrag bepalen (en betalen). Die klassieke patronen maken dat we nog altijd niet staan waar we zouden moeten staan als het gaat om gelijke kansen voor vrouwen en mannen.

equal2

Het is ook een vicieuze cirkel. Door het glazen plafond verdienen vrouwen minder in een voltijdse job dan mannen. Dat maakt dat wanneer de combinatie werk en gezin een issue wordt, het vaak financieel interessanter is dat de vrouw diegene is die deeltijds gaat werken. Doordat vrouwen meer deeltijds werken zijn ze globaal genomen minder aanwezig op de werkvloer en zitten ze ook minder in sturende functies. Omdat mannen zo sterk oververtegenwoordigd zijn in die functies waar de beslissingen genomen worden, en omdat sommige mannen bewust of onbewust vooroordelen hebben over vrouwen (opnieuw versterkt door stereotypen), is er een glazen plafond. En zo zijn we rond…

Het goede nieuws is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen kleiner wordt. Het gaat dus de goede kant op. Alleen zal het aan dit tempo van verbetering nog 32 jaar duren vooraleer er sprake is van gelijk loon. Net daarom is het de organisatoren van de Equal Pay Day campagne te doen. Het wat sneller laten gaan. Op sociale media gebeurt die onder de hashtag #SpeakUpEPD. Equal Pay Day is de dag van het jaar waarop vrouwen voldoende langer gewerkt hebben om aan het jaarloon van een man te komen. Dit jaar valt die dag op 14 maart.

Elk jaar is er ook een spraakmakend filmpje. Je herinnert je misschien nog de Klussende oma’s of het pleidooi van pornoster Sasha Grey.

Dit jaar is het een hilarische parodie op een reclamespot voor wasmiddel. De spot bulkt van de stereotypen over vrouwen, maar er is een knop voorzien waarmee je de voice over kan afzetten. Vervolgens krijg je te horen wat vrouwen écht willen…

Bekijk de spot op  Equal Pay Day

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen