Lijstje

Het positieve jaaroverzicht

5 dingen waar Charlie dit jaar hoopvol van werd

Het positieve jaaroverzicht

De eindejaarsperiode: weer tijd voor de jaaroverzichten, beschouwende lijstjes en rankings van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Langs alle kanten wordt het slechte nieuws van het afgelopen jaar opnieuw op ons afgevuurd: een aaneenschakeling van alle natuurrampen, ontploffingen en momenten waarop de medemens zich van zijn lelijkste kant liet zien.

Maar gelukkig gebeurden er in 2015 ook hele mooie dingen (het ging zelfs nooit eerder zo goed met de wereld), alleen halen de positieve trends veel minder vaak het nieuws. Zo is de kindersterfte sinds 1990 meer dan gehalveerd en leven we in de vreedzaamste tijd sinds mensenheugenis, ook al lijkt het soms niet zo. Daarom vroeg Charlie aan 5 redactrices wat hen in 2015 hoopvol stemde, om zo op een positieve noot dit jaar af te sluiten. En om het samen in 2016 hopelijk nog beter te doen.

1.Meer aandacht voor vegetarisme
lisaS-18

Veganistische quiche van Lisa Steltenpoel. Foto: Sarah Van Looy

Sarah: “Er kwam in 2015 een heleboel goed nieuws uit de veggie-wereld: Impossible Foods, een start-up die plantaardige cheeseburgers maakt, heeft 108 miljoen dollar aan investeringen verkregen, onder meer van Bill Gates himself. Impossible Foods gebruikt plantaardige alternatieven voor het maken van vlees en kaas. Van deze plantaardige ingrediënten maakt de start-up vooralsnog enkel cheeseburgers.

De Vegetarische Slager, fabrikant van vleesvervangers, heeft met een financieringscampagne op drie weken tijd 2,5 miljoen euro opgehaald. Het geld wordt gebruikt om een nieuwe fabriek in Breda te bouwen, die nodig is om sneller nieuwe producten te ontwikkelen en op grotere schaal te produceren. De fabriek moet een capaciteit krijgen van 50 miljoen vegetarische maaltijdcomponenten per jaar.

Ikea speelt in op de stijgende vraag naar gezondere voeding en breidt zijn voedingsaanbod uit met veggieballetjes. De Zweedse meubelketen verkoopt elk jaar een miljard Zweedse balletjes in 46 landen, maar had nog geen waardig vegetarisch alternatief. De grönsaksbullar, Zweeds voor ‘groenteballetjes’, moeten die leemte invullen.

Dagen zonder Vlees verpulverde het aantal deelnemers van de vorige editie in 2013. In 2015 engageerden iets meer dan 55.000 Vlamingen zich om vegetarisch te eten. Volgens de DZV-teller bespaarden alle online deelnemers samen meer dan 8 miljoen vierkante meter op hun ecologische voetafdruk, of evenveel broeikasgassen als zo’n 11 miljoen kilometer autorijden.”

2.Realistischere rolmodellen

celeste
Jozefien: “2015 was voor mij het jaar dat er steeds meer reactie kwam op het picture perfect ideaal. Mensen beseffen dat de perfecte plaatjes van modellen en celebrities in scène gezet of gefotoshopt zijn en daar komt kritiek op. We hunkeren opnieuw naar echtheid. Ons Instagramstuk, waarin we tonen wat er achter de schermen van de perfecte Instagramfoto zit, is het derde meest gelezen artikel van het voorbije jaar. En toen Instagram-fenomeen Essena O’Neill haar boekje opendeed over de nepheid van haar sociale media kanalen was dat wereldnieuws. Comedienne Celeste Barber kopieerde de sexy poses van half Hollywood in krampachtige houdingen en legde zo hun ijdelheid en onze goedgelovigheid pijnlijk bloot. En dan was er nog de Pirelli-kalender.

In januari pleitten wij op Charlie nog voor een Photoshop-label, dat zou aangeven in welke mate een beeld bewerkt werd. Wat toen nog een onrealistisch idee leek, is in 2015 werkelijkheid geworden: in Frankrijk moeten fotografen die hun modellen digitaal bewerken dit steeds vermelden. Doen ze dat niet, riskeren ze een boete van €37.500. Vanaf 2017 moeten modellen in Frankrijk eveneens met een medisch attest aantonen dat ze een gezonde BMI hebben.

Het beste nieuws op vlak van beeldvorming in de media is dat gewone mensen steeds meer hun stem laten horen én dat er naar hen geluisterd wordt. Je maakt mensen vandaag steeds minder wijs en dat maakt me blij. Op Charlie blijven we in 2016 alvast the real deal tonen. Want hoewel deze tegenbeweging steeds groter wordt, is er nog genoeg werk aan de winkel.”

3.De talloze burgerinitiatieven
calais

Vrijwilligers in Calais. Foto: Sarah Van Looy

Louise: “Wat mij hoopvol stemde in 2015 was de enorme solidariteit met de vluchtelingen. Op sociale media en in mijn omgeving zag ik het ene na het andere inzamelinitiatief en benefiet georganiseerd worden, waar telkens massale respons op kwam. Mensen die vanuit empathie en hun rechtvaardigheidsgevoel zich inzetten voor medemensen in nood, het ontroerde mij dit jaar meer dan eens tot tranen toe. Dat al deze initiatieven ontstonden als grassroots beweging vanuit een paar proactieve burgers met een warm hart, en dan verder groeide dankzij de ondersteuning van het volk, en zonder steun van overheidsinstanties, geeft me opnieuw vertrouwen in de intrinsieke goedheid van de mens en the power of the people!”

4.Het homohuwelijk in Ierland

marriage-ierland
Hilary: “In 2015 heeft Ierland, mijn geboorteland, “ja” gestemd in een referendum over het homohuwelijk. Ik weet dat dat in België vanzelfsprekend is, maar ik was bang dat het in Ierland niet zou lukken. Sinds 18 december is het ook echt in de grondwet aangepast. Bovendien is Ierland het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde door een volksraadpleging. Een gevolg hiervan is dat er plots veel homo’s uit de kast zijn gekomen, wat zeker niet evident is in Ierland – homo zijn is een wettelijke reden om een job in het onderwijs kwijt te geraken. Door het referendum hebben veel mensen eindelijk geleerd wat een homo is en dat mensen met een andere seksuele geaardheid net zoals iedereen zijn. Een ander positief gevolg is dat heel veel jonge mensen zich voor de eerste keer hebben geregistreerd om te stemmen, want in Ierland geldt stemrecht maar geen stemplicht. Dit stemt me hoopvol voor de toekomst, en zal hopelijk ook positief blijken voor een mogelijk referendum rond abortus, hetgeen nog steeds volledig illegaal is in Ierland.”

5. De opvang van de vluchtelingen
003_A2A7274bij-Wei-boven3

Foto: Sandra Mermans

Sophie: “Tijdens het vluchtelingenproject “Op weg naar (N)iemandsland” heb ik gezien dat de wereld eigenlijk helemaal niet zo erg naar de klote is als de media ons wil doen geloven. Terwijl Sandra en ik met de trein naar de Servisch-Hongaarse grens reisden, zag ik zoveel mooie dingen. Vluchtelingen die gastvrij ontvangen werden in Duitsland, het, voor hen, beloofde land. Honderden vrijwilligers die weken aan de Hongaarse grens kampeerden om gestrande families te helpen. Agenten die hun uiterste best deden om de hele situatie in goede banen te leiden. En de vluchtelingen zelf die er, ondanks de zware tocht, het beste van probeerden te maken. 99% van de tijd verliep alles gemoedelijk en gedroeg iedereen zich respectvol naar elkaar toe. Degenen die hun land moesten ontvluchten waren al weken, soms maanden, op de dool zonder enig uitzicht op beterschap. Toch bleven zij geloven in een betere toekomst. Als zelfs deze mensen nog hoop hebben, kan ik niet anders dan ervoor gaan!”

Lees ook het jaaroverzicht van Charlie: 10 momenten waarop onze redactie en lezers samen het verschil maakten.

Wat was voor jou de meest hoopvolle gebeurtenis of evolutie van 2015? Laat het weten in de reacties hieronder en maak zo onze hoopvolle lijst nog langer!

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen