Heet, heter, heetst

Recordtemperaturen en droogte: wij zijn niet de enigen die last hebben van een veranderend klimaat. Vier verschillende mensen uit vier verschillende landen vertellen hoe heet het de afgelopen weken bij hun was.

Cécile Mounier (22) – Lyon, Frankrijk

Normale zomertemperatuur 27°, nu 36°

Lyon liet tijdens de hittegolf alleen auto’s met een milieusticker voor schonere auto’s toe. Deze maatregelen werden genomen vanwege de extreem hoge temperaturen.

“Ik werk op de nooddienst van Frankrijk en mijn kantoor is de enige ruimte met airco in het gebouw. Mijn collega’s komen het kantoor geregeld bezoeken om af te koelen. We krijgen veel telefoontjes binnen van mensen die zijn flauwgevallen door de hitte. Het is me ook opgevallen dat er een stijging is van allerlei soorten branden.

Werken met deze hitte is niet gemakkelijk, het allerergste is mijn uniform. We moeten dikke leren laarzen dragen en ik kon amper mijn schoenen uitdoen om mijn uniform uit te trekken. Het was alsof mijn voeten waren gesmolten in mijn schoenen. En toen het me eindelijk was gelukt om mijn schoenen uit te doen, voelde het nog steeds alsof ik een plas zweet zou achterlaten bij elke stap die ik zette.

“We krijgen veel telefoontjes binnen van mensen die zijn flauwgevallen door de hitte.”

Ik heb mijn dagritme moeten aanpassen vanwege de temperaturen. Voor mijn werk is het belangrijk dat ik goed in vorm ben. Meestal ga ik ’s avonds hardlopen, maar de hitte maakt dat ondraaglijk. Nu ren ik ‘s ochtends voor het werk, maar zelfs dan heb ik het gevoel dat de zon dichtbij genoeg is om me binnen enkele seconden in een stapel as te veranderen.

Je wordt echt lui en moe van de warmte. Ik heb zelfs geen zin meer om  buiten te komen. Ik kan niet wachten op sneeuw en temperaturen onder nul, zomer is sowieso al nooit mijn ding geweest.”

Helix Große-Stoltenberg (24) – Keulen, Duitsland

Normale zomertemperatuur 24°, nu 37°

Laag water en droogte aan de Rijn in Keulen.

“De hitte heeft vooral veel kleine dingen veranderd in mijn dagelijks leven. Ik blijf langer wakker in de hoop afkoeling te vinden en ik doe rond de middag een dutje om de heetste uren te vermijden. Ik loop topless rond in mijn appartement – soms zwaai ik naar mijn buren die vanaf hun balkon staan te staren. Ze moeten maar begrijpen dat het te warm is om binnen kleren te dragen.

De trein nemen is soms een hel omdat de airconditioning niet altijd werkt. Veel gebouwen hebben gewoon geen airconditioning. We zijn er niet op voorbereid, het wordt normaal nooit zo heet in Duitsland.

“Ik loop topless rond in mijn appartement – soms zwaai ik naar mijn buren.”

Momenteel zijn de mensen blij dat ze buiten kunnen zitten met hun drankjes in plaats van in een veel te warm café. Ik vind het erg dat sommige mensen de hittegolf beschouwen als ‘fantastisch weer’. We zien nu al de gevolgen voor de landbouw en de natuur in Duitsland. Al het groen is bruin geworden en de bomen zien eruit alsof het al herfst is. Ik denk dat we in de winter pas echt zullen zien welke ravage de zomer heeft aangericht.”

Diana Carillo (24) – Guadalajara, Mexico

Normale zomertemperatuur 26°, nu 32°

Straatverkopers in Mexico lijden verlies omdat het eten sneller bederft door de hitte.

“Normaal vind ik buiten eten met vrienden een van de fijnste dingen aan de zomer. Dat gaat nu niet; mensen worden gewoonweg ziek doordat het warme weer het eten zo snel doet bederven. Dit vind ik jammer, in Mexico is het heel gebruikelijk om eten te kopen van straatkraampjes. Het is niet alleen zomerse gezelligheid die verloren gaat, de straatverkopers lijden hierdoor ook verlies.

“We zijn in Mexico warme temperaturen gewend, maar deze pieken zijn zelfs voor ons ondraaglijk.”

Natuurlijk zijn we in Mexico wel gewend aan warme temperaturen, maar deze pieken zijn zelfs voor ons ondraaglijk. Waar ik woon, in Guadalajara, was het door de hittegolf vorige week zelfs 39°. Normaal is het hier minder warm dan in de andere steden in Mexico. Het is hier dan ook ongebruikelijk om airconditioning te hebben. Maar nu voelde ik echt dat ik afkoeling nodig had; als het elke zomer zo extreem gaat worden zullen we ons wel moeten aanpassen en een airconditioning kopen.”

Viivi Koivistoinen (19) Suomussalmi, Finland

Zelfs in Finland waren er deze zomer bosbranden door de aanhoudende hitte en droogte.

Normale zomertemperatuur 19°, nu 30°

“Wij Finnen zijn gewend aan zeer koude temperaturen. Het was de afgelopen weken dagenlang 30 graden, toen was het echt moeilijk om gefocust te blijven tijdens mijn werk. Mijn collega’s gingen in de koelruimtes van supermarkten lunchen en in een grote supermarkt in Helsinki mochten mensen zelfs overnachten.

“In een grote supermarkt in Helsinki mochten mensen zelfs overnachten.”

Ikzelf heb mijn matras op mijn balkon gelegd en heb een week daar geslapen. Het was de eerste keer dat ik zonder een deken heb geslapen, zelfs toen ik buiten sliep kon ik geen deken gebruiken. Ik woon naast een ziekenhuis en net boven een drukke straat. Er was veel lawaai en ik had last van allerlei soorten insecten, maar binnen slapen was geen optie.

De hitte had vorige week ook invloed op het kaartbetalingssysteem, de hitte had het netwerksysteem aangetast. Mensen konden nergens met betaalpassen of creditcards betalen. Toen had ik door dat de hitte niet enkel invloed kan hebben op de landbouw, maar ook op onze infrastructuur. Dit maakt me eerlijk gezegd wat bang. Het moment dat het klimaat de natuur begint te schaden, kunnen er meer natuurrampen gebeuren. Ik denk dat we de opwarming van de aarde nu niet meer kunnen negeren.”

Foto’s: Istock

Plaats zelf een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zonder jou geen Charlie!

Kom bij de leukste club van het internet en krijg: 2 bookzines per jaar, Charlie goodies en toegang tot alle online artikels.

En het allerbelangrijkste: de wetenschap dat je bijdraagt aan een stem die nodig is!

Nu of nooit

Zonder jouw steun, stopt Charlie!

Hey daar, leuk dat je Charlie leest! Maar wist je dat slechts 1,3% van onze lezers lid is van Charlie en zo ons magazine financieel ondersteunt? Daarmee redden we het niet. Daarom starten we een fundraising om € 100.000 op te halen.Het is nu of nooit voor Charlie.

Riep jij al eens ‘fuck yeah’ bij het lezen van onze stukken? Wil je dat Charlie blijft bestaan? Open dan je hart en je portefeuille. Doe een gift, neem een jaarabonnement of geef er één cadeau!

Alleen met jouw steun kunnen we Charlie blijven maken. We keep it real. Als wij het niet meer doen, wie dan wel?

 • Jaarabonnement

  50

  • 2 bookzines per jaar
  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een abonnement! Ik doe er een cadeau!

 • Ik steun Charlie

  • En draag bij aan een stem die nodig is!

  Verkrijgbaar!

 • Online abonnement

  25

  • 1 jaar toegang tot alle online artikelen

  Ik neem een online abonnement!

Wil je meer doen?

Ben of ken je een bedrijf of organisatie die gelooft in onze missie en een grotere gift of sponsoring wil doen? Iemand die bereid is om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek en jong vrouwelijk talent? Kijk hier welke opties er zijn en neem contact met ons op.

Hoe kan ik helpen?

Colofon

 • Hoofdredactie Jozefien Daelemans
 • Chef redactie Selma Franssen
 • Marketing & partnerships Sophie Docx
 • Art Direction & fotografie Sarah van Looy Carmen de Vos Sandra Mermans
 • Design & code Birdseye design
Adres Redactie

LDV United
t.a.v. Charlie Magazine
Rijnkaai 100
2000 Antwerpen