Actua

De eerste president zonder piemel

De eerste president zonder piemel

De kans is groot dat er binnenkort een vrouw in The Oval Office zit. Gisteren maakte Hillary Clinton bekend dat ze meedoet aan de presidentsverkiezingen in 2016. En tot hiertoe lijkt ze de sterkste kandidate, zowel bij de Democraten als de Republikeinen. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid, zou Beyoncés song – Who run the world – wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Hillary’s boodschap is duidelijk. In haar campagnevideo, waarin ze zelf pas na anderhalve minuut in beeld verschijnt, zien we een mix van verschillende mensen – blank, zwart, jong, oud, homo, hetero – die aan iets nieuws willen beginnen. In een land waar het homohuwelijk in meer dan tien staten nog steeds verboden is, is dat a bold move. “I want to be your champion”, zegt ze.

Qua vrouwelijk leiderschap kan die ambitie alvast tellen. Een superheld die toont dat respect voor oudere vrouwen op zijn plaats is en dat er op je 67ste van uitbollen geen sprake hoeft te zijn.

Feminist icons Lena Dunham en Ruby Rose toonden onmiddellijk hun steun aan Hillary op Instagram, maar kregen in de comments veel backlash. Dat ze gewetenloos is,  dat ze bloed aan haar handen heeft, dat ze Monsanto steunt. En ze hebben een punt. Hillary is niet helemaal proper. De komende maanden zullen we zien hoeveel lijken er nog uit de kast zullen vallen. Ik ben geen politicologe. Ik weet dus niet of Hillary Clinton een goeie presidentskandidate is of gewoon the lesser of two evils.

En nee, natuurlijk moet ze geen president worden omdat ze geen piemel heeft – dat zou pas seksistisch zijn.

Wat ik wel weet, is dat het beeld van een populaire vrouwelijke presidentskandidate een game changer is. Hoe machtsgeil of gewetenloos ook, ze is een rolmodel. Ze toont dat het glazen plafond wél doorbroken kan worden en dat het leven niet stopt op 65. Als ze volgend jaar werkelijk aan de macht komt, krijgt de volgende generatie meisjes bij hun geboorte niet meer enkel een rompertje met daarop ‘America’s Next Topmodel’, maar misschien ook eentje met ‘America’s Next President.’ Het wordt niet meer empowering dan dat.

Ik ga er niet flauw over doen, ik vind het een heerlijk idee dat een vrouw een serieuze kans maakt op het presidentschap. Anno 2015, it’s about time.

En nu wij nog. Waar blijft die eerste vrouwelijke premier?

Foto: promomateriaal van de campagne uit 2008, beeld Istock

Schrijf je reactie

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen