“Ik verdien minder, maar krijg tien keer meer voldoening”

Straffe mensen voor de camera: Farah Laporte

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Vandaag: Farah Laporte, die een interimkantoor runt voor vluchtelingen.

Farah Laporte is ervan overtuigd dat je Nederlands pas echt kan leren in het werkveld, daarom richtte ze een interim-bureau op voor vluchtelingen. Dat idee ontstond twee jaar geleden tijdens de Gentse Feesten. Toen organiseerde CirQ, een artistieke organisatie, een voorstelling over en door vluchtelingen. Farah merkte dat vluchtelingen via het vrijwilligerswerk hun identiteit terugvonden en dat het hen een kans gaf om meer te zijn dan het etiket ‘vluchteling’ dat altijd keihard op hun hoofd wordt geplakt. Dat bracht haar op het idee om een eigen interimbureau op te starten. “Het unieke aan het project van CirQ is dat ze iets hebben gemaakt in samenwerking met vluchtelingen, in plaats van enkel voor vluchtelingen. Ze zijn niet vertrokken vanuit een top-down structuur.” Dat idee trekt Farah ook door in haar interimbureau.

“Via vrijwilligerswerk kunnen vluchtelingen de taal leren en tegelijk hun talenten en ambities ontdekken.”

“Mensen die technisch geschoold zijn als schrijnwerker en perfect hier aan de slag kunnen, worden toch nog steeds afgewezen als hun Nederlands niet goed genoeg is. Ik begrijp dat niet goed.” Bedrijven willen te weinig tijd investeren in de ondersteuning van mensen, meent Farah. Volgens haar kan het anders en zijn er veel mogelijkheden om werknemers snel bij te scholen. Haar interimbureau is een succes en werkte al samen met zo’n zeventig bedrijven. Toch verloopt niet elke samenwerking even vlot. “Ik word altijd een beetje gek als ik hoor dat de organisatie alleen maar iets wil doen rond diversiteit als dat moet voor de subsidies. En je voelt dat. Toch geef ik dat niet meteen op en probeer ik dat bedrijf bewust te maken dat dat niet kan. Iedere organisatie heeft daar een weg in af te leggen.”

Via vrijwilligerswerk wil Farah vluchtelingen sneller laten integreren. “Erkende vluchtelingen krijgen twee tot drie jaar een leefloon en er wordt van hen verwacht dat ze in die tijd Nederlands leren. Dat is veel te traag. Je moet het proces kunnen versnellen. Via vrijwilligerswerk kunnen ze de taal leren en tegelijk hun talenten en ambities ontdekken.” Farah is ervan overtuigd dat die ervaring hun kansen op de arbeidsmarkt zal vergroten. “Onderzoek wijst uit dat als je vrijwilligerswerk op je cv zet, dat dat zorgt voor minder discriminatie op de arbeidsmarkt. Bedrijven denken dan sneller: ‘het zal wel nen goeie zijn’.”

“We willen echt werken aan een communitygevoel”

Het is voor Farah heel belangrijk dat ze de mensen waarmee ze werkt goed leert kennen. “Wanneer je weet dat Ali vooral in het weekend tijd heeft en het liefst achter een bar staat, kan je makkelijker een vrijwilligersinitiatief voor hem zoeken. We willen echt werken aan een communitygevoel, wat super moeilijk is aangezien we 320 inschrijvingen hebben. Daarom proberen we zo veel mogelijk activiteiten te organiseren om de mensen te leren kennen.” Dat vraagt veel van Farah, maar daar heeft ze geen moeite mee. “Ik verdien minder dan bij mijn vorige job, maar daar gaat het voor mij niet om. Ik krijg nu tien keer meer voldoening. Ik ben ervan overtuigd dat als je een job vindt waar je met volle passie voor kan gaan, dat het dan niet erg is dat je een paar uur per week meer presteert.”

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview.

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Colofon

  • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
  • Chef redactie Selma Franssen
  • Marketing & partnerships Sophie Docx
  • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
  • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen